Temiz bir çevre için 24 saat takip

Üyeler Görebilir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sanayi tesislerinin bacalarını 24 saat takip etmeye hazırlanıyor. Bakanlık, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Çevrimiçi (on-line) İzleme Genelgesi kapsamında 98 bacadan gelen verileri online olarak izlemeye başladı. Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Bakanlık ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı, tarafından kuruluyor. Emisyon Ölçüm Sistemlerinden elde edilen veriler depolanıyor ve Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) olarak aktarılıyor. Gelen veriler değerlendirilerek, yönetmeliklerle belirlenmiş limitlere uymayan tesislere yaptırım geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sanayi tesislerindeki bacaları, çalışmaları esnasında oluşturdukları yüksek kirlilik oranlarına göre belirledi. Bakanlık bu kapsamda Türkiye genelinde 223 sanayi tesisi ile bu tesislere bağlı yaklaşık 500 bacanın Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi’ni (SEÖS) taktırması gerektiğini tespit etti. Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Çevrimiçi (on-line) İzleme Genelgesi ile; bacalarında Çevre Mevzuatı gereği Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) bulundurma zorunluluğu olan tesislerden ;

  • Çimento Fabrikaları, Doğalgaz Çevrim Santralleri, Şeker Fabrikaları, Termik Santraller, Demir-Çelik Fabrikaları, Petrokimya Tesisleri ve Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri ile, sektör gözetmeksizin atıkları ek yakıt amaçlı kullanan tüm tesislere 31.12.2014 tarihine kadar,
  • Otomotiv Fabrikaları, Gübre Fabrikaları, Lastik Üretim Tesisleri, Cam Üretim Fabrikaları, Kimya Fabrikaları, Ağaç İşleme Tesisleri, Kireç Fabrikaları, Asit Üretim Tesisleri, Gıda Fabrikaları, Kağıt Fabrikaları ve Tekstil Fabrikalarına 31.12.2015 tarihine kadar,
  • Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği Kapsamında kalan ve yukarıda belirtilmeyen diğer tesislere ise 31.12.2016 tarihine kadar Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) veri iletimine başlamaları zorunluluğu getirildi.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir
@Akın Taşan

Süreç Şu Şekilde İşliyor.
http://i.hizliresim.com/dqjR9Z.jpg
1.Adım:

Fabrika (İşletme) Fizibilite raporunu,TS EN 14181 standartı kapsamında yetki alan Çevre ve Ölçüm Laboratuvarlarından birine onaylattıkdan sonra, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunar.

2.Adım:

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu tebliğde yer alan hükümler uyarınca raporu inceler ve sunulan fizibilite raporunu en geç 2 ay içerisinde değerlendirerek işletmeye olumlu ya da olumsuz cevap verir.

3.Adım:

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri kurulumunu yapan firma (Tedarikçi), uygun cihazlar (TS EN 14181 QAL-1 prosedürüne uygun cihazlar) belirlendikten sonra cihazların kurulumu işlemine başlanır,tebliğde belirtilen ölçüm düzlemi ve numune alma noktalarında ölçüm yapılacak şekilde sistemin kurulumunu yapar.

4.Adım:

Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği’ne göre tebliğde belirtilen Standard Referans Metodlardan (SRM) yetki alan laboratuvarlar sistemi Kalite Güvence Seviyesi 2’de belirtildiği gibi ölçümleri yapar ve kalibrasyon fonksiyonunu oluşturarak ölçüm raporunu İşletmeye iletir.

5.Adım:

Sürekli Emisyon Ölçüm Raporu Bakanlık ve ÇSİM (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından yerinde incelenerek sistemin devreye alınması için onay verir.(Diğer bir olasılıkta sistemle ilgili eksikliklerin giderilmesi için süre verebilir.)

6.Adım:

İşletme sistemi devreye aldıktan sonra Kalite Güvence Seviyesi 3’de belirtildiği gibi sıfır ve span (kalibrasyon) kontrollerini yapar.

7.Adım:

Yetkili Laboratuvarlar, her yıl cihazların kalibrasyonlarının geçerliliğinin (KGS2 ’de oluşturulan kalibrasyon fonksiyonunun geçerliliği) devamının sağlanıp sağlanmadığının belirlendiği Yıllık Geçerlilik Testini (YGT) yaparak raporlarını işletmeye gönderir. İlgili işletme de hazırlanan bu raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunar.

8.Adım:

Tüm bu adımların sağlanmasından sonra ölçüm sonuçları Valilik(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ve Bakanlık tarafından değerlendirilir
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
kömüre dayalı termik santrallerde kurulu güce göre emisyon oranı ya da birim başına emisyon (karbon) miktarı nedir? Yardımcı olabilir misiniz? Konuya çok yabancıyım. Termik santrallerden salınan emisyon miktarı neye göre belirleniyor? Türkiyedeki santraller için ortalama bir değer var mı?
Şimdiden çok teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Pratikkod Yazılım Geliştirme Qualist markası altında, Çevre Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) nin Çevrimiçi izlemesi Genelgesinin taleplerine tamemen uyan GreenChimney geliştiren bir yazılım firmasıdır.
GreenChimney, tamamen kendi Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilmiş bir emisyon yazılım sistemidir. Bu sayede genelgede oluşabilecek farklılıklar için çok hızlı aksiyon alabilmekteyiz. Yaklaşık 49 tesis ve 137 bacanın Çevre Bakanlığı veri aktarımını başarıyla gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Online izleme konusunda ihtayacınız olması durumunda sizlere destek olmak isteriz.
 
Üyeler Görebilir
  • Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği Kapsamında kalan ve yukarıda belirtilmeyen diğer tesislere ise 31.12.2016 tarihine kadar Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) veri iletimine başlamaları zorunluluğu getirildi.
arkadaşlar bu konu ile ilgili son durum nedir?
 
Üyeler Görebilir
Peki firmalara bunlarla ilgili bir yazı geçilmişmi veya hangi ilden başlamış bu sistemi kuran arkadaşlar biraz daha açabilirmi konuyu
 
Üyeler Görebilir
@realastala

konuyu hortlattım ancak 5.adım hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz acaba?

kgs2 fonksiyonu içieren rapor oluştuurulduktan sonra süreç nasıl işliyor?

bakanlığa bir dilekçe mi yazıyoruz, başvuru dosyası mı hazırlanıyor, sisteme verilerin iletim portları ve bağlantısı nasıl gerçekleşiyor. KGS2 ile verilerin online hale gelmesi arasındaki işlemi merak ediyorum.

ilginiz için teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
ALP TEKNİK KONTROL SİSTEMLERİ TİC. VE LTD. ŞTİ. SEÖS tebliği'nde ve SEÖS sistemlerinin izlenmesine ilgin genelgede yer alan tüm maddeleri sağlamaktadır.
Firmamız ABB' nin Türkiye de ki tek distrübitörü olarak faaliyet göstermektedir.
Bu kapsamda emisyon ve toz cihazlarının kurulumu, kurulum sonrası cihazlarının bakımı, KGS3 testleri ve teknik servis işlemlerini yapmaktadır.
Çevre Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS)' nin Çevrimiçi İzlenmesi Genelgesi' nin uygulamasını Envitech/Winemag programıyla sağlamaktadır.
Hizmet verilen 295 firmanın SEÖS Tebliğine tabi 49' unda bulunan toplam 97 bacanın Çevre Bakanlığı' a veri aktarımı başarıyla gerçekleşmektedir.
 
Üst