Çed ve izin lisans

Üyeler Görebilir
merhaba arkadaşlar

Şirketin seyyar kırma - eleme tesisi var. İnşaat projelerinde hafriyat sırasında ortaya çıkan taşı kırıyor - eliyor. İş bitince başka bir inşaata geçiyor.
Böyle bir tesisin çalıştırılmasının ÇED Yönetmeliği ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzinler Hakkında Yönetmelik gereğince durumu nedir.
Hangi kapasitelerde hangi izinleri alması gerekir?

acil cevaplayabilirseniz çok sevinirim
 
Üyeler Görebilir
Genel olarak çalışma süresi ortalama ne kadar? Ayrıca inşaat projesinden kastınız nedir acaba? Yol, baraj, gölet, bina, köprü, demiryolu..?
 
Üyeler Görebilir
Özgür bey çok sağ olun dönüş için,
şimdi,, çalışma süresine ortalama bir ay diyelim inşaat projesinden kasıtta yol yapımından veya oluşan hafriyat malzemesini seyyar kırıcısı ile kırıp eliyor, bu ÇED de nasıl yer alır seyyar kırma? çevre izni açısından ek1 ek2 ye ben sokamadım sadece tavsiyem seyyar kırma eleme tesisinin toz emisyonunu azaltın şeklinde olacak çevre iznine tabi olur mu?
 
Üyeler Görebilir
Rica ederim, açıkçası şöyle bir durum mevcut; genelde artık hemen hemen tüm kırma-eleme tesisleri mobildir, hatta bizim 7 tane mevcut hepsi de mobil. Yol yapımı için gerekli malzemeyi kırar ve işi bitince diğer şantiyelerden birisine yada merkeze alırız. Bunun yanında o tesis yol yapımı için gerekli olan malzeme ihtiyacı tamamlanınca kapanır. Ancak yine de bu süre zarfında gerek ÇED gerekse Çevre İzni sürecini başlatıyoruz. ÇED için Ek-2 55. madde kapsamında (tabi yıllık 400.000 ton sınırını aşmıyorsa), Çevre İzni için de; Ek-2 2.19 maddesi kapsamında yer alıyor. Ancak kırdığınız yada kıracağınız malzemenin de Maden kanunundaki grubuna da bakılarak bu maddenin geçerliliğini kontrol etmek gerekir. Ancak netice de 1 aylık olarak çalışacak iseniz de il çevre müdürlüğü ile bu konu hakkında görüşerek aşabileceğinizi düşünüyorum, çünkü çok kısa bir süre çalışıyorsunuz. Bir de ortalama olarak kıracağınız miktarda fazla değil ise size bu konuda gerek toz, gerekse gürültü açısından önlemleri alarak müsade edeceklerdir. Şayet böyle bir görüşmeye karar verir iseniz net rakamlar ile gitmeniz sizin için faydalı olacaktır. Çalışma süresi, bu sürede kıracağınız malzeme miktarı, gün içinde çalışacağınız saatler, alacağınız önlemleri net olarak belirleyerek giderseniz herhangi bir soru işareti bırakmamış olursunuz ve bunu bilgileri sizden yazılı olarak taahhüt alarak isterler ve sorun çözülür diye düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
siz mobil kırıcılarınız için izin ve lisans ayriyetten çed aldınız mı, sonuçta sizin mobil tesisinizde kırılacak malzeme bitince bitiyor bu kısa da olabilir uzun da, nasıl bir izin yada çed aldınız

çooook sağolunnn
 
Üyeler Görebilir
Evet, temel olarak baktığınızda aynı statüde diyebilirim. Ancak farklı olarak bizim çalışma süremiz 1 aydan fazla. Çünkü yol inşaatında bazen programlar değişebiliyor, 6-7 aylık çalışma süresi öngörüyorsun ancak genel müdürlük hakedişler ile ilgili yeni bir planlama yapabiliyor ve dolayısıyla senin de çalışma süren değişerek 6-7 aydan 1 sene yada 1,5 seneye çıkabiliyor.
ÇED olarak yıllık 400.000 tonun altında malzeme kırdığımız için ÇED Gerekli Değildir aldık, çevre izni için de dediğim gibi 2.19 maddesi kapsamında sürecimizi başlattık, gfb aldık, ölçümleri yaptırdık ve 2-3 ay içinde de izin çıkar diye düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
mobil cihaza çed gereklidir alınıyor süreci merak ettim, hep tesis ve alanlara çed alınması bize yakın gelen, mobil cihaza nasıl çed gereklidir alınıyor proje tanımı, bedeller, atıklar görüşler:)
başınızı çok ağrıtmıyorumdur inşallah :S
 
