"İç izlemeler
MADDE 27 – (1) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliğinin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kentsel, evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular için numune alma sıklığını gösteren Tablo 1: Debiye göre numune alma sıklığı başlığında belirtilen endüstriyel nitelikli atıksular ve kentsel - evsel nitelikli atıksuların iç izlemeleri, debisi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan tesislerde SAİS’in devreye alınması ve Bakanlık onayına müteakip ilgili tesis için kaldırılır."
Yönetmelik maddesi çok açık ve net, bence rahat olun

Biz onayı alır almaz akredite lab. ile görüşerek haftada 2 alınan iç izlemelere son verdik.
Bizim tesiste de lab. var. Hem uzaktan izleme cayır cayır ölçüyor, hem tesisin lab.ı sürekli takipte, bir de iç izlemelere devam edilmesi maddi olarak bana biraz fazla geliyor açıkçası.
Ben en başından beri (tamamen kendi fikrim) uzaktan izleme sistemine çok soğuk baktım. Çünkü bu bir gerçektir ki her tesis zaman zaman çamur kaçırma, endüstriyel deşarj yada yağmur sebebi ile ilgili olarak zor günler geçirir. Önemli olan hemen manevra yapıp düzeltebilmektir. SKKY'nin 2 saatlik kriterlerindeki rakamı baz alarak; anlık numuneden makinenin tetiklenmesi , KOİ ve AKM 'nin probtan okunarak ölçülmesi beni tatmin etmeyen diğer etmenler. Zaten atıksu arıtma tesisi gibi çok önemli, devamlı izlenen, her an cezai işleme açık olan bu tesislerdeki personellerin omzundaki yükü ekstra arttığını düşünüyorum. Hatta bazen bizim kadar denetlenen başka (5 dakikada 1 neredeyse) faaliyet alanları var mı merak ediyorum.
Sitemlerim ile başınızı ağrıttım ama paylaşmak istedim. Kolay gelsin.