Sürdürülebilir Biyo-Ambalaj; Yumurta Viyolleri

1.jpg
Tek kullanımlık ürünlerin yol açtığı çevresel kirlilik ile mücadele noktasında bazı tasarımcılar israfı önlemenin ustaca yollarını bulmuş durumda. Bu tasarımlardan biri Yunan tasarımcı George Bosnastarafından dizayn edilmiş bir biyo-ambalaj olan yumurta viyolleri.

Tamamen doğal ve organik malzemeler ile donatılmış Biopack markası ile tanıtımı yapılan viyollerin üretiminde; kağıt hamuru, un, nişasta ve baklagil tohumları kullanılmış. Yumurta viyollerinin tasarımında doğaya bırakıldığında çözünmesi ve çevresel kirliliğe yol açmayacak şekilde toprağa karışması hedeflenmiş. Biopack bununla da sınırlı kalmayarak toprağa ekildiğinde yeşil bitkiler filizlendiren tohumlar barındırıyor. Kısaca bir taşla iki kuş vuran bu yaratıcı tasarım çevreyi kirletmemek ile kalmıyor aynı zamanda yeşil yaşamı da destekliyor.


2.jpg

Sürdürülebilir ürünler açısından benzer bir örnek, 2017 yılında Japonya’da bitkiye dönüşen gazete ile hayata geçmişti. (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
)

Bosnas’a göre, Biopack’in tasarlanması aşamasında kendisine ilham olan en önemli etken, geri dönüşüm ve uygulama aşamaları. Tüm dünyadaki topluluklar ve vatandaşlar her ne kadar geri dönüşümün faydalarından yararlanmaya çalışsalar da, atık yönetiminde birincil hedef atık oluşumunuönleme ve azaltma. Geri dönüşüm birincil hedefimiz değil ve aynı zamanda süreç oldukça karmaşık ve pahalı. Baştan sona zorlu bir iş olan gerçek geri dönüşüm, bir kez daha piyasaya geri taşınacak olan malzemelerin taşınması, sıralanması, işlenmesi ve yeni ürünlere dönüştürülmesi dahil olmak üzere çok sayıda organizasyonu içeriyor.

3.jpg

Bu mantık ile hareket eden tasarımcı, en gerçek, en ekolojik geri dönüşüm biçiminin, tek kullanımlık doğal bir ürün almak ve onu çevre için ekolojik olarak yararlı bir şeye dönüştürmek olduğunu düşünmüş.

4.jpg

Yenilikçi Biopack, dört yumurtayı bir arada tutan basit bir kutu. Sadece kağıt hamuru, un, nişasta ve tohumlardan yapılan sürdürülebilir ambalaj, yumurtaları kırılmaktan korumak için de oldukça sert bir malzeme.

5.jpg

Yumurtalar kullanıldığında kutusu, geri dönüşüme verilmesinin yerine, toprağa ekilebiliyor. Yaklaşık 30 gün boyunca biraz su verilerek doğal olarak parçalanan biyo-ambalajın tohumları yeşil bitkilere dönüşüyor.

6.jpg

Sürdürülebilir ambalaj sadece bir ürünü bitkiye dönüştüren tam zamanlı bir sistem oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni bitkiler yetiştirilerek toprak verimliliğini de artırıyor. Kısacası Biopack dünyamız için tam bir kazan-kazan örneği.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üyeler Görebilir
Güzel ama bir o kadar da beraberinde başka problemleri getirebilecek bir ürün olarak duruyor. Ayrıca bu tarz tanıtımlarda "çevre kirliliği" önüne geçmek veya azaltmak nasıl oluyor onuda çözemiyorum.
 
Üyeler Görebilir
Kağıt zaten kompost edilebilir bir malzeme kağıt viyol kullanmaya devam edebiliriz. daha farklı alanlarda güzel olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Benim merak ettiğim ne tohumu kullanıyorlar. baklagil tohumları bölgenin topraksal yapısını bozmayacak mı? ayrıca baklagiller topraktaki azotu en çok kullanan ürünler diye hatırlıyorum. ayrıca çevre kirliliği dediğimiz kavram doğanın sindirebilme gücünden fazlasının bizim tarafımızdan doğaya bırakılmasından oluşuyor. dolayısı ile bu ürünün organik olması kirletmeyeceğiz anlamına gelmiyor. eğer aksi bir durum söz konusu olsaydı bizim evsel atıksularımızda tam organik ama yinede doğayı kirletmeye yetiyor.
 
Üst