• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atiklarının Bedelsiz Alımı

Başak eylül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ocak 2020
Şehir
Sivas
Firma
.
Merhabalar, ambalaj atıkları tat tesisi olarak belediye ile uygulama planı yaparak sözleşme imzalıyoruz,bu sozlesme bedeli olarak da belediyeye aylık odemeler yapiyoruz ama yonetmelikte bedelsiz ibaresini kaldırdıkları icin kurumlar, marketler,özellikle de özel firmalar ambalaj atıklarını satmak istiyor bedelsiz vermiyor... Bende belediye ile yaptığımız sozlesmeye belediyenin gorevleri kısmına "belediye sınırları içindeki kurumlar belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermelidirler "seklinde bir madde ekleyebilecegini sundum ama sıkıntılı olabilecigini soyleyip kabul etmediler!!
Hem belediyeye para yatirip hem de bedelli atik alimi yapmak çok mantıklı gemiyor..Yapilan sözleşmenin bir niteligi kalmiyor bence...
Sizden ricam bu konu hakkinda bilgisi olan veya belediyelerle calisan arkadaslar varsa isleyisleri hakkinda bilgi verebilir mi? Yada farklı bir çözüm önerisi olanlar bana yardımcı olabilir mi?
 
Bu iş sadece belediyede bitiyor. Belediye sizin arkanizda durmak zorunda maalesef nufusu yuksek bir belediye ile calisiyorsaniz baska turlusu mumkun degil. Dusuk nufuslu bir ilce belediyesi ile calisiyorsaniz tek tek ilgili yerlerle gorusup sevimli olursaniz sizi kirmamak icin herseyi yapiyorlar??
 
@Pnr arkadaşımızın dediği gibi iş belediye de bitiyor. Belediye isterse sözleşme kapsamında olmayan fabrikada ki ambalaj atıklarını bile fabrikayı korkutarak bedelsiz verilmesini sağlayabilir.

Bu durumlarda genelikle zabıta ile gidilip tek tek marketler geziliyor. Sonrası için belediyenin kararlı duruşuna bağlı. Bedelsiz ibaresi kalktığı için yönetmelikten atık firmasının eli kolu bağlanıyor. Yani top belediyede

Ayrıca sözleşme yaparken belediyeye vermiş olduğunuz para yasal mı ? Belediyeler bu organizasyondan herhangi bir kazanç sağlayamaz diye bir kısım vardı değişti mi ?
 
@Başak eylül toplama işini siz mi yapıyorsunuz yoksa belediye mi ? Bende ihale aldım fakat belediye toplayıp benim tesisime boşaltıyor. Bana yıllık xxx ton ambalaj atığı verme taahhütü verdi. Taahhüde istinaden para ödemesi yaptık. Aynı benzer konular bizdede yaşanıyor. Bunun önüne geçilmesi zor burada diğer arkadaşlarında dediği gibi iş belediyede bitiyor. Kendi bünyesinde bulunan (yoksa başvuru ile bu birimi açacak) Çevre Zabıtaları ile ilgili yerleri ziyaret edip belediye sınırları içinde bulunan işletmelerin bedelsiz verileceği ibaresini belirtip gerekli işlemi yapmalı. Tabi işin diğer tarafı marketler şehir dışında bulunan depolarına göndererek bu atıkları satış yoluna gidebiliyor bu konuda yapılabilecek pek birşey olmuyor.
[automerge]1588138941[/automerge]
Genelde yasal olarak belediye hesabına ilgili tarih ve gerekli ibareler ile ambalaj atığı bedeli diye not düşülerek para yatırılıyor.
 
Bakan yardımcısı belediyelerin el altından tesislerden para talep ettiğini bunun yanlış olduğunu falan söylemişti diye hatırlıyorum. Bildiğim kadarı ile belediyelerin aldığı bu paralar mevzuatta yok yani yasal değil.
 
Başak Hanım Merhaba,
Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği Madde 13 gereğince sanayi kuruluşları isterlerse Çevre Lisansı olan başka firmalara ambalaj atıklarını verebiliyor.
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
 
Biz topluyoruz belediye sadece sozlesme yapip bize devrediyor toplama işini marketlerde en buyuk problemimiz bahsettiginiz durum depolarinda biriktirip satışini yapiyorlar,teşekkür ederim verdiginiz bilgiler icin
 
Aslında araştırmadım ama bir market zincirinin bölge müdürü söylemişti; daha önce migros ya da kipa konuyla ilgili dava açmış ve davayı kaybetmiş. Bu nedenle marketlerin hiç şansı yok aslında. Ama tüm marketlere yeterli ekipmanı sağlayıp düzenli toplamasını da yapmanız gerekiyor. Aksi halde yönetmelikte açıkça başka bir lisanslı tesise verebilecekleri belirtilmiş
 
@Pnr hanim merhaba ?en buyuk sıkıntımız da bu ekipman ihtiyacını fazlasıyla karşılıyoruz o noktada firma olarak problem yok ama bizim ekipmanlarimizda biriktirip bize vermiyorlar yada bize parayla satmak istiyorlar.
 
