• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi sorunu

umutsintaç35

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2016
Firma
Dokuz Eylül
Ben gıda sektöründe hizmet veren bir fabrikanın arıtma bölümünde çalışıyorum. Üretimi defalarca uyardığımız halde tesisimize yağ gelmektedir. 3 adet çökeltim havuzum vardı 2 tanesinin üstünde temizlediğimiz halde yoğun bir köpük tabakası oluşuyor. Ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
@Serpil Yücel Köpük oluşum nedenleri;

Filamentli bakteri sayısında artma
Tesise yeterli besinin gelmemesi
Oksijen miktarında azalma
Çamur yaşının yüksek olması

Bu nedenler üzerinden gidersen sorunun nerede olduğunu anlayabilirsin.

@Serpil Yücel Köpük oluşum nedenleri;

Filamentli bakteri sayısında artma
Tesise yeterli besinin gelmemesi
Oksijen miktarında azalma
Çamur yaşının yüksek olması

Bu nedenler üzerinden gidersen sorunun nerede olduğunu anlayabilirsin.

Tablo 2. Köpük Oluşumu (Çevreted, 1996)
GÖZLEMLER MUHTEMEL SEBEP ÖNERİLER
1
Gözlenen :Havalandırma havuzunda taze beyaz sabunumsu köpük oluşumu
Sorun :Mikrorganizma konsantrasyonunun az olması sebebiyle çok yükselmiş genç çamur
Çözüm :Sistemden çamur uzaklaştırılmamalı ve F/M oranıyla A.K.M. konsantrasyonları kontrol edilmelidir. Mümkünse demir tuzları ve inert maddeler ilave edilmeli veya çamur gelişimi sağlanmalıdır. Geri devir oranı tedrici olarak artırılmalıdır.
2
Gözlenen :Havalandırma havuzunda parlak koyu kahverengi yağlı köpük oluşumu
Sorun :Sistemin F/M oranı, yeterli miktarda çamurun uzaklaştırılmaması nedeniyle düşüktür.
Çözüm: Günlük fazla çamur atımı %10’dan fazla olmamak kaydıyla arttırılmamalıdır. Bu işlem sistem düzelinceye kadar sürdürülmelidir.
3
Gözlenen: Havalandırma havuzunda kalın,koyu kahverengi köpük oluşumu
Sorun :Düzensiz çamur atılması nedeniyle F/M kritik olacak şekilde azalmıştır.
Çözüm :Günlük çamur atımı %10’dan fazla olmamak kaydıyla artırılmalıdır. Bu işlem sistem düzelinceye kadar sürdürülmelidir.
4
Gözlenen :Çöktürme havuzunun üstünde yağlı, koyu renkli köpük
Sorun :Nokardia türünde flamentli organizmaların varlığıdır.
Çözüm :Girişte ve geri devir hattında yağ gres bakılmalı havalandırma ve çöktürme tankından fiziksel olarak bu köpük alınmalıdır. Bu köpük geri devirle yada başka bir şekilde sistemde tutulmamalıdır.
5
Gözlenen:Koyu kahverengi yada siyah köpük ve çürük yumurta kokusunun varlığı
Sorun:Havalandırma havuzunda çözünmüş O2 konsantrasyonu azalmış ve septik şartlar oluşmuştur
Çözüm:Havalandırma sistemi kontrol edilmeli, arıza varsa giderilmeli sistemden çamur uzaklaştırılmalı eğer varsa paralel havalandırma sistemi devreye alınmalıdır.
 
Teşekkür ederim @kubiay DUMAN tessimiz 7 aydır aktif çalışıyor sayılır tesise geldiğimde çamur ünitesi kurulmamıştı şuan yapım aşamasında öyleyse çamurla alakalı köpük sorunumuz çamur bertarafı olmadığı için bu sorunla yüz yüzeyim

Bu konu başlığı altında bir sorunumuzla ilgili bir şey daha sormak istiyorum inşallah fikir sunacak birisi vardır. Tesisin bir havuzunun duvarında sızdırma var onun bakımı ve difüzör kapaklarının değişimi yapılması gerekiyor ancak havuzun dipte 40 cm kadar kalan suyun çıkışını sağlayamıyoruz su motoru çekmiyor. Kalan suyu havuzdan nasıl uzaklaştırabiliriz ?
 
40 cm birşey değil çizmelerle girip onarımı yapabilirler tabi difüzörler 40 cm suyun altında kalmıyorsa :D
 
Çamur çektin mi yakın zamanda dipte ölü çamur olmuş olabılır bır de çamur çekmediysenız uzun zaman diliminde bakteriniz yaşlanmaya başlıyordur ımoff de baktınız mı suyunuza hiç @Serpil Yücel
 
İmoff yoktu pet şişe ile gözlemleyeyim dedim havalandırma havuzundan aldık suyu çok çökme olmadı hatta hiç olmadı sayılır @muhammed çam
 
Sisteminizde oksijen değeri ne kadar ? (yani havalandırma havuzlarında okunan oksijen değeri ) Genellikle fazla oksijen verildiğinde sistemde bulunan fosfor az miktarda kalsa bile köpük oluşumna sebep oluyor. Tesisiniz ileri biyolojik bir tesis mi ? oksijen değeri 1-2 mg/lt arasında ise ve köpük varsa halen Fosfor değerlerini de kontrol etmelisiniz. Fosfor gideriminde bir sıkıntı olabilir.
@Serpil Yücel
 
Nasıl yok havalandırma havuzunda oksijen sensörleri yok mu ? Blowerlar neye göre çalışıyor neye göre hava veriyor. Dediğim gibi fazla oksijen veriyorsunuz. Ki kaldı tesiste bakteri de yok. Biraz bakteri olsa o köpük belki azalır.
@Serpil Yücel
 
O tarz sıkıntı bende yaşamıştım yenıden bakteri oluşumu var anladığım kadarıyla resim çekip atabılırsenız guzel olur diye düşünüyorum
 
Havuza şeker ve kan takviyesi yaptırdım bakteri oluşması için analiz sonuçları da iyi çıktı koi yüksek biraz yine de standartları sağlıyor ama. otomatik çalışıyor blowerlar olmadı zamanı kısaltırız ama tesiste evet oksijen sensörleri yok @cm.mervan

yüklemeye çalışıcam @muhammed çam
 
Fazla oksijen veriyorsunuz size tavsiyem oksijen sensörlerini biran önce havalandırma havuzuna takmanız ve blowerların oksijen seviyesine göre çalışmalarını sağlamanız gerekir. Yoksa blowerlarınızada zarar verirsiniz. Elektrik sarfiyatı da cabası kolay gelsin şimdiden.
@Serpil Yücel
 
@Serpil Yücel
Rica ederim. Kolay gelsin size tavsiyem hach lange firmasının oksijen sensörlerini biz kullanıyoruz tesislerde size tavsiye ederim .
 
Üst