• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yönetimi

elmar1123

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2017
Firma
lkmlkl
İyi günler arkadaşlar. Ben Finlandiyada Tana atık yönetimi şirketi için Türkiyede pazar araştırması yapmaktayım. Firmamız atık yönetiminde kullanılan makinaların imalatı ile meşgul. Benim görevim Türkiyede atık yönetimi ile herhangi bir şekilde ilgili olan şirketlerin iletişim bilgileri ile birlikte listesini hazırlamak. Şu ana kadar birkaç yerli ve yabancı veri tabanı kullanarak bu alanda faaliyyet gösteren özel şirketlerin isimlerine ulaşa bildim. Sorum Türkiyede belediyelerin atık yönetimindeki konumu ile ilgili. Belediyeleri potansiyel müşteri olarak listeme ilave etmem doğru mu sizce? Yoksa hepsini tek tek arayıp konuşmam sormam mı gerekir? (bulduğum şirketlerin/belediyelerin şu anda bizim makineleri satın alıp almamaları önemli değil, sadece belirtilen alanda faaliyyet göstermeleri yeterlidir)

Teşekkürler.
 
@Evin Ersoy eğer bu çamur aldırma meselesini il müdürlüğü ile paylaşmadıysanız. GFB başvurusu yaparken kaşe imzalı bir yazı yükleyin, tesisten çıkan çamurlar lisanslı geri kazanım/bertaraf firmalarına gönderilecektir diye. Bununla GFB alırsınız, haa olurda il müdürlüğü kıllık yaparsa bir protokol ayarlayın onu yükleyin GFB başvurusuna.
İzin kısmına gelincede protokol yaptıysanız yaptığınız yerden atığın alındığına dair yazı alın sisteme yükleyin. Bundan sonra izin almanıza çamur engel olmaz.

Bir not düşeyim; çamur için protokol yüklediğinizde veya lisansı firmaya verilcektir diye imzalı yazı yüklediğinizi varsayalım, çamuru vahşi depolama yaparken yakalanırsanız başınız büyük ağrır bilginiz olsun.
 
Herhangi bir arıtması olan tesis( end. de olabilir.) ile aranızda sözleşme yapın yükleyin işinizi görecektir.
 
Arkadaşlar , niye yanlış bilgi veriyorsunuz ? Lütfen , kim kime hangi yönetmelikte ve maddede geçiyorda “al şu tesise çamur ver , atıksu ver “ diyebilir ? Bir tesisten çamur çıkıyorsa işletme o çamuru bertaraf edemiyorsa o çamuru bertaraf edebilen tesislere vermek zorundadır . Bu yönetmeliklerde var . Öyle herkes işinizi göremez , Çevre Mühendisiyiz biz, bir aktif çamurun bertaraf yöntemleri var, herhangi bir tesis deyip basite indirmeyelim lütfen .
 
O yanlış bilgi dediğiniz protokol olmayınca Çevre izni alamıyoruz malesef. Ayrıca o çamuru protokol yaptığı arıtma tesisine aşı olarak gönderiyoruz. Yanlış bilgi değil bu bir yöntem
 
Hasan bey bir bilgi eksikliği var , aşı olarak verdiğiniz çamur değildir . Çamur yoğunluğu artmış KM oranı geri devir çamuruna nazaran daha fazla olan çamurdur. Yoğun çamuru getirip aşı olarak kullanamazsınız . Çünkü o çamurda ölü bakteri oranı daha fazladır . Aşı olarak kullanılan havalandırma havuzundaki veya geri devir çamurudur . Bekletme süreleri esastır .
 
Arıtma konusunda çok iyi değilim, muhtemelen dediğiniz doğrudur. Çamur, protokol yapılan tesiste bakteri olarak kullanılıyor diye biliyorum. Hatam varsa düzeltin
 
@Hasan ARIKAN şöyle anlatayım . Bir arıtma tesisi sürekli bir diğer tesise kendi yoğun çamurunu veremez . Çünkü diğer tesis de bu doygunluğa ulaşabilir . Ki kaldı aşı olayı , direk havalandırma havuzu bölümünden alınır (oksijen ve mikroorganizma kültüründen kaynaklı) yani bir yerde 3-4 gün beklemiş bir yoğun çamur aşı olmaz . Kaç defa aşı yaptık , devasa tesislerde gidip yoğun çamuru kullanmadık . Havalandırma havuzundan “ bir defalığına mahsus “ kullandık. Aşıyı aldığınız tesisten sürekli bunu yapamazsınız . Onun da bir dengesi vardır .
 
Bildiğim kadarıyla söylüyorum elbette. Evin hanımların tesisi evsel atıksu ama herhangi bir çamur bertaraf üniteleri yok bu nedenle paket atıksu arıtma tesisi olduğunu düşünüyorum ki genelde paket aatlerde çamur bertarafı ile ilgili ünite olmuyor. Paketteki mlss yükseldiğinde bir miktar çamur çektirmek durumunda kalınıyor. Bu çamuru da bağlı bulunduğunuz belediyenin tesisine verebiliyorsunuz, belediyelerde bu çamur tesis için bir sıkıntı teşkil etmiyor (kendim direkt işlettiğim için söyleyebiliyorum bunu). Eğer zaten paket olmayan büyük kapasiteli bir aat ise mutlaka çamur bertaraf (yoğunlaştırma, şartlandırma, susuzlaştırma) ünitelerinin olması ve belli bir km'ye getirilen çamurun yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Yanlış bilgi verdiğimi düşünmüyorum, yapılabilir şeyleri söyledim. İyi çalışmalar
 
@tulayartun tülay hanım,paket arıtma tesislerinde de çamur susuzlaştırma olur. Örneğin, küçük paket arıtmalar için Filtrepress (plakalı sistem) kullanılıyor ,oluyor yani . Hem de %25 Km oranına çıkabiliyor. Aslında belediyenin görevidir ama belediyeler almıyor , başıma dert etmem diyor. Bu nedenle ceza yemek yerine bu çamuru işleyen firmalar var ,bunlarla sözleşme yapmak en mantıklısı.
 
Üst