Seveso

Üyeler Görebilir
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
Bu beyanın süresi var mı acaba? Yani ambalaj atıkları, atık beyanları gibi belirli bir ay veya tarihe kadar belirtmek gerekiyor mu?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Kübra Hanım,

SEVESO kaldırıldı. Yerine BEKRA bildirimi yapıyoruz. Yeni yayımlanan yönetmelikte 1 Temmuz 2019 a kadar beyanları yapmamızı istiyorlar. Ancak geçen sene yenilenen sistem nedeniyle 18 Temmuz 2018'e kadar süre vermişlerdi ve biz yenilemiştik. O zaman beyan yapanların yeni beyana ihtiyacı yok.
 
Üyeler Görebilir
Ben yeni başladığım için firmalara böyle bir çalışma yaptılar mı bilgim yok bu durumda temmuz ayına kadar yapılıp yapılmadığını öğrenmem lazım değil mi? Yapılmadıysa benim temmuz ayına kadar yapmam gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@kubraeren Evet, yeni yayımlanan yönetmelikte 1 Temmuz 2019 diye ifade geçtiği için, bu tarihe kadar yapmanız gerekiyor. Ama BEKRA sistemini açarsanız, "18 Temmuz 2018" ibaresini göreceksiniz. Siz yapılıp yapılmadığını öğrenip, ilk fırsatta bu bildirimi aradan çıkarın.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz O kadar yapılması gereken şey var ki buna sıra ne zaman gelir bilemiyorum?Uzun mu sürüyor acaba? Sadece hesaplama yapıp beyan mı vereceğim yoksa test ölçüm vb.şeyler de gerekiyor mu acaba?
 
Üyeler Görebilir
@kubraeren Tesisteki kimyasalların MSDS'leri lazım. O MSDS'lerin 2. Kısmında tehlikeli ibaresi geçiyorsa, 1 yıl içerisinde maksimum yaptığınız depolama miktarı sisteme tek tek giriliyor. Genel manada 3-4 gününüzü alır. Analiz yok ama hesaplama kısmı falan var ?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
Sizlere BEKRA bildirimi hakkında birşey soracağım. Lojistik firmalarında tehlikeli madde depolama taşıma işlemleri bu bildirim kapsamına girip girmediği noktasında kafamda soru işareti bulunmaktadır.
Yönetmelikte şu şekilde tanımlamalar var,
İstisnalar madde 3, c bendinin 1. kısmında "Tehlikeli maddelerin bu Yönetmelik kapsamındaki kuruluşların sınırlarının dışında karayolu, demiryolu, kıta içi suyolu, deniz veya hava yoluyla taşınmasına ve bu transfer zinciri üzerindeki geçici ara depolama faaliyetleri ile liman, iskele ve demiryolu yükleme boşaltma istasyonlarında yapılan tehlikeli maddenin bir taşıma aracından başka bir taşıma aracına aktarılması sırasındaki yükleme, boşaltma ve nakliye işlemlerine, " ibaresi bulunmaktadır.
geçici ara depolama faaliyeti = Geçici ara depolama: Nihai varış noktası belli olan, transfer zincirindeki tehlikeli maddenin, dış ortamla temas etmeyecek şekilde orijinal ambalajı bozulmadan, depolama şartlarına uygun koşullarda geçici olarak depolanmasını,

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!



Lojistik firmaları, bu tanımlamaya göre geçici ara depolama faaliyeti kapsamında değerlendirildiğini ve tesis içerisinde kimyasal depolamada BEKRA bildiriminden kapsam dışı kaldığını düşünüyorum.
Konu hakkında yorumlarınızı rica ederim.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
bu konu ile ilgili bildirim yaptığım zamanlarda bekra destek ekibinden bilgi almıştım
İstina durumu göze alınarak benim fikrimce maddede geçen şartları sağlıyor ise (geçici ara dep. şartı ) kapsam dışı olarak değerlendirilmelidir.
Onun haricinde bu faaliyetler dışında herhangi bir kimyasal kullanımı varsa onların dahil edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Aşağıda yolladığım maili görebilirsiniz.
22468
 
Üyeler Görebilir
Cem Bey cevabınız için çok teşekkür ederim bu işe çok yeni başladım yönetmelikte özellikle değişen kısımlar belirtilmemiş eskisiyle karşılaştıramadım, değişiklikleri gösteren tarzda bir doküman var mı?
 
Üyeler Görebilir
@umitsaritas Umut Bey Merhaba ,
Yeni işiniz hayırlı olsun öncelikle.
Bu tarzda bir döküman sizin için yararlı olmaz nacizane tavsiyem iki yönetmeliği karşılaştırıp konuya güzelce hakim olmanızı tavsiye ediyorum.
Öncelikle bildiriminizi yapın daha sonra ki süreçte yönetmeliği gözden geçirebilirsiniz. En önemli değişiklik şu an için beyan.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, firmada daha önce bildirim yapılmadığını gördüm. Kimyasalları incelediğimde bazı kimyasallarda tehlikeli değildir diyor bazılarında ise tehlike ibareleri var P, H harfleri olan. Hangisi dikkate alınacak. Cas no larına bakınca bazıları sistemde kayıtlı değil. Bunların hesaplama işlemleri nasıl oluyor. Yardımcı olur musunuz? :(
 
Üyeler Görebilir
Merhaba ,
Kimyasallarınız için Msds'leri dikkate alarak H ibaresi (eski ibare X) olanların bildirimini , yani kısaca tehlikeli olarak belirlediklerinizin bildirimi yapmanız gerekiyor.
Msds'lerde yeterince bilgi bulamadığınızda firmadan tedarik etmesini istemelisiniz.
Aksi halde bildirimi tamamlayamazsınız.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, H ibareleri dikkate alarak fiziksel ve sağlık etkisi ile değerlendirmesini yaptım. Sonuçlar 0 çıktı. Bildirim yapmam gerekmiyor sanırsam değil mi? Bu hesaplamayı kayıtta tutmam yeterli diye düşünüyorum
 
Üst