• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlike madde güvenlik danışmanı

KübraNur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağustos 2018
Firma
Yok
TMGD yi bir çok iş başvurusunda görmüşlüğüm var. Bu danışmanlık için ne düşünüyorsunuz acaba fikirleriniz benim için önemli. Alan veya almayı düşünen var mı aramızda.
 
Sigotanızı TMGD den aytırtıp çevre görevlisi çalışmanızı da eş zamanlı yürütebilirsiniz. Bakanlık ile görüştüm, sorun yok.

Evet olunur,
 
çevre açısından bir sıkıntı yok ama ulaştırma TMGD dışında başka bir görev yaptığını yakalarsa belge iptaline gidiyor, diye biliyorum,
 
Bu sigortanın tmgd olarak yatması tmgdk içinmi yani firmada tam zamanlı çevre mühendisi aynı zamanda tmgd olamıyor mu ?
 
Bakanlık ; Yönetmelikde sadece TMGDK bünyesinde TMGD olarak çalışan kişilerin çevre danışmanı olmasının önünü kapadı. Dayanak noktasıda TMGD çalışma saatinin zaten mesai saatini doldurması ve TMGD'lerin birden fazla işle yıpratılmalarının önüne geçilmesi. Bireysel olarak bir firmada çalışıyorsanız hem TMGD hem de çevre danışmanı olarak görev yapabilirsiniz . Zaten bu iki kavram birbiriyle bağlantılı.
 
Son düzenleme:
@Mustafacan bey merhaba
Teyit almak için yazıyorum, tam zamanlı çalıştığım firmada tmgd olarak da çalışabiliyorum öyle mi? Peki sigorta nasıl oluyor? Daha önce bu konu hakkında konuşuldu ve sigortanın hem çevre görevlisi hem de tmgd olarak ayrı ayrı yatırılamayacağı söylendi. Bu konu için bir netlik oluşmadı bende.
 
@rabiakoc
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
“(5) Bir TMGD, istihdam edildiği işletme ile birlikte bu işletmenin temsilciliği veya şubeleri de dâhil olmak üzere en fazla beş yerde danışmanlık yapabilir. TMGDK bünyesinde hizmet veren bir TMGD, TMGDK tarafından hizmet verilen en fazla sekiz işletme için danışman olarak görevlendirilebilir.”

“(6) Tehlikeli madde güvenlik danışmanı belgesine sahip olanlar, danışmanlık hizmetini, TMGDK bünyesinde istihdam edilerek veya istihdam edildiği işletme bünyesinde verirler.”

@rabiakoc Bunları okuyun isterseniz
 

Ekli dosyalar

  • 20170718_172549_64574_1_64.docx
    235.6 KB · Görüntüleme: 16
  • 20170914_104921_64574_1_64.pdf
    201.3 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
@rabiakoc TMGD olarak tam zamanlı sigorta girişi yaparsınız. hem TMGD hem de çevre görevlisi
olarak çalışabilirsiniz. Yani sigortanızın tam zamanlı TMGD yatması çevre görevlisi olarak çalışmanıza engel değil.
 
@Gizem Sunar hanım peki diş hekimliği klinikleri de almak zorunda mu buralardan da tıbbi atık çıkıyor sunuçda
 
@A.samet evet, tıbbi atık çıkan yani bu da sınıf 6.2 oluyor miktarına bakılmaksızın sorumlu oluyor. Haliyle hem TMFB almak hem de bu belgeyi aldığı için TMGD hizmeti almak zorunda.

Şimdi tekrar kontrol ettim, diş klinikleri kapsamdan çıkartılmış olabilir, hastane olarak geçen merkezler dahil ama müstakil klinikler konusunda şüpheye düştüm. Normalde dediğim gibi miktara bakılmaksızın sınıf 6.2 olan her yer TMFB almak zorunda. Bakanlıkla görüşebilirsiniz ne olur ne olmaz.
 
6 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de TMGD ve TMTSE Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik TMGD ve SRC-5 Belgesi alanları ve alacakları ilgilendiriyor olup pek çok değişiklik yürürlüğe girmiştir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Eski mevzuatta Mühendislik, Fen Bilimleri gibi bölümler ile Ön Lisans Programı olan Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve Güvenlik adındaki bölüm mezunları eğitim alırlardı. Yeni Yönetmelik ile bu sertifika bütün Lisans mezunlarına açılmıştır.
Ders Saati 64 saat olarak devam etmektedir. Günde en az 3, en fazla 8 saat eğitim verilebilecektir.
Eskiden eğitimi tamamladıktan sonra 4 sınava girme hakkınız vardı. Bu devam etmektedir. Başvurmayanın sınav hakkı yanardı. Şimdi ise 2 yıl içinde 4 sınava girme hakkınız var. 2 sene içinde 4'den az sınav açılırsa diğer sınavlara da giriş hakkı kazanırsınız. Sınava girmezseniz, sınav ücreti yatırsanız da hakkınız yanmaz (Madde 23/4)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ayrıca sınavı kazanırsanız belgeyi 2 sene içinde almalısınız:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Sınavın içeriği ve soru sayıları aynıdır. Bu zaten ADR'deki minimum şartlardır (Uluslararası Mevzuata göre kırk sorudan aşağı soru olamaz, açık uçlu sorarsa yarı yarıya)

Tazeleme de zorunlu olup, 5 yılın sonunda girmeniz gereken sınav sayısı üçtür. Sınavdan geçemezseniz sertifika iptal olur.

TMGD almak isterseniz 1609 lira sınav ve eğitim hariç Bakanlık hesabına para yatırmanız gerekmektedir. Bu da her yılın vergi zammına göre arttırılacaktır.

Yönetmeliğin geçici maddesine göre şöyle bir hüküm vardır:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Acaba Bakanlık azalan TMGD olanların yetki süresini mi arttırmak istiyor acaba? Çünkü sınavlardaki başarısızlıklardan dolayı sertifika sahibi sayısının yarı yarıya azalma yaşandığına dair Pandemi döneminde bir yazı okumuştum.

Bu yazıyı yazan kişi eğitim aldığı dönemde aynı anda 2 okul+kısmi çalışma durumu sebebiyle TMGD sınavlarına çalışamamış ve belgeyi alamamıştır.
 
Üst