• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Aktif karbonun çözünmüş KOİ'ye etkisi

Hasan Asdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2017
Şehir
Kayseri
Firma
Pınarbaşı Belediyesi
Arkadaşlar aktif karbon ile atık su arıtımı yapmanın çözünmüş KOİ'ye faydası olur mu? Bilgisi olan var mı acaba.
 
Aktif karbon teknolojisi , partikül yapıda bulunan ve askıda bulunan maddelerin adsorbe edilmesiyle ayrım yapan bir yöntem . Aktif karbon, koiye direkt etki etmeyebilir . Koi zaten kimyasal bir süreç isteyen yöntemlerden sonra ayırımı yapılabilir . Akm, çözünmeyen veya askıda kalan partikül üzerinde etkisi yüksek olur .
 
Aslında kimyasal arıtma gerçekleştiriyoruz fakat çıkan suyun KOİ değerleri istenen değere ulaşamıyor. Arıtmanın ardından birde aktif karbon ile arıtma yapmak düşüncesindeyim ama faydası olur mu bilemedim.
 
kimyasal arıtma yapıyorsanız , kimyasal arıtmada hangi kimyasalı kullanıyorsanız ve istenilen kaç mg/l değeri üstünde KOİ? Kısaca arıtma tesisinizden bahsedebilir misiniz ?
 
Sizin dediğiniz yöntem kimyasal arıtma zaten , toz aktif karbon olarak geçen PAC zaten kimyasal arıtma . Direkt granül bazlı kullanılırsa etki etmeyebilir. Toz şeklinde ki aktif karbon , koagülasyon işlemine sokulursa koi değerini düşürebilir.

KOİ değeri yüksek çıkıyorsa , kimyasal arıtmanın iyileştirilmesi taraftarıyım , son da yapılacak bir işlem hem maliyetlidir hem de kontrolü zordur.
 
Evet haklısınız. Benzer bir problemi ben de yaşadım. Ama kimyasal kısmında çözmüştük. Arkadaşın tesisini bilmediğim için olabilir gibi düşündüm.
 
Arkadaşlar kimyasal arıtmayı şu şekilde yapıyoruz; dengeleme havuzunda nötralize edilen su önce 1. karıştırma havuzuna alınıp alüminyum sülfat ekleniyor. Sonra 2. karıştırma havuzuna alınıp renk açıcı kimyasal ekleniyor. Daha sonrada 3. karıştırma havuzuna alınıp poli ekleniyor ve ordan da çökeltme havuzuna geçiyor. İki adet problem mevcut, birincisi sık sık çamur kabarması oluyor ikincisi suyun KOİ değerleri 2000 civarında geliyor ve en kötü durumda bile 1500'ü geçmemesini istiyorum fakat bir türlü çözüm üretemedim. Aklıma gelen şuydu; herhalde çözünmüş KOİ değeri yüksektir dedim ve aktif karbonun bir çözüm olup olamayacağı sorusu takıldı aklıma. Aktif karbonu da son çökeltme havuzundan çıkan suyun arıtılması şeklinde düşündüm.
 
Atıksuda KOİ/BOİ 3 şekilde bulunur,

1- Çözülmüş Halde
2- Kolloidal halde ( Ne çökmüş ne askıda )
3 - Askıda katı halde

Kimyasal arıtma ile 2 ve 3 e etki edersiniz ama 1'e etki edemezsiniz. Bu yüzden kimyasal arıtma yaparken örnek veriyorum koi : 1000 mg/lt ise bunun kaçı çözünmüş halde olduğunuz analizi önem arz etmektedir.

Örneğin KOİ:1000 mg/lt
Çözünmüş KOİ: 600 mg/lt ise

Kimyasal artımanız tam verimle ancak 400 mg/lt koi giderir. Bu da arıtma verimi en fazla %40 olacağı anlamına gelir.
 
@deryanil anladım . Saturasyon probu herhalde, oksijen değerini ölçttünüz ona göre dozlama ayarlandı ve yüksek az miktara göre dozajlama yaptı herhalde . Bilinen "oksijene göre hava vermek" yöntemi .
 
çamur üniteniz varsa , bol bol çamur çekip alümünyum sülfat derişim oranlarını yükseltin . Renk giderici olarak kullandığınız kimyasalın dozaj miktarını arttırın . Sektör Tekstil mi?
 
Bol bol çamur çekin demenizde ki amaç nedir acaba? Çökeltim havuzunun tabanında bekleyen çamurun durdukça denitrikasyon reaksiyonu gerçekleştirip serbest azot gazı açığa çıkardığınımı düşünüyorsunuz? İşletme kot fabrikası.
 
@cm.mervan Temel olarak, su ve atıksu arıtımında yüzdürme yöntemi ile katı – sıvı / sıvı – sıvı faz ayırımı yapılabilmesi için, özel saturasyon pompaları tarafından su içerisine havanın çözülmesi ile elde edilen gaz kabarcıklarından yararlanılmaktadır. Oluşan gaz kabacıkları su içerisindeki katı partiküllere tutunarak, katı – gaz flokları oluşturur ve yüzeyde bir araya gelerek bir çamur keki meydana getirirler. (Üreticinin teknik dokümanından alıntıdır) Bu kadar teknik yazamayacaktım çünkü
[automerge]1575554652[/automerge]
@Hasan Asdemir size daha önce özelden dokümanını göndermiştim
[automerge]1575554731[/automerge]
@cm.mervan prob değil
 
@Hasan Asdemir Evet tam da onu kast ettim . Çamur çekin , çamur şişme problemi de var . Siz çamuru çekin , kimyasal dozaj ve derişimlerini arttırın sonra bakalım tekrar .

Kot yıkama ise ayrı , kot boyama ise ayrı bir sistemdir.
Kot yıkama atıksuları genelde asidik olur ( hidroklorik asitten kaynaklı ) ara sıra da bazik olabiliyor. (kostikten dolayı ) .
Kot boyama asidiktir. Çünkü kot boyama da yüzeye kullanılan boyanın ve içeriğinin öncesinde asidik kimyasal kullanılır.
Bu yüzden kullandığınız kimyasal türü bile arımtada etkilidir. Asidik gelen bir suyu kireç ilave edin , direk koagülasyon olur. Ph:7 de tutulursa bir de yumaklaştırıcı poli kullanılırsa çok güzel bir verim alınbiliyor.
 
Son düzenleme:
@cm.mervan Çamur çekme konusunda çok haklsınız fakat kimyasal dozaj ve derişimlerini verebileceğimizin en fazlasını veriyoruz diyebilirim. Daha da artırınca tamamen çökme duruyo.
 
Üst