• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bedava dakika baz istasyonundan daha tehlikeli

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
telefon.jpg
Gelişen teknoloji insan sağlığı için birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Evlerde kullanılan elektrikli ve elektronik bütün eşyalar elekromanyetik bir alan oluşturuyor. Özellikle cep telefonu kullanımı konusunda dikkat gerekli çünkü bedava dakikaları bitirmek için yapılan konuşmalar, cep telefonunu baz istasyonlarından tehlikeli bir nesneye dönüştürüyor.

Elektromanyetik dalga yayan cihazlar ve iletişim ürünleri, son yıllarda insan hayatında daha fazla yer almaya başladı. Özellikle GSM şirketleri arasında yaşanan rekabet, sektörün çok hızlı büyümesine neden oldu. Daha kaliteli iletişim için kurulan baz istasyonları ise insan ve çevre sağlığı açısından tartışılıyor. Şirketler son aylarda rekabet için bedava dakikalara yoğunlaştı. Ancak, Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği Temkoder, GSM şebekeleri ve cep telefonları konusunda ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti: Bedava dakikalar, baz istasyonlarından daha tehlikeli.
Temkoder gerekçesini de açıklıyor: Baz istasyonlarının bir yönetmeliği var ve tüm baz istasyonları birer güvenlik sertifikasına sahip. Bedava dakikalarda ise kontrol yok. Temkoder, elektrik ve bilişim ürünleriyle de ilgili başka önemli uyarlar da yapıyor: Saç kurutma makineleri insan sağlığı açısından çok tehlikeli. Dizüstü bilgisayarlar mutlaka masa üstünde kullanılmalı.
Temkoder Başkanı Mehmet Bayramoğlu, günlük hayatta hızla yaygınlaşan elektrikli-elektronik cihazlar ile GSM ürünlerinin kullanılmasında insan ve çevre sağlığı açısından dikkatli olunmasını istiyor. "Baz istasyonları değil, bedava dakikalar daha tehlikeli." diyen Bayramoğlu, GSM operatörlerinin abonelere konuşmak için sunduğu bedava dakikaların gereksiz kullanımının insan sağlığı açısından baz istasyonlarından daha tehlikeli olduğunu anlatıyor.
Baz istasyonları için bir düzen-leme-kontrol sistemi bulunduğunu söyleyen Bayramoğlu, sağlıklı bir iletişim için insanların daha bilinçli hareket etmesinin gerekliliğini vurguluyor: "Telefonu abur cubur kullanmaktan vazgeçeceğiz, tarifemizdeki bedava dakikaları tüketmiş olmak için konuşmayacağız. Uzun süreli konuşmalarımız olacaksa mutlaka telefonun kendisini vücudumuzdan uzaklaştıracağız, kablolu kulaklık kullanarak veya hoparlörünü açarak kullanacağız. Okullarda verdiğimiz seminerlerde çocuklara şunu öğretiyoruz: Telefon bir sohbet aracı değil haberleşme aracıdır. Telefonu haberleşme maksatlı kullanırsak hem amacına yönelik kullanılmış olacak hem de sağlığımızı riske atmış olmayacağız."
Kamuoyunda baz istasyonlarına karşın duyulan endişe ve tepkilere de değiniyor Bayramoğlu: "Tabii ki baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik alan şiddeti daha fazladır. Ancak hiç kimse baz istasyonunun antenlerini kulağına dayamıyor. Baz istasyonunun etrafında bir güvenlik mesafesi var ve bu güvenlik mesafesi içinde yaşam olmaması gerekiyor. Bunun bir yönetmeliği var, tüm baz istasyonları birer güvenlik sertifikasına sahip. Öncelikle bilinçli bir cep telefonunu kullanmak istiyorsak etrafındaki baz istasyonunun varlığını ve olması gerektiğini kabul edecek ve bunun güvenlik sertifikasını vatandaş olarak kontrol edeceğiz. Herkes, Güvenlik sertifikasındaki güvenlik mesafesinin içinde olup olmadığını kontrol edecek. Şüpheleniyorsa şikayet edebilir, ölçüm yaptırabilir veya yapılmış ölçüm raporlarını isteyebilir. İstisnasız tüm baz istasyonlarının ölçümleri yapılmaktadır."


Cep telefonu daha zararlı
Bayramoğlu cep telefonlarıyla ilgili önemli bir ayrıntıya da vurgu yaptı: "Cep telefonlarıyla 24 saat beraberiz. Kullanımına dikkat etmezsek zarar bakımından baz istasyonundan daha önde gelir. Eğer uyurken yastık altında tutuyorsak, uzun uzun kulaklıksız kullanıyorsak tehlike çanları çalar. Nasıl ki aldığımız gıdaları ölçülü ve sağlıklı olanları tüketmeye çalışıyorsak cep telefonunun kullanımında da ölçülü olmalıyız."


En tehlikelisi saç kurutma makinesi
Temkoder, vatandaşları elektromanyetik dalga yayan ürünlerin kullanımı konusunda dikkatli olmaya çağırıyor. Evlerde kullanılan tüm elektrikli aletler bir elektromanyetik alan oluşturuyor. Mehmet Bayramoğlu, Elektromanyetik dalgaların verdiği zararın kullanım süresiyle doğru, mesafeyle ters orantılı olduğunu söylüyor: "Elektrikli ev aletlerinden insan vücuduna uzun süreli temas edenlerden kaçınacağız veya çok kısa süreli kullanacağız.
En bariz olan saç kurutma makinesidir. Diğer cihazlar çok etkili olmamaktadır. Çünkü hepsine mesafeli duruyoruz". Bayramoğlu, yoğun olarak kullandığımız iki ürüne daha dikkat çekiyor: Kablosuz modemler ve dizüstü bilgisayarlar... Dizüstü bilgisayarların yaydığı elektromanyetik alan şiddeti baz istasyonu için belirlenmiş limit değeri olan 10 V/m'den daha yüksek. Dizüstü bilgisayarlar 25–45 V/m elektromanyetik alan yayıyor. Adı dizüstü olsa bile kesinlikle masa üstünde kullanılmalı. Diğer yandan kablosuz modemlerin 24 saat açık kalmasını önermiyoruz. Kullanılmadığı zamanlarda kapatılmalı ve eğer bilgisayarlarımızın yeri sabitse ve sürekli hareket halinde değilsek kablolu internet kullanılmalı. Modemin "wireless" özelliğini de kapatılmalı."

Cep telefonu kullanıcıları dikkat
Bedava diye veya bedava dakikaları tüketmek için uzun süreli konuşulmamalı.
Telefonun sohbet değil, haberleşme aracı olduğu unutulmamalı.
Uzun süreli konuşmalarda kulaklık tercih edilmeli veya telefon vücuttan uzak tutulmalı.
Telefon uyurken yastık altına konulmamalı.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


telefon.jpg
 
Üst