Plastikler ve geri kazanılması

Üyeler Görebilir
DAHA İYİ BİR ÇEVRE İÇİN PLASTİKLERİ GERİ KAZANALIM

Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK
Müsteşar Yardımcısı
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@Olgaç Sürmelihindi

Öncelikle iyigunler poset ureticilerinin firelerini toplayarak granul elde eden bi tesis kurmak istiyorum (agromelsiz ve su sogutmalu degil ,hava sogutmali ufak bi makine ile ) poset ureticuleri bunu kendi bunyesinde yaptiginda lisans gerekmiyor fakat ben yapmak istersem bir lisans gerekliligi var midir ? Ilk olarak ced raporu gerei degildir aldiktan sonra ek 8.1 den bir lisans mi almam gereklidir bu ufak tesis icin ? Baska ne gereklilikleri vardir bulunduhum yerde sorup net cevaplar alamadim.Yardimci olursaniz sevinirim.Tesekkurler.
 
Üyeler Görebilir
@babavura
Öncelikle Merhaba, poşet üreticilerinin firelerini yani atıklarını alarak granül elde edecekseniz geri kazanım lisansı almanız gerekmektedir. Onların firesi prosesten kaynaklı olduğu için tehlikesiz atık geri kazanım lisansı gereklidir. İlk başta çed muaf yazısı alırsınız. Sonra işletmenin içerisini düzenli hale getirir, atık kodu levhaları, makine yerleşimleri yaparsınız. İsterseniz numaramı vereyim arayın akşam üzeri
 
Üyeler Görebilir
merhabalar. plastik çapak, granül gibi faaliyetler yapacak bir tesisete tam zamanlı bir çevre görevlisi çalıştırma yeterli midir yoksa çevre yönetim birimi kurmak veya dışarıdan danışmanlık mı alması gerekirlidir.
 
Üyeler Görebilir
Üstad Merhaba,

Plastik çapak kırma ve granül elde edilmesi gibi faaliyetler Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Ek-2 listesine girmektedir. Eğer ambalaj atığı geri kazanımı yapacaksanız 8.1, tehlikesiz atık geri kazanım yapacaksanız (Plastik ve/veya tekstil türevli) 8.2 maddesine girersiniz.

1597476022915.png

Ek-2 listesine giren firmalar Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında çevre yönetim birimi kurabilir, çevre danışmanlık firması hizmeti alabilir ya da bünyesinde çevre mühendisi çalıştırabilir.

1597476126466.png
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar tesiste çalışacak olan mühendis deneyimli ise yeterlidir ama bakanlığın yaptığı değişiklikler yada güncellemeler hergün farklı bir şekilde değiştiği için yinede bir danışmanlık hizmetiyle beraber çalışması daha sağlam ve verimli olur.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

sadece plastik kırma makinası ile gdt lisansı alınabilir değil mi ? forumda yazanlardan mümkün olarak gördüm yönetmelikte de aykırı bir durum görmedim. ne dersiniz?
 
Üyeler Görebilir
Serhan Üstadım Merhaba,

Atıkları kırma makinesinde kırarak işlem yapacaksanız geri kazanım lisansı alınması gerekir. Hatta kanıt olması açısından Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliğinden "Geri Kazanım Tesislerinde Aranan Şartlar" başlığı altında parçalayıcı ibaresi geçmektedir.

16013882650748472823399291618625.jpg
 
Üyeler Görebilir
@serhanmaden üstadım, ambalaj atığı kıracaksanız ambalaj atığı geri kazanım lisansı alırsınız. Eğer tehlikesiz atık kırılacaksa tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alınır.😊😉
 
Üyeler Görebilir
Konuyla ilgili olarak kuru kırma hattı arıyorum. 80 lik ve üzeri helezon ve yükleme bandı ile birlikte ikinci el çalışır durumda varsa yönlendirebileceğiniz birileri sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, ben bu konu ile ilgili olarak kafama takılan bir soruyu sizlere de sormak istiyorum.
Bu tebliğde plastik geri kazanımı için Madde 11 (1)'de kırıcı zorunluluğundan bahsetmiyor. (2)'de 1.fıkradakilerin üzerine metal hurda geri kazanımı yapılması isteniyor ise kırıcı öğütücü gibi makine ekipmanın bulunması gerektiği belirtiyor.

Çevre İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulduğunda ise kırma makinesi olmadığı için uygunluk alınamıyor.
Bakanlık Çevre Yönetimi ise kırıcı zorunluluğuna ilişkin herhangi bir maddenin tebliğde olmadığını ancak bu kararın İzin şube tarafından belirtilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu bir kısır döngü değil mi?
 
Üyeler Görebilir
Üstad Merhaba,

Bir arkadaşım, geri kazanım lisansı için başvuru yapacaktı ancak il çevre müdürlüğünde bulunan memur kırma makinesi olmazsa lisansın verilmeyeceğini söylemişti. Fiziksel şartlarda veya mevzuatta kırma makinesinin bulunma zorunluluğu yer almamaktadır (metal atık geri kazanım tesisleri haricinde). İsteyen firma kırma işlemi yapabilir isteyen firma yapmayabilir. Dediğiniz maddede ise metal atıklarının geri kazanımı yapmak isteyen firmalarda mutlaka parçalayıcı veya kırma makinesi isteniyor.
 
Üyeler Görebilir
Üst