• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bitkisel atik yaglari lavaboya dokmeyin

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Yemek fabrikalari, lokanta-restaurant isletmecileri ve evhanimlari gelecek nesillere tertemiz, piril piril bir dunya birakmak ve Turkiye ekonomisine katkida bulunmak elinizde. Alo Atik Hattinin 444 28 45 / 444 ATIK nolu numarasini bir yere ozenle kaydedin.


TEMA Vakfi, Ulusal Bitkisel Yag ve Ambalaj Atiklari Toplama Ayristirma Geri kazanim Sirketi ile Ezici Biodizel, kurduklari 444 28 45 numarali Alo Atik Hattindan arayan vatandaslarin biriktirecegi 5 litre ve uzeri bitkisel atik yaglari, ozel aracla adreslerden topluyor. Toplanan bu atik yaglarin biodizele donusturulerek hem cevrenin korunmasi hem de ekonomiye katki yapilmasi hedefleniyor.


Skylife Dergisinin Subat sayisinda Sakin Duyarsiz Kalmayin! basligiyla yer alan duyuruda atik bitkisel yaglarla ilgili su bilgilere yer verildi: Lavabodan dokulen 1 litre bitkisel atik yag, 1 milyon litre suyu kirletmektedir ve yeralti su kaynaklarina sizarak dogal yasamin dengesini bozmaktadir. Bitkisel atik yaglar, atik su toplama sistemlerinde (kanalizasyon ve kollektor) daralma ve tikanmalara neden olmakta, denizlerde denizanasi olusumunu artirarak cevre kirliligini hizlandirmaktadir. Ulkemiz, yillik 1.650.000 ton bitkisel yag tuketimiyle Avrupanin ucuncu bitkisel yag kullanan ulkesidir. Buna istinaden her yil 350.000 ton bitkisel atik yag dogaya birakilmaktadir.


Turkiyede her sene tabiata birakilan 350 bin ton bitkisel atik yagin toplanarak biodizele donusturulmesiyle yillik 750 milyon Amerikan Dolari petrol ithalatini onlemenin mumkun olduguna dikkat cekilen duyurada soyle devam edildi: Bu sekilde dogayi korumak elimizde... Bu konuyla ilgili, 444 28 45 numarali Alo Atak Hattindan bize ulasin, biriktirdiginiz 5 litre ve uzeri bitkisel atik yaglarinizi, ozel aracimizla adresinizden alalim. Bu atik yaglari, biodizele donusturup gelecek nesillere yasanilir bir cevre birakalim... Biz Turkiyenin bitkisel atik yaglari topluyoruz.. . Biodizele donusturup ulke ekonomisine katkida bulunuyoruz. .. Temiz bir cevre, yasanilir bir dunya icin yasam mucizesi suyumuzu kirletmeyelim bitkisel atik yaglarinizi lutfen lavabolara dokmeyiniz!. .


Istanbul Besiktas ilcesi sinirlari icerisinde yer alan sekiz ilkogretim okulundan bin ogrenci Besiktas Belediyesi ve Ulusal Geri Kazanim Sirketi onculugunde atik bitkisel yaglari toplamak icin seferber oldu.


ISKIden alinan bilgiye gore ise yil icinde Istanbulda yaklasik 50 bin atiksu kanal tikanikligi vakasi meydana geldi. Yetkililer tasma olaylarinin yarisindan fazlasinin kanalizasyon sistemine bosaltilan atik yaglardan kaynaklandigini belirtiyorlar.


Yenilenebilir enerji kaynaklari arasinda en onemli dizel motor yakiti alternatifi olan biodizel ile Turkiye onemli bir enerji acigini kapatabilir. Tabiat dostu biodizel tabiatta hizla ve kolayca parcalanabiliyor. Su da ise hizla cozulme ozelligine sahiptir.


