Sera gazı örnekleme planı

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba

Sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması hakkındaki tebliğ uyarınca 2018 yılı için örnekleme planı oluşturup Bakanlıktan onay almamız gerekiyor. Bu konuyla alakalı çalışma yapan arkadaş var mı?
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Merhaba,

Sera gazı emisyonları için aşağıda belirtilen prosedür örnekleri elinde olan arkadaşlarım varsa lütfen paylaşabilirler mi?

- Tesiste sera gazlarının izlenmesi ve raporlanması için sorumlukların belirlenmesine yönelik prosedür.
- Görevli personelin yetkinliğinin sağlanması ve ve izleme raporlama sorumluluklarının dağıtılmasının yönetilmesi için uygulanan prosedür.
- İzleme planının uygunluğu ve izleme yönteminin iyileştirilmesi için olası önlemlerin belirlenmesi için kullanılacak prosedür.
- veri akış faaliyetlerinin yönetildiği prosedürler ve veri akış şeması.
- Dahili risk ve kontrol risklerini değerlendirmek için kullanılan prosedür
- Ölçüm ekipmanlarının kalite güvence işlemleri için prosedür.
- Veri akış faaliyetleri için kullanılan bilgi teknolojileri sistemlerinin kalite güvence işlemleri için prosedür.
- Düzenli dahili gözden geçirme (iç tetkik) ve veri doğrulama prosedürü.
- Düzeltici faaliyetlerin uygulanması için kullanılan prosedür.
- Dış kaynaklı faaliyetlerin kontrolü için kullanılan prosedür.
- Kayıt tutma ve belge yönetimi için kullanılacak prosedür.
- Raporlama yılının ve başındaki ve sonundaki stokları belirlemem için uygulanan prosedür
- Faaliyet verisini belirlemek kullanılan cihazları takip etmek için kullanılacak prosedür
 
Üyeler Görebilir
Serdar GönlüşenHocam merhabalar, İzleme planı revizyon çalışmaları yaptık. Veri akış ve risk analiz prosedürünü ekledim Saymış olduğunuz tüm prosedürler bu veri akış ve risk analiz prosedüründe mevcuttu fakat eksiklik olarak ayrı istenildi, her bir başlığı ayırarak prosedürleri gönderdim olmaz denildi. Sizlerde tüm prosedürlerin ayrı şekilde hazırlanmış hali mevcut mudur bana yardımcı olabilir misiniz?
 
Üyeler Görebilir
Murat beyin yazdıklarına ilave sera gazı kademeli olarak yapılan bir iştir. İlk önce izleme planı ikinci aşama izleme planı doğrulama üçüncü aşama emisyon raporunu bakanlığa göndermedir. Doğrulama aşamasında denetimler çok zorlu geçiyor o yüzden planlı işleyiş önemli. Sera gazı karışık olduğu için takıldığınız noktayı mutlaka sormanızda fayda var.
 
Üyeler Görebilir
Önce EÇBS'ye kayıt olup, Uygulamalarda SERA GAZI'nı aktif edin sonra da başlayın izleme planı hazırlamaya.
Ekine yüklenecek dökümanlar vs gerekecektir. Bu konuda doğrulayıcı kuruluşla ya da danışmanlık firmalarından hizmet alın. İşi öğrendikten sonra devam ettirirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
bilgi paylaşımı yapan ve yardım eden değerli üstadlara öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
Emisyon raporunun çevre izni emisyon raporu ile bir bağlantısı var mı. Süreçleri paralel mi ilerlemeli yoksa birbirinden bağımsız mıdır.
Sanırım sera gazı işi baya bir karışık, yazdığınız gibi. Sizleri buradan çokca rahatsız edeceğimi tahmin ediyorum.
 
Üyeler Görebilir
Tabi ki Emisyon konulu Çevre izni alabilmek için Valilik Tespit Raporu ihtiyacın bulunyor. Valilik Tespit Raporu alabilmek için de Emisyon Ölçüm Raporun olması gerekmektedir. Ayrıca izin sürecinde sisteme yüklemesini de yapıyorsun.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak Anladığım kadarıyla, Çevre iznini alabilmek için; Valilik Tespit Raporu
Valilik Tespit Raporu alabilmek için; Emisyon raporu
Emisyon raporunu alabilmek için de; Sera gazı emisyon raporu
Sera gazı emisyon raporu içinde; üç kademeli ilerleyeceğiz 1-izleme planı 2-izleme planı doğrulama 3-emisyon raporu @Ali Müslim Akpınar
@Murat Çelebi @Murat TÜYLÜ yani emisyon raporu ile sera gazı emisyon raporu aynı şey mi yoksa farklı mı. Bu noktayı kafamda tam oturtamadım.
Yukarıda ki isıralamaya göre işlemlere yapıp çevre iznini alabileceğim, GFB sonrası 6 ay başvuru süresi var. Nasıl bir yol haritası belirlemem lazım. Proje henüz inşaat aşamasında. Yılbaşına kadar faaliyetin başlamayacağını düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Alınacak izinlerle aslında bağlantısı yok. Dolaylı olarak var siz emisyon teyit ölçümleri valilik tespit raporu gibi izinleri aldıktan sonra sistemi çalıştırabiliyorsunuz. Dolayısı ile öncelikleriniz onlar.
Sera gazı hesaplamaları ise bu çalışan sistemin kullandığı yakıt türünden tonCo2/yıl hesabının yapılması.

Alınacak izin lisanslar ile sera gazı dogrulama hizmetini veya arıtmanın işletilmesi gibi olayları karıstırmamakta fayda var.

Sadece yeni kurulacahı için ihtiyatlı hesaplama isteniyor onunda nedeni elinizde veri yok. Etiket bilgisinden hesaplama yapılacak

Öncelik izinler. Ama anladığım kadarıyla bunları hepsi eş zamanlı yürüyecek. Önerim forumdaki sunum ve yazılanları iyice okumanız. Çevre ve Şehircilik bakanlığının açıklamalı dokğmanlarını incelemeniz (sizi ilgilen hususlardaki) sonrasında kademeli olarak ilerlediğinizi göreceksiniz

https://www.cevremuhendisleri.net/konu/cevre-izin-lisans-basvuru-surecleri.18317/#post-180146
 
Üyeler Görebilir
@Murat Çelebi teşekkürler bilgi için. Anladığım kadarıyla çevre izin sürecinin yürütülmesi için sera gazı emisyonlarının takibi sürecinden etkilenmeden yürütebilirim ama illa ki ileride bunlar dolaylı olarak bir bağ kurulacak. Sera gazı emisyonu takip etmeden ya da izleme planı oluşturmadan, çevre iznini alabileceğim. Doğru mu anlamışım.
Anlayışınız, bilgi ve yardımınız için konu hakkında yorum yapan tüm üstadlara tekrar teşekkürler (:
 
Üyeler Görebilir
Sera gazı doğrulama kuruluşu ile yapılacak çalışma daha kapsamlı daha detaylı ve çevre izin belgesi alındıktan sonra yürütülmesi gereken işlemler, öyle ise (:
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. İşinizi görür diye düşündüğüm doğalgaz ve kömür örnekleme planları ektedir.
 

Ekli dosyalar

Üst