• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Bilgi Sistemi Veri Girişi

mehmetsurmeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Kasım 2019
Şehir
Isparta
Firma
NOYAÇEV MÜHENDİSLİK İNŞAAT MADENCİLİK SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.
Arkadaşlar merhaba.
2020 yılı itibari ile sıfır atık bilgi sistemine de giriş yapmamız gerekmekte. Bugün bir firmam için bakanlıktan denetime geldiler ve bu sisteme veri girişi yapılmasını söylediler. Daha önce sisteme veri girişi yapan var mı nasıl yapacağız? Atık bildirimlerini bu sisteme jpeg yada pdf formatında yüklememiz gerekmektedir, bu dosyalarınasıl yükleyeceğiz?
 
Merhaba Mehmet Bey,

Sıfır atık yönetim sistemi kuran binalar, Sıfır Atık Yönetmeliği 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi gereğince; “Oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bildirmekle yükümlüdür.” Sıfır Atık Bilgi Sisteminin kullanılması yasal uygunluk, uygulamaların verimliliği ve istatistiki veri oluşturulması açısından büyük önem taşımaktadır.
Firmanıza Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden Sıfır Atık Bilgi Sistemi uygulamasını eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra uygulama içerisine gelerek sol kısımda yer alan kurum bilgilerini doldurmanız gerekecek.Bilgileri kaydettikten sonra yeni faaliyet kısmına girmeniz gerekmektedir. Girdiğiniz kısımda Faaliyet türleri kısmına birden fazla seçim yapabilirsiniz ben toplanan atık ve yerleştirilen ekipmanı seçiyorum.Aşağıda yer alan bilgilere ise belediyeden aldığınız makbuz bilgilerini girebilirsiniz.Teslim belgesi kısmına belediyeden aldığımız makbuzu yüklüyoruz.Hesapla ve kaydet dedikten sonra işlem tamamlanacaktır.
 
sıfır atık bilgi sistemınden sol kısımda yer alan kurum bilgilerni girdikten sonra yeni faalıyet ekle diyoruz geçici depolama alanı varsa secip kaç tane olduğunu ve neelr depolantığını seçiyoruz daha sonra yıne aynı sol taraftan faliyet ekle seceneğinden toplanan atık kısmını seçip mıktarını turunu işlem tarihini ve gönderim belgesini ben motattan kabulu yapılan tasımalardakı ekran görüntüsünü yukledım :utan: ve her aşamada hesapla ve kaydet seceneğini tıklıyoruz.her bi kod için ayrı ayrı işlem uygulanacak.mesela 180103 kodlu atık girdik hesapla ve kaydet dedik daha sonra 150110 kodlu atığımda var faliyet sorgulama seceneğinden kayıtetiklerini görebilirsin aynı zamanda yıne ekleme yapmak için faaliyet sorgulama diyip toplanan atık kısmından düzenle diyip yeni atık kodumuzu ekleyeceğiz umarım anlatabilmişdir.:utan::confused:
 
Merhabalar,

Bu sistemin fabrika geneli mi yoksa direkt ofislerde mi kurulacağı benim kafamda oluşmadı. Biz fabrikadaki tüm atıkları (kodlarına göre) bir alanda toplayıp gönderiyoruz. Sadece ofisleri baz almak istersek bu hem bizlere hem de bizlerin iş yaptığı firmalara bir külfet. Ayrı ayrı tartmak, ayrı ayrı irsaliye kesmek gerekiyor. Ben geçtiğimiz döneme ait verileri tüm fabrika bazlı girebildim. Doğru ya da yanlış bilemiyorum.
 
Aynı konuda ben de muallaktayım. Örneğin üretim alanlarında da kağıt, plastik, evsel atıklar oluşuyor, ofis katında da. Hepsini aynı geçici depolama alanında toplayıp birlikte tartarak gönderiyoruz. Sadece ofisi ayrı toplayıp tartıp sisteme yükleyeceksek bu biraz sıkıntı olacak
 
Saadet hanım merhaba,

Organize sanayi bölgeleri 31.12.2020 yılında geçiş yapacak diye biliyorduk, Tüm tesisleri mi kapsıyor bu dediğiniz.
 
Merhaba @Melike Kayaa zaten 31.12.2020 tarihine kadar geçmek zorundasınız o tarihten önce veri girişini tamamlamak mantıklı...
@dyg ben yıllık oluşan atık miktarı = personel sayısı* kişi başı üretilen atık miktarı (ortama 1,17 kg/kişi*gün(TUİK 2016)) * çalışma günü şeklinde hesaplayarak yaptım.
 
merhaba, sıfır atık bilgi sistemine toplanan atık olarak 2019 yılında oluşan atık miktarından itibaren mi giriş yaptınız ?
Temel seviye belgesi alma tarihide 31 Aralık 2020 olarak mı belirtilmiş bilginiz var mı ?
 
mehmetsurmeliMerhaba Arkadaşlar,
Ben bugün Sıfır atık yönetmelik ini biraz inceledim .Atıklar ocak ayı sonuna kadar sisteme giriş yapılması gerekir.
Sıfır atık belgesi alma yükümlülüğü

MADDE 16 –
(1) Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü EK-1 listedeki yerler, 17 nci maddede tanımlanan süreç doğrultusunda temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundadır. Diğer yerler ise talep etmeleri halinde temel seviyede belge almak için müracaatta bulunabilir.(bu belge için 31.12.2020 'ye kadar başvuru süreniz var.)

Atıkların sisteme girişi için;

linkten takip edebilirsiniz.
 
@burcu00 sıfır atık yönetmeliğinde yer alıyor burcu hanım belgelerin alınma ve ücretleri ile ilgili bilgilendirme mevcut.
 
sibellkrksaaa sibel hanım merhabalar sizi buralarda görmek mutlu etti.
belgeyi almak ücretsiz değil en başından beri seviyelere göre ücretlendirme konusu her zaman vardı yönetmelikte de madde 17 4.fıkra da bakanlık her yıl ücretlendirmeyi kendi belirler şeklinde bir madde var.
ücretlerin ne kadar olduğuna dair bilgim yok ama 2021 de zamlanacağını adım gibi biliyorum.
 
Önceki cevapları görüntüle…
sibellkrksfirmadan çıkan atık cinsi neler ise onu bildirmen bence yeterli illa biyobozunur yada ambalaj malzemesi çıkmak zorunda değil
amaç çıkan atık cinsleri ayrı biriktirmek ve bunları ekonomiye kazandırmak tamamen zaten başvuru yaptığında incelemeye gelecekler onun neticesinde daha sağlıklı bilgi edinmiş de olursun bence
akaryakıt istasyonlarının eklenme nedeni genelde dinlenme tesisi yanlarında yada konaklama merkezlerinin yanında bulunmaları seninkinde öyle de bir durum yok ise başvurunu yap incelemeye gelmelerini bekle bence
 
Merhaba ÇED yönetmeliğine göre ek2 ye tabiiyiz. sıfır atık sistemi için firma bilgileri kısmında ek2 yi seçtiğimde sanayi sicil belgesi istemektedir. ancak biz üretim yapan bir tesis değiliz. Ben mi tesisi değerlendirirken hata yapıyorum acaba. Tıbbi atık sterilizasyon tesisleri ÇED e göre Ek2 ye girmiyor mu? Buarada ÇED gerekli değildir kararı mevcut.
 
çed gerekli değil kararı fabrikanın bulunmuş olduğu organizeye göre de değişiklik gösteriyor kendi iş yerimden biliyorum onunla değerlendirmek yanlış olabilir.
yönetmelikten kontrol etmekte fayda var.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Sıfır atık Bilgi Sistemi girişlerinde tüm tesisten oluşan atıkları mı eklemeliyim yoksa sadece idari binadan kaynaklanan atıklar mı girilmek zorunda?
 
Sıfır atık belgesinde nitelikli belgeler alındıktan sonra bakanlığın tesislere herhangi bir vergi indirimi oluyor mu?
 
Üst