• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Tesis Tasarımı

mervetas

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mayıs 2019
Firma
Erü
Merhabalar. Bir yerleşim yeri için giriş boi:250mg/L , koi:400mg/L , akm:250mg/L nüfus 2000 kişi ve debi 160m3/gün. Bu yerleşim yeri için önerebileceğiniz bir proses var mıdır ? Teşekkür ederim...
 
Debi düşük olduğu için debi salınımları da yüzdesel olarak büyük olacaktır. Dolayısıyla suyun karakteri de debiyle birlikte ciddi değişebilir. O yüzden endüstriyel atık su karışmıyorsa uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi düşünülebilir.

Ya da kesikli çalışan paket arıtma sistemleri de yapılabilir eğer debi yakın gelecekte çok artmayacaksa.
 
SBR Sistemler bu su için hayli yeterli olur.
Proje ile ilgili detay paylaşırsanız MBBR sistemine ihtiyaç olup olmayacağını yorumlayabiliriz.
 
Kısaca size özetlemek gerekirse şu prosesleri uygularsanız ve şu tasarım değerlerini uygularsanız işinizi görebilir.
İlk yapacağınız bir ızgara sistemi . Atıksuyun boru hattının bitiş noktasına B:50 cm L: 80 Cm H: 50 CM bu kanala 10 mm aralıklı bir kaba ızgara koymanızı öneririm. Bu ızgara kanalını yaptıktan sonra suyun toplanması ve sürekli aktarım yapmamak için dengeleme havuzu yapmanızı öneririm. Boyutları ; B: 2.5 mt x L: 3 mt x H: 2,5 mt olarak tasarlayabilirsiniz. Bu dengeleme içerisine 2 adet terfi pompası koyabilirsiniz. 1+1 yedekli olacak şekilde. Suyun etkin hacmini h: 1,5 mt olarak ayarlayabilirsiniz ( pompanın şamandırasının çalışacağı yükseklik demek). Bu dengeleme havuzunun alt tabanına difüzör (hava kabarcığı sağlayan ekipman) yerleştirmenizde fayda vardır. Bir sonraki adım ister betondan ister paket şekilde (demir, krom) havalandırma ve çöktürme havuzunun yer alacağı aktif çamur sistemi yerleştirebilirsiniz. Boyut olarak havalandırma havuzu L: 6,5 mt B: 2 mt ve H: 2,5 metre olarak tasarlayabilirsiniz. Çöktürme bölümü içinse L: 1 metre B: 2 metre H: 2,5 metre düşünebilişiz. Çöktürme bölümünde 1 adet geri devir pompası koymalısınız ( çöken aktif çamuru havalandırma bölümüne geri devretmek için) . Havalandırma bölümünün tabanına 36-50 adet arası (+12 adet de dengeleme havuzuna ) difüzör yerleştirmenizi tavsiye ederim. Bu havanın sağlanması için 1 adet blower yerleştirmeniz gerekecek. Blower kapasitesi olarak ; 250 mbar, 200 m3 /h kapasiteli olması yeterlidir. Difüzör seçiminzde 9 m3/saat olarak seçilebilir. Pompa seçiminiz ise Terfi pompası: hm:6-7 mt' de 9-12 m3/saat debi yeterli olacaktır. Geri devir pompası da aynı özelliklerde olabilir.

Deşarj sistemi olarak havalandırma bölümünde çöktürme bölümüne geçen alan 30 dk bekletme süresi olacağından tankın veya betonun üstten 25 cm altından taşma kotunun ayarlayarak savaklanma gerçekleştirebilirsiniz. Havalandırma havuzundan son çöktürme bölümüne girişte bir dalgıç perde koymalısınız. Çıkış suyunun son çöktürmeden savaklanması için Üçgen Savak metodu uygulamalısınız. İyi çalışmalar.
Ekte kaba taslak çizim:IMG_2442.jpg
 
Üst