Seveso

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan radres
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
önceki sene seveso müracaatı yapıp kapsam dışı yazısı aldıgımız tesisle ilğili olarak tekrar bildirim yapılması gerekiyormu teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
@Burçin Birinç


Benim bildiğim kadarıyla MSDS' te CAS veya EC no bulunmuyorsa bu maddeyi "Diğer tehlikeli müstahzarları eklemek için tıklayın..." seçeneğindeki bilgileri doldurarak yapıyoruz. Zaten müstahzar demek; Endüstriyel kuruluşlarca, standart bir biçim ve ambalaj içinde ve üretenin koyduğu adla pazarlanmış ilaç, preparat. olarak yer aldığı için kullanılan maddenin ticari adını yazıp yıl içinde tesiste bir anda toplam ne kadar depolanabildiği miktarı yazarak sorunu çözüyoruz.
Örneğin hazır beton tesislerde beton katkısı olarak kullanılan kimyasal maddelerin MSDS' lerinin hiçbirinde CAS ve EC no yer almamaktadır. Farklı farklı firmalardaki üreticilerin MSDS' lerini hazırlayanlarla konuştum. Onlarda böyle bir kodun bu malzemelerde yer almadığını söylediler. O yüzden kimyasalın ticari adını yazıp altınada "beton kimyasal katkısı" yazarak ve MSDS' deki sınıflandırma bilgilerini girip bir sonraki seçenekte de tesis içinde bir anda toplam ne kadar malzeme depolandığını (tesisteki kimyasal katkı tanklarının toplam kapasitesi 10 ton. Ama yıl içindeki 300-400 ton civarında kullanılıyor. Biz 10 ton olarak bildirim yapıyoruz) yazarak bildirimi tamamlıyorum.
Bir tesisimin uygunluğu için denetime gelen memurlardan birisi bu konuyla ilgili epey bir tecrübeye sahipti. Yurt dışındaki eğitimlerine de katılmış. Yaptığım şeyi ona da aktardım. Yaptığım bildirimi ona da gösterdim. Doğru yaptığımı söylemişti.
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar motorin yani tesiste depolanan yakıt için MSDS formu bilgileri gerekiyor mu, yoksa adlandırılmamış tabloya mı yazıyorduk?
bunun dışındaki madeni yağlar için ise, msds formlarında yazanları mı yapmamız gerekiyor?
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,

Çevre Bilgi Sisteminde "Seveso Bildirm Sistemin" i açacaktık ama bir tane daha "Seveso Bildirim Sistemi - ypk" diye başka bölüm var bu nedir?
Bunu açtırmam gerekli midir?
 
Üyeler Görebilir
merhaba arkadaşlar elinde BKÖP planı ya da taslağı olan var mı ?il müdürlüklerinde çalışan arkadaşlar yardımcı olur musunuz lütfen....
 
Üyeler Görebilir
MERHABA ARKADAŞLAR SEVESO BİLDİRİMİ YAPIYORUM. BAZI KİMYASALLARIN CAS NO'SU MSDS RAPORLARINDA MEVCUT DEĞİL BU TEHLİKELİ MUSTEHAZAR LİSTESİNE KENDİM Mİ EKLEYECEĞİM.
LPG İÇİN HANGİSİNİ SEÇECEĞİM. BİRDE MAZOT İÇİN HANGİSİ SEÇİLECEK BİLİYOR MUSUNUZ?
.
 
Üyeler Görebilir
şimdi bazılarında cas no yok bazısındada bir iki cas no birden mevcut. baskıda kullanılan bu boyaların msds'ini başka nereden bulacağım? bir kaç cas no yazanı nasıl kaydedeceğim.
 
Üyeler Görebilir
@Ekin Tunçel Ekin Hanım, seveso girişi yaparken seçilen 2 tehlikeli madde ve müstahzar seçiliyor. Eğer kimyasalın kendine ait cas nosu varsa (HCL, NaOH, vb) maddeden, boya gibi bileşimine ait kimyasal maddelerin cas noları veriliyorsa müstahzarı seçin. Orda cas no sormuyor. umarım anlatabilmişimdir.
 
