Seveso

Üyeler Görebilir
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Seveso sistemi atık beyan sistemi ile aynı bölümde mi yer alıyor ? Çevre bilgi sistemine bağlandı diye biliyorum ama benim sistemde görünmüyor, sizdeki ekran görüntüsüde bu şekilde mi acaba ? Seveso için ayrı bir şifremi gerekiyor ?

Capture.JPG
 
Üyeler Görebilir
evet aynı sistemde çıkıyor yani PCB Envanterini altında birde Seveso olması gerekir ama siz kullanıcı adı talebinde seveso kutucuğunu işaretlememişsiniz sanırım o yüzden görünmüyordur bende hepsi görünüyor, ek uygulama talebi diyerek ekleme yapabiliyorsunuz sanırım 181 den de yardımcı oluyorlar nasıl yapacağınız hakkında
 
Üyeler Görebilir
PCB envanterini nasıl yapacağız.il müd. aradım bir bilgileri olmasığını söylediler.
Sadece atıkları için değil galiba biraz araştırdığım kadarıyla kullanıldığında da bildirim yapılacak ( mesela PCB içeriğinde: trafo var kullanılıyor ibareleri var.)
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar ben SEVESO bildirimi yapacağım. Tesiste kullanılan kimyasal maddelerin MSDS'lerini aldım. CAS numaraları da mevcut. Fakat çözemediğim bir nokta var. Mesela tesiste etil alkol kullanılıyor en fazla 1 ton depolanıyor. Tek CAS no var ve bildirimini yapabiliyorum. Ama karışım olan kimyasal maddelerde birden fazla CAS no çıkıyor ve karışım olduğu için hangisinden ne kadar var net bir sayı elde edemiyorum.
Bu sorunu çözebilen var mı aramızda?
 
Üyeler Görebilir
@Pınar Özgen
yaklaşık olarak 100 farklı kimyasal var. onların toplam miktarlarını hesaplayıp karışım yüzdelerinin ortalamasını alarak hesap yapmam gerekir mi diosunuz :hihi:
 
Üyeler Görebilir
@Batuhan Aşcı
Her bir müstahzar için toplam depolanan müstahzar miktarı ile müstahzar içerisindeki tehlikeli kimyasalın oranını çarparak hesabı yapabilirsiniz. sadece 100 tane için ayrı değerlendirme yapacaksanız şanslı sayılabilirsiniz :)
 
Üyeler Görebilir
@Yusuf Dulda
Merhaba Seveso bildirimi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sistesinde (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
) Sıkça Sorulan Sorular (Kimyasallar Yönetimi) bölümünde 2 soru da kafam karıştı. Söz konusu bu sorular;

23 - Karışım ve/veya müstahzarın bildirimi esnasında, karışım ve/veyamüstahzardaki tehlikeli maddelerin miktarı üzerinden mi bildirimyapılacak?
Karışım ve/veya müstahzarın sınıflandırılması yapılarak toplam miktar üzerinden bildirim yapılacaktır.

Buradan anladığım kadarı ile 5 ton bulunan karışım kimyasal da 6 tane CAS numarası mevcutsa eğer her biri için ayrı ayrı 5 ton olarak bildirim yapmam gerekiyor.

25 - Firmamızda 50 ton kapasiteli yakıt tankı bulunmaktadır. Firmamızca kullanılan yakıt sisteminin değiştirilmesi sonucu, yakıt tankı aktif kullanımdan çıkarılmıştır. Ancak, her ihtimale karşı tankımızda 5 ton yakıt depolanmaktadır. Bu yakıt için herhangi bir zamanda bulundurduğumuz en yüksek miktar 5 ton mudur?
Hayır. Depolama yapılan tankın kullanılabilir maksimum kapasitesi, tankta depolanan madde için herhangi bir zamanda bulundurulan en yüksek miktar olarak alınır. Bu miktar, bildirimde kullanılacak miktardır.

Burada ise depoladığımız miktarın değil tankın kapasitesinin bildirimi yapılacağı söyleniyor. Ancak ben bu kadarını hiçbir zaman depolamıyacaksam neden bildirim yapayım ki.

Bu sorulara verilen cevapları ben mi yanlış yorumladım yoksa benim dediğim şekilde mi anlatılmak isteniyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
23. numaralı sorunun cevabını bende merak ediyorum. Yusuf Dulda;

@Yusuf Dulda

demiş ama bu soru cevaba göre sizin dediğiniz de muhtemel gibi görünüyor.

Diğer sorunuz için ise, belirttiğiniz linkteki soru cevaplardan 24. sayılı soru cevaba aykırı duruyor aslında. Ama 25. maddede ise kimyasalın içinde bulunduğu kabın hacmi max. olarak adlandırılır kavramını anlıyorum. Bununla ilgili net bir cevap verebilecek biri çıkarsa güzel olur gerçekten.

