• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bi̇yoloi̇k aritma azot problemi̇

sabihaçıbık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Nisan 2023
Şehir
Denizli
Firma
Tekstil
Merhaba yeni mezunum, ve çalıştığım arıtma tesisinde azot değerim genellikle çok yüksek , koi değerim bunun yanında düşük, şuan fosfor değeri ölçemiyorum (bunlar deşarj değerlerim ) , ve bunun yanında çamur değerim de azalıyor. Mikroorganizmalarımı DAP ile beslediğim de 1 hafta kadar bu değerlerim normale döndü ancak şuan yine azot yüksek salınımlar da ilk olarak C/N/P oranını ayarlamaya çalışmak mantıklı olur mu yardımcı olabilir misiniz ?
 
Biyolojik arıtmada nütrient dengesi çok önemlidir. İlk olarak onu dengelemeye çalışmak doğru. Sayısal veri var mı?
 
Adem Piştofoğlukitlerle sayısal veri elde etmekteyim,
havalandırma öncesi;
koi=1227 mg/L
Amonyum azotu = kitim yok
Akm = 200 mg/L
Havalandırma;
Imhoff= 300 ml/l
Akm=2430 mg/L
son çöktürme;
koi= 10 mg/L
AKM= 61 mg/L
Amonyum azotu = 12 mg/L
fosfor için kitim yok, kitlerle ölçüm elde ettiğim için sayısal verilerin doğruluğundan emin olmak için laboratuvar ortamında ölçüm yaptırarak C/N/P oranı hesaplamayı düşünüyorum. Ancak gün ve gün çok değiştiği için ortalama bir değere bakmalıyım.
karbon kaynağı olarak BOİ mi almalıyım yoksa KOi değerini mi ?
 
Önceki cevapları görüntüle…
sabihaçıbıkEndüstriyel bir atık suyun biyolojik arıtma ile 1227 mg/L KOİ'den 10 mg/L KOİ'ye düşürülmesi biraz uçuk geldi bana o yüzden sordum.

Son çöktürmedeki ölçümleri çöktürme havuzunun içerisinden değil oradan savaklanan artık işi bitmiş suda yapıyorsunuz değil mi? Eğer öyle ise 12 mg/L amonyum çok yüksek bir değer.
 
sabihaçıbıkHavuz içerisinden analiz yapmak doğru değil. Henüz prosesi tamamlamamış bir suyu ölçmek sizi yanıltır. Deşarjda da aşağı yukarı o kadar yüksek amonyum olduğunu düşünürsek nitrifikasyon işleminde sorun var.

Nütrient dengesini sağlayarak ve genel işletme parametrelerini kontrol ederek durum toparlanmaya çalışılabilir. Sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen parametrelerini kontrol edin. C N P analizi şart.
 
Merhaba;

Diamonyum Fosfat (DAP) gübresinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunur. Çıkış suyunda Nh4 fazla ise kullanılmaması gerekir. Havuz içindeki MLSS değerini 4000 mg/l üzerine çıkarmaya çalışın. Nitrifikasyon ünitesinde düşük C (>200 mg/l) olup olmadığını kontrol edin. Düşük karbon ve yeterli alı konma süresi ile Nh4 oksitleyerek giderebilirsiniz. No2 ve No3 değerinin ölçülmesi gerekir. Bu ünite de pH'ın düşmesi gerekir.
 
@sabihaçıbık adem beyle görüşlerimiz hemen hemen aynı. Bende numuneyi son çökeltime daldırarak değil de çıkış suyundan alman gerektiğini düşüyorum.

Ayrıca giriş ve havalandırma havuzu C:N: P değerlerini mutlaka ölçmen gerekiyor. Çünkü kafaya göre dap vermek iyi değil bence bir seferliğe mahsus analiz işini dışardan hizmet alarak yapmalısın.

Nütrient eksiliği dünyanın sonu değil fakat ne kadar katacağın hesaplanması çok elzem bir durum.

Not: Tatildeydim o yüzden geç döndüysem kusura bakmayın.
 
Teşekkür ederim, laboratuvar analizi yaptırdım ve sonuçlara göre düzenleme yapacağım
 
Üst