• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtımı

A

Anonim (d7b7)

Öncelikle herkese iyi günler.
Katı atık entegre tesisi nde çevre mühendisi olarak çalışmaktayım. Tesisimizde katı atık sahamızda oluşan sana da suyun artırması için kurulmuş olan çöp suyu arıtma tesisi bulunmakta. Yaklaşık yedi aydır Işletmekte olduğu bu tesiste havaların soğumasıyla birlikte havuz yüzeyinde aşırı köpüklerin meydana gelmekte Bahse azot ve fosfor gıderiminin birlikte olduğu bir yapıda. Sisteme oksijen aeratorler vasıtayla verilmekte ve 150 m3/gun debiye sahip.
Sizce tesiste ki sorun nedir ?
 

Ekli dosyalar

  • 2A0545E7-D8B2-4625-9E13-4239EED283BB.jpeg
    2A0545E7-D8B2-4625-9E13-4239EED283BB.jpeg
    1,015.1 KB · Görüntüleme: 49
Sadece fotoğraftan teşhis koymak imkansız ama görünüş ipliksi bakteri köpüğüne benziyor.

Oksijen kontrolü sağlıklı yapılıyor mu?
 
Aeratorler havuzu çok hızlı donderdigi icin olcumleri yerinde yapmak çok guc oluyor, anoksik ve anaerobik bölgelere en yakın aeratorleri kapatsak bile ortam şartlarını sağlayamıyoruz.
 
Anonim (6794)Oksijen ölçümü bilgisayar sistemine bağlı problar ile anlık ve 7x24 yapılıyor olması lazım. Birkaç arkadaşımın tesisinde de benzer sorun var. Oksijen ölçümü olmadan aktif çamur sistemi işletmeye çalışıyorlar ama imkansız. Aeratörlere uzak ve su yüzeyinden uzak yani derince (su yüzeyinin %50-75 kadarı aşağısı) bir noktaya çözünmüş oksijen ölçer probu yerleştirmeniz lazım.

Diğer yüzlerce olasılıkta sorun yok diyelim, en iyi ihtimalle oksijen seviyeniz azdır. Az oksijen de buna sebep olabilir. Ama bunu tamamen varsayım yapıyoruz gördüğünüz gibi.
 
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim, aktardığınız üzere sıkıntının temel sebebi proses hakkında elimizde ki bilginin eksik olması, tesis atıl bi durumdaydı buna ek olarak depo sahasında ki su hacminin fazla olması bu tür eksiklerin giderilmeden tesisin acilen devreye alınmasına neden oldu, hal böyle iken işletmenin genelinde bu tür sıkıntılar da çoğaldı
 
Havuzun ölçülerinin küçük olması dolayısıyla suyun bölgeler arasında gecisinin hızlı olması ve dusuk temas suresi hem oksijen seviyesinin ayarlanmasında hem de ölçüm neticesinde yorum yapılmasında ortaya güçlükler çıkarıyor. Kısa vadede havuzu boşaltıp anlık prob koyma şansım dusuk gibi an itibariyle sisteme nasıl müdahale edebilirim sizce ?
 
Bunun benzeri şeklinde
 

Ekli dosyalar

  • 88FC0C3A-DB92-495C-8AEF-CC192C45B201.jpeg
    88FC0C3A-DB92-495C-8AEF-CC192C45B201.jpeg
    555.7 KB · Görüntüleme: 27
Anonim (05a7)Bence ipliksi bakteriler sebebiyet vermekte. SVI kontrol edilmeli. Eğer SVI 100’ den az ise ipliksi organizmalar neden değildir. İpliksi bakterileri belirlemek için çamur mikroskop ile incelenmelidir. Havalandırma havuzundaki çözünmüş oksijen değeri eğer 1 mg/L’den az ise arttırılmalı. Nütrient eksikliği kontrol edilmeli, gerekirse besin maddesi ekleyebilirsiniz. Çamur geri devir oranını da kontrol etmenizi tavsiye ederim. Çözünmüş oksijen miktarı da 2 mg/L civarında olmalı. 1.5 mg/L altına düşürmemeye çalışmalısınız.
 
Rakam az gelebilir evet ama katı atık bertaraf tesisine ait bi Aritma olduğu icin 😊
 
Tek bi havuz suyun ilk giriş yaptığı yer anaerobik, sonrasında da havuzun uzun kenarı boyunca anoksik, son olarak da aerobik olarak membran filtrelere giriş yapıyor.
 
Tesis atıl durumdan devreye almaya çalıştık mevcutta ki bir çok ekipman da problem var bu süreçte çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz
 
Anonim (a4e7)Anladım. İnşallah hayata döner. Sürekli oksijen ölçümü olmadan bir aktif çamur sistemi işletilemez. Zor ya da çok zor değil. İşletilemez. Yani “bir tane sensör işte” diyip geçiyor nedense bazı insanlar.

Alınacak ekipmanlar listesinde birinci sıraya bunu yazmalısınız. Tabii ki bir otomasyon sistemine de bağlı olmalı. Elinizde çalışır durumda ORP ölçer varsa o da olur.

Biz öyle bir sürü şey yazdık ama,

pH, nütrient oranları, AKM/UAKM oranı, SVI, BOİ/KOİ oranı gibi bir sürü parametreye bakmak gerekir. Biraz beyin jimnastiği yapmış oluyoruz bu şekilde hiçbir veri olmadan konuşarak. Görüntü nocardia köpüğünü gösteriyor. En bilinen sebep de düşük oksijen olduğu için onu ön plana aldık.
 
Aslında soylediginiz gibi bu tür parametreleri anlık olarak ölçen bir sistemdir şu an mevcut değil ve alınmasını talep ettiğimiz de masraf olarak görünüyor yine de hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim
 
Anonim (ccb2)Elinizde imkan yok. Bu cepte. E haliyle bu durumda denemeniz gereken ilk şey oksijeni artırmak olabilir. Blowerların kapasitesi varsa biraz kapasiteyi artırın. Ancak biyolojik sistemde müdahaleleri hemen göremeyiz elbette. Bir süre etkisini izlemeniz gerekir. Gerçekten işiniz zor. Gelişmelerden haberdar ederseniz yine beyin jimnastiği yapabiliriz.
 
Üst