Çevre mühendisliği gereksiz meslek mi?

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar çevre mühendisliğini gereksiz görenlere ne cevap veriyorsunuz sinirlerim bozuldu ya. Fabrikada herkesin işi çok herkes önemli çevre müh. işi önemli değil. Eminim sizlerde karşılaşıyorsunuz bu durumla, yardım bekliyorum. (Yeni konu nereden açılıyor bulamadım.)
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bugün ülkemizde para kazanabilmek adına iş güvenliği gibi zorlu ve ekstra dikkat çaba gerektiren bir mesleği yapıyorsa çevre Mühendisleri lütfen polyanacılık oynamasın kimse. Ben sanki durumdan çok memnunmuşum gibi düşünmeyin olması gerekeni değil sadece olanı söyledim. Siz ister inanın ister inanmayın ama kral çıplak arkadaşlar... Ayrıca ideal uğruna bu mesleği yapacak kadar zengin değilim para kazandırmadığı noktada çıkış yolları ararım...
 
Üyeler Görebilir
o halde kimse kusura bakmasın da başka meslekler bizim işimizi de yapabiliyorsa , gereksiz meslek tanımı pek yanlış olmuyor.
fakat anlamadığım çevre mühendisliği bölümünün neden kapatılmadığı.eskiden ağaç endüstri mühendisliği diye bir bölüm varmış ve kapatılmış.bizim bölümün kapatmadıkları için bir bildikleri vardır , yani biz de işe yarıyoruzdur diyerek kendimi avutmaya çalışıyorum :)
 
Üyeler Görebilir
gereksiz meslek gibi görünüyor aslında ama bize göre gerekli gibi değişik bir durum..

memlekette şöyle bir muhabbet geçmişti 1. sınıftaydım ve bir kış günü tabi buz gibi soğuk ortalık, bir abi dediki "-ya sizin bu küresel ısınma dediğiniz mesele var ya o yalan biliyo musun?" bende nerden böyle bir çıkarım da bulundun abi dedim (adam 30 35 yaşlarında) oda dedi bak dışarsı buz kesiyor dün dolu yağdı ,havalar bi süre daha soğuk. falan diye bi girdi anlattın baya bişey(sonrasını tam hatırlamıyorum)

bende "olabilir tabi yalan haber dolu ortalıkta" diyip geçtimdi sanırım

yani bu konu hakkında ne dersiniz yalan olabilir mi ki??
 
Üyeler Görebilir
@Melih Coşar

Burada ortak fikir bence şudur;
Bizim uzman olduğumuz iş alanlarında diğer bölümlerden kimseler çalışıyor, şöyle yada böyle bişeyler yapıyor, üstüne sektörü kapmak için mücadele veriyor. Bu doğrudur, ancak biz mücadele edip bölümümüze sahip çıkarsak, bizim işimizi bizden daha iyi yapamayacakları aşikardır.

İnce nokta ise şudur;
Verimlilik ve uzmanlık üzerinde sağlıklı düşünebilen firma ve işletmeler çoğunlukta olsaydı, ilgili her alanda çevre müh. alma ihtiyacı duyarlardı ve bizim bu konuda bir sıkıntımız olmazdı.
Ama kimi firma ve işletmeler iş görülsün yeter deyip, maliyeti ön plana çıkardığında, diğer bölümden insanların ek iş olarak yaptığını bilse bile onlardan iş beklediğinde, biz ne kadar çabalasak, tüm yönleriyle mesleğimize hakim olsak da iş bulmakta zorlanmamız ve düşük maaşlı iş tekliflerini kabul etmemiz bu yüzdendir diye düşünüyorum. Bence bu ne karamsarlık ne tembellik gerçekçi olmakla ilgilidir.
(Düşük maaş dediğim tabiki asgari ücret değil)
 
Üyeler Görebilir
benim yaptığımı yapın :) bana aynı şekilde söyleyenlere tavrım gayet sakin oldu. yaptığım; buyrun siz yapın karışmayacam sonucu bir görelim dedim hata üstüne hata yaptılar... rahat olun !
 
Üyeler Görebilir
@suleymancetin

bilimde bir kural vardır. "rivayetler ve kişisel deneyimler bilim yapmakta kullanılamaz". memleketin biri gider dünyanın çeşitli yerlerinde meteoroloji istasyonları açar, yüzlerce meteorolog yetiştirip gözlem yapar, sadece iklimi, bitki örtüsünü takip etmek için gözlem uydusu fırlatır. bunlardan aldığı verileri modellere oturtur ve küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi ve benzeri konularda akademik yayın yapar. sonra çok af edersiniz başka memleketin birinde sivri zekanın biri çıkar "bizim memlekette kış ayında yağan kar bi bitmedi, demek küresel ısınma yalanmış" der. hangi tip insanın ciddiye alınması gerektiğini anlamak için alim olmaya gerek yok. çok bıdı bıdı yapan olursa "adyabatik soğumadandır o" deyip geçmek lazım. zira biz meteorolog değiliz. kainattaki her fenomenle ilgili her soruya tatmin edici cevap vermek zorunluluğumuz da yok.
 
Üyeler Görebilir
Çevre Mühendisi arıtma tesisi tasarımı yapabilecek yegane kişidir.Eğer gerçekten donanımlıysak (üniversite hayatımız boyunca) ne ÇED konusunda ne tasarım konusunda(tasarımdan kasıt bir AAT inşaatı değil) ne çevre görevliliği konusunda ne hava kalitesi konusunda, ne katı atık yönetiminde ne de bir başkasında... bizden daha fazla konuya vakıf biri olamaz.
Bir inşaat mühendisi ancak betonarmeyi bilir, kimyacı kimyasalları, biyolog mikrobiyolojiyi vs vs... Ama bu bilgileri harmanlayan sadece biziz,kimse mesleğimizi küçümsemesin, küçümseyenlerin ne yaptığını bir öğrenin öncelikle bence...Her mesleğin kolay ve zor tarafları vardır ve Çevre mühendisliği hakkında insanların bilgisi olmadığı için işimiz kolay gelir, bunu da unutmamalı...ONLARLA TEKNİK KONUŞUN, susup gitsinler :)
 
Üyeler Görebilir
@suleymancetin

Adı üstünde KÜRESEL ısınma; yani ısı derecesinin ne kadar artıp azaldığını anlayabilmek için kürenin tamamının sıcaklığına bakmak lazım. Mesela Grönland'da ülke büyüklüğünde buzullar eriyor ama belli ki bizim abimiz beresini takmamış o soğuk günde beyin biraz fazla üşümüş ne yapsın.
 
Üyeler Görebilir
@CMNet Okuru
ya öyle tabi de şöyle bir his de uyanmadı değil içimde grönland için haberler yazılıp çiziliyor eriyor buzullar falan diye biz araştırmadığımızdan ona doğru gelmiyor olabilir yani doğru tartışmasız aynıdır ama ufolar için de bi ton şey deniyor ama kesinliği yok tabi yani adam böyle düşünmüş olabilir diye düşündüm şahsen ondan pekde bişey demedim
 
Üyeler Görebilir
geçenlerde gazetede okumuştum, amerikada en popüler meslek dalları diye 1.yazılım mühendisliği 2.
@cagdashacioglu

ÇEvre mühendisliği=Biyo-kimya mühendisliği:

Son araştırmalara göre, Amerika’da 2012 yılında en geçerli meslekler bunlar olacak:
1-Biyokimya Mühendisliği
Çalışma İstatistikleri Dairesi’ne göre, bu sektör, ABD’de en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. 2008-2018 yılları arasında bu meslek dalında yeni iş alanlarının yüzde 72 artması bekleniyor.
Biyokimya mühendisleri, yılda 82,421 dolarla işe başlıyor.
"
 
Üyeler Görebilir
@suleymancetin
yuh diyorum sana bide çevre mühendisi olucan küresel ısınma önce soğuk havalarla başlar ardından bunaltıcı sıcaklarla aynen günümüzde olduğu gibi daha sonra mevsim diye birşey kalmaz bazı bölgeler sürekli kış veya sular altında kalacak bazı bölgelerdede çöl sıcakları baş gösterecek gerçi senin gibi bi mühendise ben bunları niye anlatıyorum ki küresel ısınmaya inanmayan bi çevre mühendisi? enteresan...
 
Üyeler Görebilir
Şöyle düşünmeniz gerekiyor arkadaşlar insanlar ne yaparsa yapsınlar asla bir çevre mühendisinin bakış açısına sahip olamazlar.İster atıksu ister içme suyu işletsinler...Yazık ama ya acıyorum onlara :D
 
Üyeler Görebilir
genellikle danışmanlık hizmeti yapan arkadaşlar bu sözleri çok duyuyorlar. Hizmet Sektörü Olduğundan dolayı ortada bir ürün mamül olmadığından iş verenlerin çoğu ne işime yarıyor ki diyor mesela. onların yaptığı işler de ürün alıp satım işleri olduğundan dolayı onlara göre çevre mühendisliği o şekilde görünüyor.(onlara göre para her şey , düşünseler azıcık bu mesleğin önemini ne kadar bilgisizmişim derler belki şu ana kadar yaptığım iş yanlışmış dıyebılırler.)
 
Üst