Ayrıca Seveso ve Kimyasal envanter bildirimleri için sistemin kapandığı bir son tarih var mı? Yoksa Tehlikeli Atık Bildirim Sistemi'nden farklı olarak yılın herhangibir günü yapabiliyor muyum? Bir de bildirim yapıldıktan sonra tesis yetkilisine onaylatıp il müdürlüğüne sunma gibi bir durum var mı acaba?
 
Üyeler Görebilir
@Barış Sönmez

Sistem herhangi bir şekilde kapanmamakta, stok miktarlarınız kimyasallarınız değiştikçe bildiriminizi güncelleyebilirsiniz.

İl müdürlüğüne bildirmeye de gerek olmayıp, denetim esnasında sizlerden istemektedirler.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bildirimi tam olarak nasıl yapıyorsunuz? Kimyasalın MSDS ine baktığımda bir çok kimyasalın karışımı EC ve CAS nosu var. Bu şekilde olan kimyasalları müstahzar olarak mı girmemiz gerekir? Yoksa tek tek içerdiği bütün kimyasalların isimlerini ve CAS ve EC noları ile birlikte mi yazmamız gerekir? Tabi bu durumda miktar problemi oluyor. Tek tek içeriğindeki kimyasalları yazarsak miktarlarını nasıl belirteceğiz?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, müstahzarın kendine ait CAS ya da EC numarası bulunmuyor. İçerisinde bulunan kimyasallara ait numaralar mevcut ve msds içerisinde verilen oranlara göre toplam miktar üzerinden oranlama yaparak her bir kimyasalı belirtmeniz gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar;

Konuyla ilgili ufak bir iki sorum daha olacak bilgilerimi netleştirme adına. Örnek vermek amaçlı atıyorum, yıl içerisinde toplamda 480 ton toksik madde tüketen tesis var. Bu tesis söz konusu toksik maddeyi 40 ton'dan fazla depo etmeyecek şekilde aylık olarak alıyor ve tek seferde 40 tondan fazla depo etmiyor. Yönetmelik bölüm 2'de de bu madde için miktar olarak 50 ton verilmiş. Bu halde benim tesisim kapsam dışı oluyor değil mi?

Ayrıca uzun yıllar faaliyet gösteren bir tesis, 2014 yılında 100 tonluk maksimum depo etmiş diyelim toksik maddeyi. Sonraki yıllarda asla tek seferde 100 tonu bulmazsa depo edilen miktar bu yine 100 ton olarak mı kalıyor hep? Yani 2016 yılına geldiğimde de hiç o miktara erişememiş olsam bile 100 ton mu yazıyorum?

Son olarak, üst seviyeli bir tesis Ek 1, bölüm 1 ve bölüm 2 de sütun 3'de belirtilen miktarın altına düştüğü an alt seviyeli mi sayılır? Yoksa, alt seviyeli olması için bir sonraki yılı mı beklemeli?
 
Üyeler Görebilir
@Barış Sönmez

Kapsam dışı olarak değerlendirilir ancak siz yinede bildirimi 40 ton olarak girmelisiniz. Sistem zaten kapsam dışı olarak atayacaktır. Ancak bu durumda da dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var. Katıldığım Seveso Denetim Bilgilendirme Seminerinde, Bildirimi yapılacak olan madde sıvı ise tesiste bulundurulan maksimum miktarı denetim sırasında kabul etmeyeceklerini toplam tank hacmini dikkate alacaklarını belirttiler.

@Barış Sönmez

100 ton olarak bildirmeniz gerekecek ya da son güncellemeden bu yana olan ortalama miktarı da değerlendirebilirsiniz. Ancak yine 100 ton depolama kapasitesine sahipseniz maalesef kaçarı yok.

@Barış Sönmez

Öncelikle belirtilen miktara yeniden çıkmayacağınızı kanıtlayabilmeniz gerekiyor. Eğer bunu yapabilirseniz bildirimi değiştirdiğinizde seviyenizde değişir. Bir sonraki yılı beklemeye ihtiyacınız olmayacaktır.
 
Üyeler Görebilir
@Yusuf Dulda

Müstahzarları sistemde yer alan müstahzar giriş yerinden bildireceksiniz içerisinde ki oranları giremezsiniz çünkü o farklı bir madde olmuştur artık ve belirttiğiniz şekilde değildir. Bu yüzden CAS No'su olmayan kimyasalları sistemde müstahzar girişi yapılarak oradan girilmesi istenmiştir.

Eğer sizin dediğiniz şekilde olacak ise o zaman bu sistemi niye getirdiler. Bu sistemin amacı zaten işimizi kolaylaştırmaktır. İçerisinde ki oranları hesaplamamızı isteyerek daha da zorlaştırmak değildir.
 
Üst