Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Özcan
Fatih Bey gerçekten çok güzel yorumlamışsınız. Birçok çevre mühendisinin söylemek istediklerini tek başlıkta toplamışsınız.
Teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
taslak detaylı olarak incelendiğinde, karmaşa yaratabilecek birçok konuyu barındırdığı göz ardı edilemez ancak, halihazırda lisans üstü eğitim alan bir çevre mühendisi olarak en çok içerlediğim konu, Çevre Mühendisi ünvanına haiz kişilerin de sınava girmesi gerektiğini refere eden, 5. maddenin a bendi oldu. Devlet, kendi üniversitelerinden mezun ettiği mühendislerin aldığı eğitimi yetersiz görüyorsa, bu sadece çevre ve şehircilik bakanlığı'nın ilgi ve yetki alanı kapsamına giren konularda mı kendini gösteriyor; anlamıyorum! Elbette ki yeni mezun birinin pratiğinin teoriği kadar iyi olması beklenemez, kaldı ki bu diğer mühendislik branşları için de geçerli olan bir gerçek. Öte yandan, Çevre Mühendisi'nin yeterliliğini, yine Bakanlığın yaptığı bir sınavla ölçmek, teorik bilgiden öte herhangi bir bilginin, deneyimin sınanmasını sağlamayacak. Bunun yerine, Çevre Görevlisi olmak için, Çevre mühendislerine 1-2 yıllık deneyim şartını getirilse, bunu anlamlandırabilirdim ; ancak Bakanlığın ya da ilgili kurumların "Çevre Mühendisleri"ne sınav şartı getirmesi oldukça saçma. Öte yandan, bakanlığın yaptığı diğer sınavları da görüyoruz, ziyadesiyle polemiklere açık sınavlar gerçekleştiriliyor. bu maddenin, meslek odaları vb gruplarca, ciddi anlamda ele alınarak, gerekli tepkinin verilmesi gerekli. bu tip taslaklar hazırlanırken, bu toplulukların da fikir beyan etmesi ve meslek haklarının savunulması gerektiğinden yanayım. diğer branşlar ile çevre mühendislerinin çevre görevlisi olma şartlarının aynı olması, okunan okulun, harcanan emeğin, bilginin, deneyimin... hiçe sayılmasıdır. Taslağın revize edilmesi şart.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Özcan

Bu sistem subjektif değerlendirmeler söz konusu olabileceği için sakıncalı olacaktır. Şu anki durumda devlet dairesinde birçok işin ahbaplık seviyesine göre ilerlediğini göz önünde bulundurursak çok sakıncalı durumlar söz konusu olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Göksel bey şuan ki durumdan çok daha iyi olacağı kanısındayım. yinede buna benzer alternatiflerinizi değerlendirmeyi çok isterim.
 
Üyeler Görebilir
@Alejandro

Kesinlikle asıl nokta burası; nasıl olur da bir yönetmelikle Çevre Mühendisliği alanında lisans veya yüksek lisans eğitimi almış insanların eğitimlerini hiçe sayılabilir? Bu yetkiyi nereden alıyorlar? Nasıl bir zihniyet bu?

Kanaatimce itirazlar asıl olarak "Çevre Görevlisi" kavramında yoğunlaşmalıdır.
 
Üyeler Görebilir
ÇMO nun konu hakkında ne düşündüğünü ve konuyla ilgili nasıl bir çalışma yapacaklarını sormak için aradım; odamızın henüz konuyla ilgili bir fikri ve çalışması yok. En kısa zamanda düşünüp konuyla ilgili düşüncelerini web sitesinde yayınlayacaklarını belirttiler. ben de özellikle çevre mühendisliği mezunu olmayıp bizimle aynı haklara sahip olmalarının bizleri çok rahatsız ettiğini ve en azından bu konu üstünde çalışma yaparlarsa çok sevineceğimizi belirttim. Sizlerle de paylaşmak istedim.
 
Üyeler Görebilir
Gördüğüm tek olumlu nokta çevre görevlisi için en fazla 20 puana eşdeğer tesisten sorumlu olması. Şimdi ki yön. de 26 diye biliyorum.
20 yi de biraz daha düşürebilirler.
 
Üyeler Görebilir
Aslında ne güzel bir online sistemimiz var. Bence bu değerlendirilmeli. Birçoğumuz iş güvenliği uzmanlığında C'den B'ye, B'den A sınıfına geçişi biliyoruz. Çevre görevlisi belgesi de bence A ve B sınıfı olmak üzere iki sınıfa ayrılmalıdır. Belgeyi ilk alanlara B sınıfı çevre görevlisi belgesi verilmeli ve sadece yönetmeliğin ek-II'sinde faaliyet gösteren tesislere bakabilmelidirler. Belli bir süre tecrübeden sonra (bu 3 yıl olabilir, 4 yıl olabilir) A sınıfı belge alınmalıdır. Bu süreç içinde en az bir adet GFB ve çevre izin belgesi alması da şart koşulabilir. Bakanlık tüm bunların takibini de online sayfası üzerinden rahatlıkla yapılabilir.
 
Üyeler Görebilir
@tkaracayli
Madde-7 (13) Çevre görevlileri çalıştığı firma dışında ikinci bir işyerinde çalışamaz. İkinci bir işyerinde çalışmadığına ve gerçek vergi mükellefi olmadığına ilişkin taahhüt belgesini sisteme yüklemekle,
''Çalıştığı firma bünyesi dışında'' dediği için bir işletme de çalışıyorsanız sorun değil gibi anlaşılıyor. Ör: Kalite + Çevre sorumlusu olabilirsiniz..
 
Üyeler Görebilir
@Tarik Can
aynı iş yerinde 2 farklı bakanlıkla sözleşme yapılabilecek mi acaba? iş güvenliği uzmanlığı ve çevre görevlisi olarak şu anda o şekilde çalışan yüzlerce meslektaşım olduğunu düşünüyorum
 
Üyeler Görebilir
@tkaracayli

işte burada açık var, o da şöyle ki; her iki bakanlık da firmadan sgk dökümlerini istiyor. sonuçta firmada sgk yatıyor. ama çalışma bakanlığı ile çevre bakanlığı ortak çalışamadığı için çevre görevlisi hizmeti verirken aynı zamanda isg danışmanlığı da verebiliyorsun. dediğin gibi böyle çalışan piyasada çok..
 
Üyeler Görebilir
Çevre görevlisi belgesi
MADDE 6 – (2) bendin
ç) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre
mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir.

Bence en sıkıntılı olanı bu bir iki yerde aynı ifade geçiyor. Böyle bir durum kabul edilemez. Biz 4 (dört) yıl veriyoruz mühendisliğe, adam gelecek bir sınavla aynı hakka sahip olacak. Buna isyan edilmeli. Eğer oda gerekli tedbiri almazsa, bir çok kişi meslekte sıkıntıya sokar.
 
Üyeler Görebilir
@Recep Harmandar

bende eğitime başlamayı düşünüyordum :kötü: gerçi bu yönetmelikler sürekli değişiyor.. belgeyi alıp cebe atsammı yinede diye düşünmüyor değilim
 
Üyeler Görebilir
@funda t. kurt
Sizin yaptığınız gibi bir düşüncede mümkün yanlız sonucta buda hem maddi hem manevi gereklilikleri olan bir süreç eğer sonucunda elimizde anlamsız bir belge olacaksa biraz daha düşünmek gerek kanısındayım . Eğitim olayı kapımın önünde sadece bir sınav için ankaraya gitme söz konusu olduğu halde ben şu taslağın netleşmesini bekleyeceğim gibi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst