AAT çıkış sularının sulama amaçlı geri kullanımı

Üyeler Görebilir
Merhabalar.
Fabrikamız bünyesinde bulunan biyolojik AAT çıkış sularını sulama amaçlı olarak geri kullanmayı hedefliyoruz. Aşağıda belirtiğim konularda fikrinizi paylaşabilir misiniz?
1)gerekli yasal zorunluluklar nedir?
2)Proses olarak ne kullanabiliriz?
3)Elinizde örnek proje var mıdır?
Şimdiden teşekkür eder, herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
yusufengineerYusuf Bey Merhaba,

Öncelikli olarak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğini takip etmenizde fayda bulunmaktadır. Siz sularınızı geri kullanacaksanız Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümüne Teknik Uygunluk Raporu hazırlatmanız gerekir. Daha sonra hazırlanan raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunmanız gerekmektedir. Ayrıca suların giriş ve çıkış olmak üzere yetkili bir laboratuvara analiz yaptırmanız gerekir. Bu suları geri kullanacağınız için AAT Kimlik Belgesi almanız gerekir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle ilginize teşekkürler Olgaç bey uzun zamandır takip ediyorum herkese elinizden geldiğince yardımcı olmanız takdire şayan.
çıkış suyu için Proses olarak sizce ne kullanabiliriz ort değerler: ph:7.9 boi:19 akm:25 dolaylarında ?
 
Üyeler Görebilir
Yusuf Bey, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Allah razı olsun :) Arıtma konusunda çok iyi değilim ama yardımcı olacak arkadaşlar var. Ben yine sizin için araştırma yapacağım. Sizden ricam kısaca bir prosesi anlatma şansınız var mıdır? :)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Birçok anlamda ilgilenmeniz gereken konu var ancak başlıcası Teknik Usuller Tebliği (EK-7 Kriterleri):
-AAT Teknik Usuller Tebliği:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Ayrıca İrem Hanım'ın şu mesajı çok faydalı: Arıtılmış Atıksuların Sulamada Kullanımı
Bunun dışında atıksu karakteristiği önemli. Evsel atıksu nispeten daha kolay uygulanabilir. Kirlilik yükünün az olması bunda etkilidir. Endüstriyel atıksular için durumu genel anlamda bilemiyorum.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, Atık suların sulama suyu olarak kullanılması detaylı bir işlemdir. İl Müdürlüğünce komisyon kurulur. Ayrıca Teknik usuller tebliğine göre sulama suyunu ne şekilde kullanacaksanız ( çim sulama, tarımsal vs.) ayrı ayrı parametre ve sınır değerleri vardır. Haftalık aylık vs. analiz zorunlulukları vardır. Ayrıca atık suları istenilen parametre sınırlarına getirmeniz için mevcutta ki arıtma tesisinize ileri arıtma ekipmanları eklemeniz gerekebilir. Sulama suyu olarak kullandığınızda alıcı ortama ( toprak ) atıksu deşarjı yaptığınız düşünüldüğünden dolayı atıksu konulu çevre izni almanız gerekecektir. İl müdürlüğünden bilgi almanızda yarar vardır çünkü çok karşılaşılan bir konu değildir.
 
Üyeler Görebilir
yusufengineerÖncelikle , işletmenizin SKKY'de ilgili olduğu tabloyu belirtmeniz gerekir. Onun deşarj standartlarını sağladıktan sonra aynı yönetmelikte "ne amaçla" kullanacağınıza dair yönetmeliği bulmalısınız . Arıtma tesisi çıkış suyunuzun deşarj parametrelerine göre çözüm bulmalısınız . Yani burdan ne desek eksik olur. Belki arıtma tesisiniz deşarj parametleri gayet iyidir ek bir ünite ile sulamada kullanabilrsiniz . Ama eğer deşarj parametreleri iyi değilse arıtma tesisi dahil iyileştirmeler ve çıkış suyunda ek üniteler yapılarak yönetmeliğin istediği değerlere getirilebilir. İzlenmesi ve uygulanması süreklilik isteyen bir işlemdir, dikkatli olunması gerekir. Söz konusu canlı sağlığı çünkü :)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
İzlenecek yol ve yöntem olarak;
Türkiye’de geri kazanılmış atıksuların sulama suyu olarak kullanılması 20 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 27527 Sayılı Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği’ne (AATTUT) göre değerlendirilmektedir. Bu tebliğe göre, ticari olarak işlenmeyen gıda ürünlerinde; yüzeysel ve yağmurlama sulama ile sulanan, ham olarak direkt yenilen gıda ürünleri ve her türlü yeşil alan sulamasında ikincil arıtma, filtrasyon, dezenfeksiyon üniteleri kullanılmaktadır. Sulama suyunun kimyasal kalitesinin değerlendirilmesinde tuzluluk, geçirgenlik ve özgül iyon toksisitesine bakılır. Tuzlulukta iletkenlik ve toplam çözünmüş maddeye bakılırken, geçirgenlikte sar testi yapılır. Özgül iyon toksisitesinde ise sodyum, klorür, bor miktarlarına dikkat edilir. Askıda katı madde, sulama sistemini tıkadığı için önemlidir. Klasik atıksu arıtma tesisinde AKM konsantrasyonu üçüncül arıtma uygulandığında düşmektedir (AATTUT, 2010)

Atıksu geri kazanımında teknoloji seçimi yaparken, su kalitesi açısından kullanılabilecek en önemli indikatörler, koliform ve patojen mikroorganizma konsantrasyonudur (AATTUT, 2010)

Kolaylılar diliyorum,
 
Üyeler Görebilir
Herkese merhaba, sanayi tesisi kaynaklı atık suyumuzu rekreasyon alanlarında sulama amaçlı kullanmak istiyoruz, konu ile ilgili herhangi bir gelişme elde eden var mıdır?
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Emine Kaledereye deşarj olacaksa dsi görüşü de lazım olacaktır. bence öncelikle il çevreye bir dilekçe ile biz şu faaliyettte bulunan bir işletmeyiz. şu proseslerle suyumuzu arıtıyoruz. mevcut çıkış değerlerimiz şudur. (analiz rapor koyalım) biz suyumuzu şurada şu amaçla kullanmak istiyoruz konuyla ilgili görüşlerinizi talep ederiz. gibi bir dilekçe. zaten gerisi çorap söküğü gibi gelir.
 
Üyeler Görebilir
Şafak YılmazHaklısınız il çevreye bir görüş sormakla başlamak iyi olacak gibi. bizim işin karışıklığı şu aslında osbye bağlıyız deşarj iznimiz var ancak tesis kurulurken alıcı ortama deşarj gibi atık su konulu çevre iznine tabi tutulmuşuz il çevre her şeyi alıcı ortam gibi değerlendiriyor belediyede keza ama arıtma tesisi kimlik numarası alamıyoruz osbye bağlı olduğumuz için :) Değerli görüşünüz için de tekrar teşekkür ediyorum.
 
Üst