• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıkları piyasaya süren

Adnan Çalışkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Haziran 2011
Firma
Ersoy OSGB
Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğine göre Piyasaya süren konumundaki bir firma satışlarını yurtışına (büyük bir kısmı) gerçekleştiriyorsa, geri toplatmakla ilgili yükümlülüğünü yerine getirirken sadece yurt içine yapmış olduğu miktarla mı işlem yapar ? yoksa hem yurt içi hemde yurt dışı toplamı ile mi ?
 
@Fatih Közen

Evet tehlikeli madde ambalajları...

Yönetmelikte geçen bazı ifadelerden dolayı sormuştum bu soruyu

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Kullanımları sonrasında toplanması, taşınması, ayrılması, geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafı 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 14/3/2005 tarihli ve 25755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve 30/7/2008 tarihli ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan ambalajların ekonomik işletmeler tarafından bildirimleri 1/1/2013 tarihinden itibaren yapılır.

Toplanması, taşınması, ayrılması, geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan ambalaj atıkları belgelendirmede kullanılmaz. Bu ambalajları piyasaya süren işletmeler belgeleme yükümlülüğünden muaf tutulur.

gibi ifadeler ...
Bugün İl müdürlüğüyle görüştüm doldurmanıza gerek yok dediler.
 
arkadaşlar merhaba,
bende ilk kez ambalaj atıkları için beyan yapacağım. ancak takıldığım birçok konu var.
gıda üretimi yapan bir A firması 1 yıl önce kendi bünyesinde kurduğu pazarlama firmasına ürünlerini satıyor. yurt içi ve yurt dışına bu pazarlama firması satışı gerçekleştirmeye başlıyor. A firması 9 ay önce satılıyor ve yeni bir üretici B firması kuruluyor, A firmasının tüm ambalaj stoklarını B firması faturalı bir şekilde satın alıyor. Satışları yine pazarlama firması gerçekleştiriyor. bu ay sonu itibari ile de pazarlama firması aradan kalkacak. Üretimi ve tüm yurt içi ve yurt dışı satışları B firması yapacak. Kod numarası ve şifreyi B firması için aldım. Bugün çevre ve şehircilik müdürlüğüne gittim durumu anlattım pazarlama firması yokmuş gibi hareket et piyasaya süren olarak sadece B firması üzerinden işlem yapın dediler. Ancak benim B firması olarak yurt içi ve yurt dışına kestiğim hiç fatura yok, tüm faturalarım pazarlama firmasına kesiliyor. Tüm hammdde ve ambalaj malzemelerini ise B firması satın alıyor. Nasıl bir yol izleyeceğim kafam çok karıştı. birde fason olarak B
firması adına ürettirdiğim bir ürünüm var onunda beyanını B firması olarak yapmamız mı gerekli?

Şimdiden teşekkürler, herkese kolay gelsin.
 
Mahmut Bey;peki bu hesaba göre piyasaya sürülen miktar nasıl hesaplanıyor,

Geçen yıl hesaplamayı ve bildirimi bu şekilde yapmıştık,
Yurtiçi temin edilen
2010 yılında alınan ambalaj+2010 başındaki stok(dönem başı stok)
Stok
2010 yılının sonunda kalan stok(dönem sonu stok)
Piyasaya Sürülen
Piyasaya Sürülen = (Yurtiçi temin edilen) - (Stok) - (İhracat)

Bu yıl ne şekilde yapılacak acaba.
 
arkadaşlar piyasaya süren bildirimi yapıcam ek-5 ten bildirimimi yaptım çıktısını aldığımda imza kaşe için danışman firma olarak ben mi atıcam yoksa tesisime mi kaşe ve imza attıracağım çok acil yardımcı olabilirmisiniz..
 
Arkadaşlar bu sene piyasaya süren sistemi değişmiş.
Biz ürünün satışını yaptıktan sonra müşteriler bize paletlerimizi geri gönderiyor. Bunları tamir edip tekrar piyasaya sürüyoruz. Önceki senelerde bu yeniden kullandığımız miktarı "tekrar kullanım" sütununda dolduruyorduk ancak bu sene beyan formunda tekrar kullanım sütunu konulmamış. Depozitolu çalışmadığımız için o kısma doldurmam da doğru değil.
Ben şimdi nasıl dolduracağım anlamadım. Hadi bu sene belgendirme yükümlülüğü yok da gelecek seneden itibaren ahşap da belgelendirmeye tabi olacak o zaman nasıl halledilecek merak ediyorum.
 
