• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Kodları

TAHA UMUT KORKUT

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Kasım 2018
Firma
AGM OTOMOTİV A.Ş
150101 ile 200101 arasında ki farkı bana anlatabilecek olan var mı?
150102 ile 200139 arasında ki fark aynı şekilde anlatabilecek olan bir üstad arıyorum.
 
@Gürkan Güslü kremi kendim üretmiyorum, sadece dolum yapılıyor, plastik kaplar firmada üretiliyor, kapak ve kremin doldurulduğu şey de plastik :) fotosunu ekliyorum :) 20li kod ve 07li kod kafamı karıştırdı, hangisine göre çıkış yapmalıyım?

istockphoto-836567060-1024x1024.jpg
 
@Gürkan Güslü @Banu KILIÇ ben dolu plastikler için yorum yapmadım aslında. Doğru . Boş olduğunu düşündüğüm plastik atıklar için yorumlama yaptım :) Ambalajları 15 li koddan (plastik üretim firelerini - kremsiz ) 07 li koddan çıkabilirsiniz.
Kremli olan plastikler için kremin tehlikeli veya tehlikesizliğine göre yorum yapmak gerekir. O konuda maalesef fikrim yok :)
 
@Banu KILIÇ @Fatih Koçak üstadın dediği gibi boş olanlar için. Yukarıda krem dolumu yazdığınız için üretimi de yapıyor diye düşündüm. Fakat dolum esnasında eksik veya fazla hatalı dolumlarda çıkacaktır o yüzden o ihtimali de düşünerek tehlikelilik durumuna göre ortaya başka bir kod çıkacak.
 
@Banu KILIÇ Ben öğrenmek için soruyorum, atığın tehlikelilik durumunu nasıl belirliyorsunuz. Burada tehlikelilik - zararlılık derken doğaya - çevreye verdiği zararı mı kasdediyoruz. Yani mesela bu kremi toprağa sürsek veya dökülse toprakta yetişen bitkiye hiç zararı olmayacak mı. Tehlikelilik durumunu bu aldı ile kafamda oturtabilir miyim. Doğru mantık mı kutuyorum @Fatih Koçak @Gürkan Güslü
Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum, kafamda netleştiremediğim için siz değerli üstadların bilgilerine tecrübelerinize başvurmak istedim. Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.
 
@yeniçevreci Tehlikeliliğini biz belirlemiyoruz. Aslında MSDS ine bakılarak çözülebilir. Ama tehlikeliliğini belirlemek için analiz yaptırılıyor. Çıkan sonuca göre de tehlikelilik kısmı belirleniyor.

Aşağıda yaptırmış olduğum atık tehlikelilik analizi sonucunu paylaşayım

1601990212082.png
 
malzemesi kağıt-karton ve ambalaj atığı ise 15 01 01
malzemesi kağıt-karton ve ambalaj olmamış fire ( veya depoda kullanılmaz hale geldi ise 20 01 01)
malzemesi platik ve ambalaj atığı ise 15 01 02
malzemesi plastik ve ambalaj olmamış fire ( veya depoda kullanılmaz hale geldi ise 07 02 13)
malzemesi metal malzeme ise 20 01 40
Yani atık grubunu söyleye bilmemiz için malzemesini kullanım yeri ve amacını bilmem lazım.
Yukarıda ki yazdıklarım ilk aklıma gelen örneklerdir, yanlışlığım var ise grupta ki değerli üstadların beni düzeltmesini rica ederim.
 
teşekkür ederim peki firmanın faturaya bu şekilde yazmasında sakınca var mıdır ? Hurda ibaresi yasak diye biliyorum ancak firma düzeltme yapmıyor
 
@cevreciolalım Lisanslı firmaya verildikten sonra "hurda" ibaresinin yazılmasında yasak yok diye biliyorum. Sonuçta malzeme hurda ama yanılıyor olabilirim. Kaçırdığım ve/veya bilmediğim bir husus olabilir.
Ben uygulama olarak irsaliye ve dolayısıyla faturalarda "hurda" ibaresi kullandırmıyorum ama yasak olduğu için değil, tercih nedeni ile. Yasak olduğuna dair bir dayanağınız var mı, çünkü bende yanılıyor olabilirm.
Gene grupta ki değerli üstadların yorumları ile bende bir şeyler öğrenebilirim
 
Bazı firmalar hurda firmasına takılıyor. Fakat alan firmanın bunu sisteme nasıl işlediği işleyeceği önemli. Bende atıklarımı girişini yaparkende çıkışını yaparkende 15 li yapıyorum fakat irsaliyelerde hurda yazdıkları için bazen çıkışımda sorun yaşayabiliyorum. Hurda Ambalaj yada Hurda tehlikesiz kelimesi geçmesi kod yazılmasa bile yeterli olabiliyor.

Atık kodu konusunda @yeniçevreci üstadın dediği gibi atık türüne göre belirlenir. Alan firmada bu konuda bir faktör
 
Arkadaşlar selam, zımpara ve zımpara işleminden kaynaklanan tozlar diye yazmış memur tutanakta, hangi kod yazmalıyım? Yönetmelikteki kodlarda bulamadım, firmam toz ve solvent esaslı boyama faaliyeti yapmakta.
 
metal, plastik, ahşap vs. gibi ürünler geliyor firmaya, daha sonra zımpara yapılıyor bu ürünlere, daha sonra boyama yapılıyor
 
@Banu KILIÇ
Zımpara kağıtları için 12 01 20 veya 12 01 21 kullanılabilir (tehlikelilik durumuna göre ).
Ancak zımpara sonrası çıkan tozlar için yüzeye göre hareket etmek gerekir. Ahşap tozlarını bu koddan çıkarmanız pek mümkün değil. 12 li kodlar metal ve plastikleri dahil ediyor çünkü.
Ahşaplar için miktara göre hareket edebilirsiniz.

Şöyle görüş almış arkadaşlarda var hatta
Zımpara Taşı (Kesme taşı, taşlama taşı) nereye gönderilir?
 
Üst