tıbbi atık

Üyeler Görebilir
arkadaşlar merhaba;
hastanelerden çıkan antibiyotik,serum veya diğer ilaç türü malzemlerin şişeleri veya ambalajları tıbbi atıklar dahilinde mi yoksa tehlikeli atık sınıfında mı değerledirilir?
 
Üyeler Görebilir
bu konuda ben de ikilem yaşıyorum, serum şişeleri eğer içinde ilaç yoksa ve kan kontaminasyonu yoksa cam ambalaj olarak atılabilir. Sitotoksik ilaç olan malzamelerin kontamine ambalajları tehlikeli atık, diğer farmasötik olan tablet, içinde ilaç kalmış ilaç şişeleri vb. atıklar da tehlikeli atık olarak değerlendirilir. İstanbul İl Çevre Müd. den yeni gelen yazıda da böyle bir açıklama mevcut ekte görebilirsiniz. Benim takıldığım şöyle bir konu var, tamamen boş içinde ilaç kalmamış şişeler ne yapılmalı (ekteki yazıda kontamine olmuş derken tehlikeli maddeler mulaşmış olanlardan söz ediyor) bir ilacın tehlike derecesini nasıl bilebiliriz ki hastanede kaç çeşit ilaç olduğunu düşünürsek bunu tespit etmek çok zor.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
teşekkür ederim.yönetmeliklerde tam olarak hastanelerin belirttiği ve sizin de üzerinde durduğunuz kısmen veya tamamen boş şişelerin gruplandırılması zor.
 
Üyeler Görebilir
evet gruplandırmak zor, eğer hadi hepsini tehlikeli atık olarak atılırsa da ne maliyet ne de atık depolama alanı yeterli olur.
 
Üyeler Görebilir
özel bir hastaneden serum şişelerinin , antibiyotiklerin,flekon ve ampüllerin cam ve plastik olarak geri dönüşüm sistemine vermek istediklerini belirttiler.bu durumda bu türleri 18 01 06- 18 02 07 aralığında değerlendirmek gerkmez mi??
 
Üyeler Görebilir
şöyle söyliyim sitotoksik atıklar 18 01 08 de değerlendirilir (18 02 ile başlayanlar hayvanlarla ilgili yapılan işlemlerden çıkan atıklar) boş serum şişeleri, boş flakonlar (ilaç şişesi) kan ile kontamine olmamış plastik askılar vs. ambalaj atık olarak atılması bana mantıklı geliyor, tabi ki toksik etkisinin değerlendirilmesi gerekir. Hastanelerin bu şekilte isteklerinin olması çok doğal çünkü ciddi miktarda bu atıklardan çıkıyor ve bunların depolanacağı alan yok.
 
Üst