• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Kodları

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Tesisimizde varak yaldız adı altında oluşan bir atık var. Bu atık ambalaj (kutu) üretiminde kutunun üzerindeki bazı resim yazı vb çalışmaların simli veya parlak olmasına yarıyor.

Atığın içeriği
Taşıyıcı folyo: Yaldızın taşınması içindir. Isı etkisiyle taşıdığı tabakalardan
ayrılır. Polyester ve benzeri şeffaf malzemelerden üretilir.
Yaldız tabaka: Esas görüntüyü oluşturan kısımdır. Kimyasal maddeler,
pigmentler ve metal tozlarından üretilir.
Reçine tabakası: Görüntünün malzemeye tutunmasını sağlar. Isı etkisiyle
yapışkanlık etkisi artar, malzeme ile etkileştiğinde soğuyarak görüntünün
malzemeye sabitlenmesini sağlar.

Bu atık ile ilgili hiç bir kod bana mantıklı gelmedi. Bir fikri olan paylaşırsa sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • varak-yaldiz EĞİTİM NOTU.pdf
    4.8 MB · Görüntüleme: 293
Etiketlik kağıt üretimi esnasında, silikonlu kağıt atık oluşmaktadır(arkası sarı renkli yağlı kağıt gibi). Bu atığın, atık kodu hakkında fikirlerinizi merak ediyorum. Araştırmalarım sonucunda geri kazanımı kesinlikle yapılamıyor. Ayrıca nereye verebiliriz? Şimdiden teşekkürler :)

Anladığım kadarı ile kompozit bir malzeme bu, ve Türkiye'de bu atığın kodu bence 15 01 05 bertaraf yeri de yakma tesisleri ne yazık ki. çünkü bildiğim kadarı ile ülkemizde kompozit ambalajı ayrıştırabilecek bir teknoloji söz konusu değil. Ya da en azından özel bir durum söz konusu değil ise.

Evet kompozit proses atığı diyebiliriz. Ayrıştırma durumu söz konusu değil dediğiniz gibi.. Yakma tesislerine verilmesi gerekiyor, çimento fabrikaları alabilir diye biliyorum. Ancak güncel bir liste bulamadım. Aynı durumdaki atıkla karşılaşan arkadaşlarımız vardır diye umuyorum.
 
Merhaba, karton masura atıkları işlemlere göre ambalaj veya tehlikesiz atık olarak değişebilir. Örneğin; siz masura üretimi yapıyorsunuz ve üretim esnasında ezilmiş veya yırtılmış masura çıkarsa 20 01 01 atık kodu ile vermeniz gerekir. Ancak üretici firmadan masura aldınız ve iplik veya benzeri malzemeleri sararken ezilme meydana gelirse ambalaj atıkları olarak verebilirsiniz.
 
merhaba arkadaşlar
150202 kontamine atık geri dönüşüm tesisinde kütle denge işlemleri sırasında oluşabilecek proses atıkları neler olabilir?
 
Üst