@Başak eylül Tanıdığım bir tesis parayla alıyor çünkü atıkları marketler kendi araçları ile getiriyor. Siz zaten firmaları yönetmelik maddesine istinaden size vermeleri için zorlayamazsınız belediye de öyle ama marketler için böyle bir çözüm yoluna gidebilirsiniz. Ben nüfusu az bir belediye ile çalışıyorum bütün marketler diğer ilçelerde depolara götürmelerine rağmen bize bedelsiz veriyorlar. İlk sıralar vermek istemediler belediye de biz karışmayız dedi ama güler yüz herşeyi çözüyor. Her zaman ortak bir yol bulunmaya çalışılırsa herşey daha kolay olur diye düşünüyorum naçizane ?
 
Burada belediyenin belirlediği şekil önemli eğer bir Belediye ambalaj atığı toplama ayırma işini ihale yoluyla tat firmasına vermeye karar vermişse otomatik olarak aslında bölgeden atıkların bedelsiz toplanmasına karar vermiştir.
bence siz Başak eylül belediyeye bu durumu yazılı sorun aslında en başında sözleşmeye eklenmesi gerekiyordu fakat yapılmamışsa yazılı sorun belediyeye toplama sizstemimiz mücavir alanda olan kamu ve özel sektör işletmelerinde nasıl olacağını onlardan mücavir alanda BEDELSİZ toplanacaktır yazısı almaya çalışın ki bu sizin hakkınız zaten belediyeye para veriyorsunuz biraz da ilgili müdür memur vs bu yoldan bastırın Yazıyı almak için para veriyoruz diye .yazıyı aldıktan sonra o size satmaya çalışanları il müdürlüğüne şikayet etmekle teğdit edin hatta bazılarını şikayet edin özellikle zincir mağazaları, varsa böyle atık satmaya çalışan kamu kurumu özellikle şikayet edin, birde belediyeden alacağınız bu yazıyının bir benzerini bilgilendirme şeklinde belediyeye atık vermeyenlere satış noktalarına bildirmesini sağlayabilirseniz ki bu belediyenin görevi toplama sisteminin nasıl olacağını mücavir alanda duyurmak sözleşmenizde de vardır büyük ihtimal, o zaman sizin süreç biraz daha hızlı çözülür.
 
Başak eylülMerhabalar,
Biz de aynı şekilde belediye ile çalışan bir firmayız. Bu konu bizlerin durumunda olan tüm tesisler için ortak bir sorun sanırım. Hem belediyeye bedel ödeyip hem de atık üreticisine bedel ödemek hiç mantıklı ve etik değil kanımca. Belediye denildiği gibi bu işe çok karışmak istemiyor fakat atık üreticisi belediye veya bakanlıktan yetkili bir muhatap,resmi bir yazı gibi beklentiler içinde olabiliyor. Tüm bu soru ve sorunlara çözüm bulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dilekçe yazdık. Sonuç olarak lisanslı firma hizmet verdiği müddetçe belediye kapsamındaki atık üreticisinin atıklarını belediye toplama sistemine vermesi gerektiği cevabını aldık. Burada önemli olan belediye sözleşmesi; fakat belediyeniz madde eklemeye yanaşmadığı için bakanlığa dilekçe yazarsanız gelen cevap doğrultusunda maddeyi eklemek için bir bahaneleri kalmaz diye düşünüyorum:)
 
Bu tutum ilgili yerlerin farklı çözümler bulmasına yol açabilir. Bence sahayı iyi çözümleyerek yaklaşmak gerekir böyle konularda ?
 
@Pnr ne gibi çözümler bulabilir ki ilgili yerler ? işi ihale etmiş sonuçta para kazanmayı düşünüyorsa üstüne düşen görevleri belediyelerde yapmalı bence zaten yönetmelikte çok açık belediyelerce belirlenen şekilde olmalı diyor. sahayı çözümlemek derken onu anlayamadım yalnız nasıl bir çözümleme bahsettiğiniz ?
 
Üst