• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Aktif karbonun çözünmüş KOİ'ye etkisi

Hasan Asdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2017
Şehir
Kayseri
Firma
Pınarbaşı Belediyesi
Arkadaşlar aktif karbon ile atık su arıtımı yapmanın çözünmüş KOİ'ye faydası olur mu? Bilgisi olan var mı acaba.
 
Çamur kabarmanın nedeni polielektrolitin fazla verilmesi olabilir. AKM kaçağını engellemek de, KOİnizi istediğiniz seviyeye indirebilir. Bence arıttığınız suyu süzüp o şekilde bir KOİ ölçümü yapın. Çözünmüş KOİ ve toplam KOİ değerlerinden nereye odaklanmanız gerektiğini daha net tespit edebilirsiniz
 
Arıtılan suyun KOİ ölçümü süzülüp yapılıyor. Polielektroliti az verdiğimiz zaman çökme olmuyor, gereğinden fazla verdiğimiz zamanda çökme olmuyor. En geç 1 saatte bir defa denemeleri yapıp kimyasal miktarı ayarlarını güncelliyoruz.
[automerge]1575622341[/automerge]
@cm.mervan bizde kostik kullanılıyor. giriş pH değeri yaklaşık 12,5 oluyor ve bunu 9'a çekiyoruz.
 
@deryanil bu bildiğimiz çözünmüş hava flatasyonu olan DAF 'tır. Saturasyon pompasını ilk defa duydum . Dediğim DAF , Kompresör ile hava yüksek barda suyun içerisinde verildiği zaman askıda kalan partiküllerin yüzdürülmesi amaçlanır. Suya oksijen kazandırmak yerine daha çok havanın su içerisinde çözünmesine dikkat etmek gerekiyor DAF'ta. Dediğiniz yöntem farklı olabilir. pompanın marka modeli belli midir ,söyleyebilir misiniz ?
 
@arslancan sektör kot fabrikası. Birçok kimyasal madde denedik. Çoğuda aşağı yukarı benzer sonuçlar veriyor. Bende artık hesaba katmadığımız bir şey var demekki diye düşünüyorum. yani işin kimyasallar ile pek alakası olmaığını düşündüm. bilemem siz ne düşünüsünüz
 
@Hasan Asdemir Alüminyum Sülfat yerine Alüminyum klorür denediniz mi? bunları kaç ppm veriyorsunuz? Sadece kimyasal arıtma mı var? Yoksa kimyasal+ biyolojik arıtma mı?
 
@Hasan Asdemir Bence alakası yok , şöyle ki . Tekstil atıksularında koagülant olarak demir3klorür veya polialümünyum klorür (PAC) kullanılabilir. Çünkü bunların iyi sonuç verdiğini gözlemledim. Bunlar suyun Ph değerini düşüren koagülantlardır , Ph 'ı nötralize etmek için alkali kimyasallar kullanmalısınız . Örnek ( Kostik , Kireç vs)
 
Murat bey bana önerebileceğiniz makaleler varmıdır acaba, ben baya bi makale okudum ama pek fazla işime yarar birşey bulamadım.
 
İş yerinde benden önce bir takım kimyasallar denemişler, ben ilk etapta demir3klorür deneme niyetindeydim fakat onuda deneyip bir sonuç alamamışlar. benden sonra bir iki farklı kimyasal denemesi yaptık ama sonuçlar aşağı yukarı aynı geliyor.
Kimyasal seçiminde nötralizasyon işlemini göz önünde bulundurmamıza gerek olmuyor çünkü dengeleme havuzunda karbondioksit gazıyla istediğimiz seviyelere çekebiliyoruz. Birde üretim aşamasında kostik kullanılmakta. Kireç kullanımını ise sadece mecbur kalırsak çöktürmeye yardımcı olması amacıyla kullanıyoruz ama onuda çok nadir kullanıyoruz. hiç kullanmıyoruz desem yeridir.
 
Son düzenleme:
Hasan bey kafanızı çok bulandırmayın . Deneme yanılma yapmazsanız , dediğimiz çamur çekmeleri yapmazsanız , kimyasalların dozajları vb yolları denemezseniz bişey göremezsiniz tak diye çözüm budur diyemez kimse . Siz deneyin zaten atıksu arıtma tesisleri işletmesi böyledir. Yaptığınız bir çalışma kendisini 1-2 hafta sonra gösterebilir . Bilimsel makaleler , her zaman her konuda yardımcı olmayabilir . Bazen de kendi çözümleriniz işe yarar .
 
dene yanılma doğru uygulama çözüm odaklı olur. makale okuyarak kafanız bulanmaz daha çok bilgi sahibi olursunuz. Faydası olur. Sonuçda insanlar bunları lab. çalışmaları sonucu yazıyor. Okumak her zaman iyidir :):harika:
 
@Murat Çelebi ben okuyunca bulanır demedim zaten . Bazı çalışmalar her tesiste uygulayınca verim vermiyor Murat bey . Lab ortamındaki şartlarla saha şartları farklıdır . Bence de bu ülkenin en çok okumaya ihtiyacı var . Okusaydık böyle olmazdık :)
 
Arkadaşlar merhaba, geçen gün burada aktif karbonun KOİ gideriminde etkisi olup olmadığını tartışmıştık. Dün nihayet zaman bulup son derece ilkel bir aktif karbon filtre yaptım (sadece bir pet şişenin altına biraz pamuk koydum, aktif karbonun dökülmesini engelleyecek kadar, üzerine de yarım kg pelet aktif karbon koydum). atık suyu iki defa süzdüm ve KOİ değerini 1700'den 1520'ye düşürdü. Bu bana aktif karbonun bu konuda gayet işe yaradığını gösterir diye düşünüyorum. ayrıca renk konusunda da yardımcı oldu. renk giderimi konusunda da fotoğrafta görüldüğü gibi etkisi var. Ama dediğim gibi yaptığım filtre en ilkel aktif karbon filtresi diyebilirim. onunda akşama fotoğrafını atacağım.
[automerge]1576319497[/automerge]
e5815172-e348-41e8-89ad-5ebf8e2c126b.jpg
 
Üst