• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediyede Katı Atık Yönetimi yada benzer bir birimde çalışan var mı acaba?

mfyldz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Nisan 2020
Şehir
Samsun
Firma
Kamu
Katı Atık Yönetimi dahilinde; Merkez Düzenli Depolama Sahası, Çarşamba Düzenli Depolama Sahası ve 4 noktada da Transfer İstasyonu bulunmaktadır.
 
çok güzel :) merkez düzenli depolama sahamız var. burada biogaz, tıbbi atık, mekanik ayırma vs alanlar ihaleye verilmiş ve firmalar işletiyor. çevrekoruma daire başk. dan sorumlu genel sekreter yardımcısı benden buralarla ilgili rapor çıkarmamı istedi. Kendisi de ihalelerin dosyasını inceledi bende teknik şartnameyi inceledim sadece. Raporu nasıl ne yönlü çıkaracağımı kestiremiyorum.
 
Benim tesisimde enerji için ihaleye verildi ancak aktif değil henüz. Bu yüzden yalnızca düzenli depolama- bertaraf yapıyorum ben. Henüz o kadar gelişemedik :) ama işin içinde biri olarak şunu söyleyebilirim, ihale dosyalarını vs incelediğine göre ne zaman ihale edildi ihaleden önce nasıldı şimdi nasıl ? Enerji verimi gelen atık miktarı belki öncesi sonrası şeklinde istiyor olabilir, yani herşeyin açık bir şekilde ortada olduğu detaylı bir rapor. İşletmenin gidişatını kontrol etmek istiyordur muhtemelen. Neydik ne olduk gibi. Teknik şartname , kantar verileri , çekilen su. Yapilan analizlerin raporları. Hepsini inceleyip bir rapor sunmanız lazım sanırım. Tesisin geçmişini bilmiyorum gerçi ama aklıma rapor dediğiniz de bu geldi. Bizde buna benzer bir çalışma yaptık. Ama tabi bizim bertaraf ile sınırlıydı.
 
durum ifade ettiğiniz gibi, bertaraf için yaptığınız çalışmayı paylaşma imkanınız varmı acaba.
 
Beste Hanım aşağıda bahsetmiş, bende birkaç ekleme yapayım. Öncelikle GSY'niz Çevre Mühendisi mi ya da konuya hakim mi? Raporunuzu ona göre hazırlamanız lazım yani karşı tarafın sizden ne beklediği önemli. Ayrıca ilgili daire başkanından değil de sizden bir rapor istemesi konusuna bir ünlem koyuyorum(!). Kurumlarda bu tip diyaloglara dikkat etmek gerekli. 8 yıllık belediye tecrübeme dayanarak naçizane söylemek istedim, neyse bu kısım bizi bağlamaz.
1- Öncelikle özgün olun, hiç örnek rapor aramanıza gerek yok. Sistem elinizin altında, bütün rakamlara hakimsiniz. Sadece word ve excel kullanıyor olmanız yeterli. Net ve anlaşılır olun.
2- Bu tip raporlamalarda karşılaştırma yapmanız gerekli. Öngörülen-Gerçekleşen şeklinde. Her şartname içeriğinde o işe ait öngörülmüş rakamlar bulunmaktadır. Zaten elinizde gerçekleşen rakamlarda mevcuttur. Bunları kıyaslar bir de üzerine gelecek için projeksiyon yaparsanız güzel veriler ortaya çıkar. Örneklersem; Terme ilçenizdeki transfer istasyonundan Çarşamba düzenli depolama sahasına transfer edilecek atık miktarı için öngörülen tonaj 2.200 ton/ay, gerçekleşen 2.400 ton/ay gibi. Buradan ton/yıl'a geçer hedefle gerçekleşeni kıyaslar bunun sonuçlarını rakamsal olarak TL bazında yazarsınız. Sonuçta bu iş için idare olarak yükleniciye ton başı bedel ödediğinizi tahmin ediyorum. Bir de buna gerçekleşen rakamlar üzerinden gelecek için projeksiyon yaparsanız (çevresel unsurları öngörerek; kişi başına düşen atık miktarı artar mı, ilçenin nüfusu artar mı göç mü alır sabit mi kalır veya göç mü verir gibi) buna göre de tahmini olarak maliyetinizi çıkarırsınız. Böylece hedef bütçeniz ortaya çıkar.
3- Yukarıda bahsettiğim örneği bütün ihaleye verilmiş işlere uygularsanız toplamda bu işlere ne kadar maliyet öngördüğünüz, gerçekleşen maliyetler ve olası maliyetler elde edersiniz. Buna göre bütçe ihtiyacınızı tahmin edebilirsiniz.
4- Aynı uygulamayı gelir bazlı da yapın. Tahminimce sistemde elektrik üretimi vardır. Buradan gelecek geliri de aynı şekilde çıkartın ve bütçeye ekleyin.
5- Diğer tesislerden kira geliri elde ettiğinizi düşünüyorum (tıbbi atık gibi). Raporda bunların güncel rakamlarına, ihale bilgilerine, sözleşmelerin daha ne kadar devam edeceğine mutlaka yer verin. Cirodan pay alıyorsanız bu kısımda da atık miktarı projeksiyonu yapmanız gerekli.
6- Tabi ki sağlıklı projeksiyon yapabilmek için bu tesislerin tamamını sahada görmeniz gerekli. İşletmeleri inceleyin olumlu olumsuz yanları not edin yapılması gereken değişiklikleri/iyileştirmeleri raporunuza ekleyin. Burada kastım şartname bazlı bir olumsuzluk var mıdır, yoksa yüklenici firmayı raporlayın demiyorum yanlış anlaşılma olmasın.
7- Daha da detaya inmek isterseniz ilçe belediyelerin uygulamalarını yerinde gözlemleyin, onlara da raporunuzda yer verin.
8- Tez ve makale okuyun. Hem özel sektörde hem kamuda atık konusunda tecrübem olmasına rağmen akademik çalışmaları hala okuyorum, bakış açım değişiyor.
İlk aklıma gelenler bunlar. Başka bir sorunuz olursa elimden geldiğince cevaplarım.
 
Son düzenleme:
Üst