Üyeler Görebilir
Evet alınıyor, netice de sabit yada mobil olması değiştirmiyor ki bu süreçleri :) Sabit bir tesis gibi düşünerek aynı işlemler ve süreç devam ediyor. Proje tanıtım dosyası ve harçlar da yine yönetmelik kapsamında ödemeleri yapıyoruz. Ancak dediğim gibi il çevre ile bunu görüşerek halledebilirsiniz diye düşünüyorum, ancak net veriler ile gitmelisiniz. Ayrıca rica ederim, olur mu öyle şey.
 
Üyeler Görebilir
:kedicik:teşekkürler,, ÇEd konusunda yeniyim ve çed uzun soluklu bir iş, aklıma gelmişken şunu da sormak istiyorum siz yetkinsiniz bu konuda anlaşılan, aynı alana iki farklı faaliyet çed alabiliyor mu?bunula ilgili bir sınırlama yok sanırım,, bir alana sadece bir faaliyet ve işletmeci ÇED alabilir gibi. özellikle madencilikte çok söz konusu oluyor
 
Üyeler Görebilir
Rica ederim, ÇED sürecinde şayet projeniz ÇED yönetmeliğinde Ek-2 ye tabi ise Ek-1'e tabi projelere nazaran daha kısa süreli ve daha sıkıntısız oluyor. Ama yine de 2-3 ay gibi bir süre olabiliyor. Fakat proje tanıtım dosyanız için gerekli olan teknik ve resmi bilgi, belgeleriniz sorunsuz ve tam ise 1 ay içinde de çözülebiliyor.

Diğer konuda da şöyle; madencilik için konuşursak, maden ruhsatınızı hangi grup için aldıysanız o grup dışında olmak kaydıyla MİGEM o alan için diğer gruplarda yer alan madencilik faaliyeti için başka bir şahsa yada şirkete ruhsat verebiliyor. Bu da şu demek oluyor; örneğin siz kalker (II. grup madendir) ruhsatı aldınız, ÇED için hem ocak işletmeciliği hem de kırma- eleme için başvuru yapıp ÇED alabiliyorsunuz. Başka bir şahıs yada firma da aynı alan için II-a grubu dışındaki madenler için ruhsat alabilme hakkı var. (Mesela marn gibi) Dolayısıyla marn için ruhsat alan şahış yada şirket yeni bir ÇED için başvuru yapabiliyor ve ÇED alabiliyor. Ancak daha sonra izin konusunda MİGEM, sizin almış olduğunuz izin alanının dışındaki alanlardan (genelde bunu dikkate alarak) o firmaya da izin verebiliyor. Yani gerek ocak işletme sahası, gerek kırma-eleme, stok, toprak döküm sahası gibi proje alanlarınızın çakışmamasına dikkat ederek diğer firmaya izin veriyorlar. Fakat diğer firmanın ruhsat için başvuru yaptığı maden şayet altın, gümüş gibi değerli maden olursa sizin işletme izninizi iptal edebiliyor. Tabi böyle bir durumda da mahkemelik oluyorsunuz ama genelde de değerli maden için başvuru yapan firma kazanıyor davayı.
 
Üyeler Görebilir
Günaydın Özgür bey,

bir PTD okudum ve çok ilginç geldi bir fikir alışverişi yapmak istedim, ekte bir kısmını koydum yanlış aktarmayayım diye. şimdi bir firma şunu diyebilir mi,
kırma eleme tesisim var 400000ton/yıl dan az olduğu için EK 1 almıyorum, sadece EK 2 de madenlerin çıkarılması konusundan çed gereklidir alıyorum, daha sonra kapasite artışı yapıyorum makineme ekleme yapmadan , çalışma saatimi artırarak üretim miktarımı artırıyorum 400 000ton/yıl ı geçiyorum ama bunu daha fazla çalışarak yapıyorum diyor Ve ÇED gerekli değildir alıyor.

