@deniz giray
link hatalı.. Merak edip bakmak isteyenler için dosyadaki ilgili yeri aşağı yapıştırdım.
" İşçiye işveren tarafından verilen eğitim karşılığında belli bir süre zorunlu çalışmasını öngören sözleşmelerin geçerliliği üzerinde de durulması gerekir. Yargıtay’a göre eğitim masrafları karşılığında belli bir süre çalışma koşulu geçerlidir. İşçiye yurt dışında uzun süreli ve pahalı bir eğitim verildiğini varsayalım. İşverenin beklentisi, işçinin aldığı eğitim karşılığında birikimin işyerinde uygulanması yoluyla eğitimden faydalanmaktadır. Ancak işçinin verilen eğitimden sonra işyerinden ayrılması ve hatta eğitimin sağladığı iş olanaklarını kullanarak yeni bir iş bulması halinde eğitimi sağlayan işverenin bundan zarar göreceği açıktır. Böyle bir durumda Yargıtay verilen eğitimin karşılığının işverene ödenmesini kabul etmektedir. Ancak işçinin sözleşme işle yükümlendiği çalışması gereken süre ile çalıştığı süre arasında oran kurularak eğitim masrafları tutarından bir indirim yapılmaktadır [15]"
[15] Yargıtay 9. HD., 06.10.2008 gün, 2007/27538 E., 2008/25446 K. “İşverence işçi adına yapılan eğitim giderlerinin tamamı yerine, işçinin çalıştığı ve çalışması gereken sürelere göre oran kurularak indirildikten sonra kalan miktarının tahsiline karar verilmesi gerekir. Gerçekten işçi, eğitimden sonra çalışmayı yükümlendiği sürenin bir kısmında çalışmış ise işverene bu konuda katkı sağlamış olmaktadır. İşçinin yükümlü olduğu sürenin tamamında çalışılmış olunması halinde ise, işverence eğitim giderleri istenemez”.