alla ıyıce sısıtemı bozdular ya olan duzene ekleme yapılmıyor anca değiştiryorlar. 3 soru sordum çevre ve şehircilik müdürlüğüne hala cevabımı almış degılım.
 
onlarda bilmiyor rastgele sürekli birşeyleri değiştiriyorlar.Bir sisteme alışıyoruz ondan sonra yenisi,yenisi,yenisi nereye kadar böyle gidecek bilmiyorum artık.
 
fireleri nasıl yapacağız? sonuçta yönetmelik kapsamında değil tamam ama ben 5 ton ambalaj aldım 4 ton piyasaya sürdüm 1ton fire verdim. stok yazamam arada acık var ne olacak bu?
 
@Gülfem Polat

Benim de en çok kafamı karıştıran konulardan biri bu zaiyat meselesi. Normalde yüzde 5'e kadar standart olan zaiyat miktarı hesapladığımız zaman binde 3'ü bile geçmiyor. Daha önceki yıllarda bir ambalaj türünde dayanım sorunu nedeniyle yüksek olduğunu söylediler. Şu an problem kalmamış. O nedenle belki düşmüştür diyorlar. Ama bu kadar düşmesi beni de düşürdü (hayrete)... Şimdi bu zaiyat-fire mevzusu bildirimde girilmiyor ve ortaya çıkan fark nereye gidiyor sahiden? Buna göre belgelendirmede bir sonraki seneye devir olacaktır sanırım...

Konu açılmışken ben de sormak istiyorum :

Peki bizden zaiyatın ya da firenin belgelendirmesini istiyorlar mı? Geri dönüşüm firmasına giden binde 3'lük bir belgeli çıkış söz konusu. Mevcut sistemde "hani sizin fireniz?" diye soruluyor mu acaba?
 
@i_erdem23
Merhaba
Tehlikeli madde içeren ürünlerin ambalajları müşteriden iade almak isteyen üretici firma nasıl bir yol izlemeli ? Bu ambalajlar tehlikeli atık gibi mi alınmalı , evrak ne kullanılır?
 
Arkadaşlar merhaba;

Kamu kuruluşuyuz ve 2005 yılından bu yana bildirimde bulunupta belgelendirme yapmadığımız 1.800 ton PP kömür torbası var. Anlaşılacağı üzere piyasaya süren konumundayız. Bu yıl bu rakamı belgelendirmek için ihaleye çıkacağımız sırada blegelendirme işlemlerinde beldiyelerin de ihaleye katılmak istedikleri ve bu yüzden sorun çıkardıkları bilgisini aldık. Biz şartnameyi TAT ve yetkilendirilmiş kuruluşlar için hazırlamıştık. Belediyelerin de belgelendirme işlemelerini yapabilmeleri ve yönetmeliğin daha anlaşılır hale getirilmesi için yönetmelikte değişiklik yapılabileceğinin bilgisini aldık ve hala beklemekteyiz. Konu ile ilgili net bilgisi olan var mı? İl çevre Müdürlüğüne sorduk, ilk cevaplarında biraz bekleyin dediler daha sonra eskisi gibi yapın ( yuvarlak bir cevap şekli) diyerek salladılar diyebilirim. Yani aslında kendilerinin de tam olarak birşey bildikleri yok. Eğer belediyeleri de bu şartnameye katacaksak şartnameyi nasıl oluşturacağım?
yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
arkadaşlar;

ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili elinde teknik şartnamesi olan var mı? sadece pp torbalarının belgelendirilmesi işlemini yapacağız. Hazırladığımız teknik şartname yetersiz kalıyor. diğer ambalaj atıkları ile ilgili bağlı bulunduğumuz belediye ile ambalaj atıkları yönetim planına dahil olduk. ama 1800 ton pp torbayı bertaraf etmek gerekiyor.

Teşekkür ederim.
 
@nur beyza karadana

Nur Hanım,

Belediyenizle yapmış olduğunuz sözleşmeye Bakanlık tarafından yetki belgesini almış Yetkilendirilmiş Kuruluşlardan (ÇEVKO, TÜKÇEV ve PAGÇEV) birisini de dahil edip üçlü protokol yapmalısınız. Bu kuruluşlar ile görüştüğünüzde kendileri size daha sağlıklı bilgiler vereceklerdir.
 
@nur beyza karadana
o firmayla gider fiyat teklifi yaparsınız ya da yetkilendirilmiş kuruluşlar var onlarlada gider anlaşabilirsiniz?
 
Üst