Üyeler Görebilir
SU SERTLİĞİNİN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMİ
Füsun BOYSAN, Bülent ŞENGÖRÜR
SAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Müh. Böl.
[email protected]
ÖZET
Su sertliğine iki değerlikli metal katyonları sebep olur. Doğal sularda en sık rastlanan kalsiyum (Ca+2) ve magnezyum (Mg+2) iyonlarının yarattığı sertlik çok az hata ile toplam sertlik olarak kabul edilebilir. Genel olarak halk arasında sert su makbul sayılmaz. Sert sular sağlığa zararlı olmamakla birlikte, yemek pişirmeye, içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildirler. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak, bazı endüstriyel proseslere zarar vererek ve suyun tadını bozarak su kalitesini etkiler. Ancak suda bulunan ve sertlik oluşturan Ca+2 ve Mg+2 iyonlarının sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Su sertliğinin yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler doğru değerlendirilmelidir, çünkü asıl hedef suyun uygun tüketimidir.
Füsun BOYSAN, Bülent ŞENGÖRÜR
SAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Müh. Böl.
[email protected]
ÖZET
Su sertliğine iki değerlikli metal katyonları sebep olur. Doğal sularda en sık rastlanan kalsiyum (Ca+2) ve magnezyum (Mg+2) iyonlarının yarattığı sertlik çok az hata ile toplam sertlik olarak kabul edilebilir. Genel olarak halk arasında sert su makbul sayılmaz. Sert sular sağlığa zararlı olmamakla birlikte, yemek pişirmeye, içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildirler. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak, bazı endüstriyel proseslere zarar vererek ve suyun tadını bozarak su kalitesini etkiler. Ancak suda bulunan ve sertlik oluşturan Ca+2 ve Mg+2 iyonlarının sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Su sertliğinin yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler doğru değerlendirilmelidir, çünkü asıl hedef suyun uygun tüketimidir.