Atık Yağ

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Olgun Akman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba Meslektaşlarım...
ÇAlışmakta olduğum firmada atık yağların geri dönüşümü - bertarafı ile ilgili çalışma yapmam lazım.
Analizi daha yaptırmadım fakat benım ögrenmek istediğim bu olayda mali sorumlulukların kime ait olduğu.
Analiz-taşıma vb sürecin işlemin tamamında bilgisi olan daha önce bu çalışmayı yapmış olanlar varsa bana ulaşıp yardım ederlerse sevinirim..HErkese iyi günler
 
Üyeler Görebilir
Atık yağların bertaraf işlemleri

Öncelikle kolay gelsin diyerek çevre ve atık yönetiminde ilgili yönetmelikleri iyice irdelemeniz gerektiğini belirteyim...

Çevre ve Orman Bakanlığının üzerinde en çok durduğu atık türü atık yağlardır. Atık yağlar bilindiği üzere tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup doğadaki kirletici etkisi de göz önüne alındığında bakanlığımızın hassas yaklaşımlarında ne kadar haklı olduğu yadsınmamalıdır.

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini iyice inceleyip değerlendirdiniz. Sonraki aşamada atık yağlar için akredite olmuş Çevre ve Orman Bakanlığından lisans almış Laboratuvarlardan (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
) atık yağ analizlerini yaptırarak işletmenize tesisinize ait atık yağ analiz raporunu hazırlatmalısınız. Bu konudaki mali sorumluluk tamamen işletmenize/tesisinize ait olacaktır.

İlgili hizmet için ücret:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Gelelim tesisinizdeki geçici atık yağ depolamasına ve bertarafına bunun için öncelikle geçici atık yağ depolama tankları "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine" göre dizayn edilmeli ve uygun bir yere geçici depolanmak üzere atık motor yağları ve atık endüstriyel yağlar olarak geçici depolanmalıdır. Geçici olarak depolanan atık yağlarınızı yine Çevre ve Orman Bakanlığının yetki verdiği bertaraf tesislerine bertaraf ettirmelisiniz. Atık motor yağları taşıma ve bertarafı için Türkiye'de sadece PETDER yetkilidir. Atık endüstriyel yağlar için ise sizin araştırmalarınız ve uygun fiyat ile anlaştığınız firmalara ücret karşılığı atık yağlarınızı bertaraf ettirebilirsiniz. Bu bertaraf işlemlerinde en önemli husus Ulusal Atık Taşıma Formlarıdır.

Yetkilendirilmiş endüstriyel atık yağ bertaraf tesisleri; (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
)

Başarılar Dilerim...
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, Bitkisel atık yağlar fabrikalarda (yemekhanesi olan) yapılan geçici depolarda en fazla 3 ay süre ile depolanıyor.Bu depolama için çim'den atık miktarına bağlı kalmaksızın izin almamız gerekiyormu?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba. bende atık yağ geri dönüşüm firmasında çalışıyorum. önemli bir konu ve bunun detayları çok olduğu için bakanlık tarafından sürekli kontrol altında bulunan firmalardır. analizler firmaya aittir. ayrıca atık taşıma formları, kütle balanslar gibi sorumluluklarıda vardır.
 
Üyeler Görebilir
Türkiye'de atık motor yağlarını almaya yetkili PETDER araç motorlarından çıkan yağlardan başka atık motor yağlarını almadıklarını söyledi. Proseslere ait makinelerde kullanılan motor yağlarının kimyasal bozunmaları ile araç motorlarında kullanılan motor yağlarının kimyasal bozunmaları farklıdır diyebilir miyiz?Yani bu iki atık yağın işleme türü ve süreci farklı olduğu için mi sadece araçlardan çıkan yağları kabul ediyorlar?
 
Üyeler Görebilir
@capantugba

Bitkisel atık yağlarınızı o kadar süre elinizde tutmanıza gerek yok. Bitkisel atık yağ toplayan firma ile anlaşın ve bidon yada bidonlar dolduğunda çağırın gelip alsınlar. Hiç bir maliyeti yok.
 
Üyeler Görebilir
@Aykut Gökçay

sizin bilebileceğinizi tahmin ederekten bu aşamada bende bir soru sorayım. bitkisel atık yağlar için kullanılan filtreler tehlikeli atık olarak mı değerlendirilir?? atık yönetimi yönetmeliğinde filtre konusu çok açık değil..
 
Üst