şimdi burada 400 000ton /yıl aşan kırma eleme tesisleri EK1 alırlar derken yönetmelik bu nasıl bir durum, yetkililer çed gerekli değildir vermiş. önemli olan ne kadar üretim yapıldığı değil mi
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@shalic
Selma Hanım,
Firma bu ÇED Gerekli Değildir kararını ne zaman almış? Eğer önceki yönetmeliğe göre aldıysa
"Seçme, Eleme Kriterleri Uygulama Yöntemi
MADDE15–(1)Bu Yönetmeliğin;
b)Bu Yönetmelik kapsamında yada kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımıve/veya genişletilmesi halinde,kapasite artış toplamı bu Yönetmeliğin EK-II’sindeki eşik değer veya üzerindeki projeler,seçme eleme kriterlerine tabidir." maddesi gereği kapasite artışı eşik değeri geçmediği için 2. ÇED Gerekli Değildir kararını almıştır.
Yeni yönetmelikte bu madde
"ç) ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiş projelerde, mevcut proje ile kapasite artışı toplamı EK-2’de yer alan eşik değerler ve üzerinde olan projeler," olarak değiştirildiği için kapasite artışına ÇED Gerekli Değildir kararı alamaz.
 
Üyeler Görebilir
şimdi 2003 ÇED yönetmeliğinde kapsam dışında olan bir faaliyet kapasite artırımı yaptığında EK 2 y geçiyorsa gerekli değildir alıyor fakat 2013 Çed yönetmeliğinde kapasite artışı EK1 i geçiyorsa EK1 den değerlendirilir deniliyor, bu şekilde mi değerlendirmeliyiz. 2013 te yayımlanan ÇED yönetmeliğinde sanırım kapasite artışları için tek bir uygulama var oda EK 1 'e ulaşıyorsa EK1 gibi değerlendirilir, daha önceden kapsam dışı almış olması bir şey değiştirmez, bu şeklide mi anlamalıyız.

iki yönetmelikte kapasite artışları konusunda aynı geldi bana tekrar okuduğumda:S
 
Üyeler Görebilir
Selma Hanım

Her iki yönetmelikte ki fark şu;03.10. 2013 ten önceki yönetmelikte kapasite artışı ek-2 de ki sınır değeri geçmiyorsa Ek-2 listesine göre PTD hazırlanır, 03.10.2013 teki yönetmelikte ise mevcut ve kapasite artışı toplamı ek-2 deki sınır değeri geçiyorsa Ek-1 e göre hareket edilir
 
Üyeler Görebilir
@Mehtap Işık

Selma hanım aradaki fark bu iki yönetmelik arasındaki. Ek-2 sınır değeri geçiyorsa projeniz Ek-1'e dahil oluyor demektir ki bu durumda da ÇED dosyası hazırlatmanız gerekmektedir. Ayrıca diğer hesaplama ile sizin kapasite artışı yapmadan önceki kapasiteniz 673.200 tonmuş. Ki zaten bu değer Ek-2 değerinin de üzerinde. Bu haliyle ÇED gerekli değildir aldığınıza göre muhtemelen tesisiniz değerlendirildiği zamandaki yürürlülükte olan yönetmelik 2013 yılındaki değişiklikten önceki yönetmelik olması gerekir.
 
Üyeler Görebilir
@shalic

Selma Hanım

Şöyle örnek vereyim. Eski yönetmeliğe göre 24 hektarlık maden ocağı için ÇED Gerekli Değildir kararı aldınız. Daha sonra 2. bir 24 hektarlık alan içinde ÇED Gerekli Değildir alabiliyordunuz. Yeni yönetmelikte ise 24 hektarlık ÇED Gerekli Değilidr kararınız olduğu için 2 hektarlık alan için bile ÇED Olumlu almanız gerekiyor.

Eski yönetmelikte 24 hektarlık bir alan ÇED Gerekli Değildir kararınız var. Kapasite artışı yapacaksınız ve sadce kapasite artışını 26 hektar. Bu durumda da ÇED Olumlu kararının alınması gerekiyordu.
 
Üyeler Görebilir
Peki bu karar hangi yönetmeliğin yürürlükte olduğunda verilmiş? Aslında şöyle 2013 deki değişiklikten önce verilmiş olmalı, çünkü son değişiklikle böyle bir karar verilemez.
 
Üst