Üyeler Görebilir
evet şöyleki baskı için boya kullanılıyor ve bileşiminde mevcut olan maddelerin cas noları verilmiş boyanın kendine ait bir cas nosu yok. o zaman müstahzarı seçeceğim demek oluyor . anladığım doğru sanırım.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Arkadaşlar;
Seveso hakkında bir kaç sorum olacak.
- Daha önce yapılmış beyandaki miktarları yeni bildirimde düşürürsek, bir sorun olur mu?
- Daha önce yapılmış beyandaki bir kimyasalı yeni beyanda çıkartırsak, sorun olur mu?
- Ürettiğimiz ürünleri kendi CAS no'ları ile mi yoksa içindeki kimyasalları mı bildireceğiz?
- Seveso bildirimleri hakkında cezalar nelerdir?
 
Üyeler Görebilir
@Orhan_Yılmaz

-Sorun olmaz
-Sorun olmaz
-Kendi cas numaranızı girmenizi tavsiye ederim. karşılığında bi kimyasal çıkmıyo ise içerisinde % olarak en çok bulunan kimyasalın cas'ını girebilirsiniz.
-Çevre kanunu madde 20'yi inceleyeniz.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar , İş Güvenliği Anlamında danışmanlık yaptığım bir firmam ;

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK​
Ek-1 Bölüm 1 ve Bölüm 2 de belirtilen Tehlikeli madde miktarları neticesinde Alt seviyeli Kuruluş Olarak gözükmektedir.
Bu Firmamda hazırlanması gereken BKÖP raporuyla ilgili sorumluluk işverene aittir.
Ancak, konuyla ilgili raporun içerigi ile ilgili kendisini bilgilendirmek adına bilgi edinmek istiyorum.
Konuyla ilgili daha önce çalışma yapan arkadaşlarım örnek BKÖP dökümümı paylaşa bilir misiniz ?
 
Üyeler Görebilir
lütfen yanlış anlamayın, miktarları doğru girdiniz değil mi? Bazı arkadaşlarım kg bazında girmişler ancak sistem ton olarak kayda geçtiğinden yanlış beyanl yapanlar oldu. Hizmet verdiğim firmalar hep muaf çıktılar bu nedenle doküman konusunda yardımcı olamayacağım. Beyanı kontrol etmenizi öneririm.
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle bilgilendime için teşekür ederim ,
Hesaplamaları ton olarak gerçekleştirilmiştir.
Bildirimde yazılan miktar hesabı dışında yönetmeli göz önüne alarak ,
Yönetmelik Ek-1 Bölüm 2 Not 4 Kısmındaki hesaplamalar üzerinden ayrı Tehlikeli madde olarak ta hesaplama yaptık ,
Kuruluşta bulunan madde veya müstahzarlardan hiçbirinin, ilgili niteleyici miktara eşit veya bunun üzerinde olmadığı durumda, kuruluşun bu Yönetmelik kapsamına girip girmediğinin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki kural uygulanacaktır:
q1/QU1 + q2/QU2 + q3/QU3 + q4/QU4 + q5/QU5 +... ≥ 1

[TABLE="class: MsoNormalTable, width: 458.45pt"][TBODY][TR][TD="width: 310.15pt"]
Sıvılaştırılmış çok kolay alevlenir gazlar (LPG dahil) ve doğalgaz[/TD]
[TD="width: 69.95pt"]
50​
[/TD][/TR][/TBODY][/TABLE]​

Meyve Suyu Konsantresi imal eden firmada Kimyasalların kullanımı yanı sıra bir birinden ayrı LPG ( Sıvılastırılmıs Doğal gaz ) ile çalışan 2 adet buhar kazanımız daha mevcuttur.

Dikat etme konusunda uyarınız için cok tessekur ederim
Saygılar,
 
Üst