Ezici A.S. Yonetim Kurulu Baskani Mustafa Ezici, cevrenin en onemli zenginlik ve cocuklarimiza birakacagimiz en degerli miras olduguna dikkat cekerek su gorusleri dile getiriyor: Bizler suya, topraga, insan basta olmak uzere butun canlilara saygiyi kultur haline getirmis bir uygarligin sahibiyiz. Buna karsilik son yillarda sanayilesmeyle birlikte havamiz, suyumuz, topragimiz kisaca cevremiz tahrip olmakta, gelecegimiz yok olmaktadir. Gunluk hayati kolaylastirmak icin kullanilan urunlerin uretimi ve tuketimi esnasinda olusan atiklar (endustriyel atiklar, bitkisel yaglar, plastik, kagit, pil, motor yaglari vb.) bilincsiz sekilde tabiata birakilmaktadir.


Yasadigimiz sokaktan baslayarak, sehirlerimizi, Turkiyemizi ve dunyamizi gelecek nesillere daha yasanilir nitelikte birakmak hepimizin ortak gorevi ve sorumlulugudur. Biz bu goreve haziriz.



ATIK YAG TOPLAMA KAPLARI



Ezici Yag Sanayi Biodizel ve Enerji Uretimi internet sitesinde yer alan bilgilere gore bitkisel atik yag toplama ve biriktirme amacli kullanilan toplama kaplari, 19.04.2005 tarih ve 25791 sayili Bitkisel Atik Yaglarin Yonetmeligi geregi istenen sartlara uygun olmasi gerekiyor. Ozellikle yemek fabrikasi gibi bitkisel yag kullanan atik yag ureticilerinin faaliyetleri sonucu olusan atik yaglarin biriktirilmesi icin sizdirmaz, ic ve dis yuzeyleri korozyona dayanikli bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarinin kullanilmasi gerekiyor.


Ezici Yag Sanayi Biodizel ve Enerji Uretimi Paz. Laboratuvar Hizmetleri A.S., bitkisel atik yag ureticilerine, atik bitkisel yaglarin biriktirilmesi icin, ilgili yasal duzenlemelere ve hijyen standartlarina uygun bitkisel atik yag toplama kaplarini temin ediyor.



BIODIZEL YAKIT NEDIR?



* Dunyada verimi ve performansi onaylanmis bir dizel yakit alternatifidir.


* Uretiminde hammadde olarak ham veya kullanilmis bitkisel yaglar, hayvansal yaglar ve bunlarin turevleri kullanilmaktadir.


* AB standartlari geregi 2005 yilindan itibaren dizele harmanlanmasi cevre ve insan sagligi bakimindan mecburi tutulmustur.


* Tamamen cevre dostu bir yakittir. Zararli emisyonu yok denebilecek miktardadir.


* Butun dunya ulkelerinde enerjide disa bagimliligi azaltmak amaciyla ulusal bir yakit olarak kullanilan biodizel, ulkemizde de onemli bir enerji acigini kapayacak, bir cok kisiye istihdam saglayacak, ciftciyi destekleyecektir.


* Dizel motorlarda herhangi bir degisime gerek kalmadan direkt olarak veya dizele harmanlanarak kullanilabilir.


* Verdigi isi enerji bakimindan dizele esdegerdir. Harmanlandigi dizelin setan sayisini yukselterek yakit ekonomisi saglar.


* Motoru guc azaltici tortulardan temizler ve yaglayici etkisinden dolayi motorun daha sessiz calismasini saglar.

alıntıdır...
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Bildiğim kadarı ile (yanlış biliyor olabilirim) Bio dizel yakıt satışı yasak, hatta ben hiç bir istasyonda da görmedim. Ancak firmalar bio dizel yapıyoruz diye bu atıkları topluyorlar. Bu çelişkinin sebebini bilen var mı? Bunlardan bio dizel yapılıyorsa bu yakıtları nerede değerlendiriyorlar?
 
Bu soruma şöyle bir cevap buldum. :) Ancak bundan öncesini yinede merak ediyorum :)

EPDK'dan biyoyakıt ile ilgili yeni karar...
Çarşamba, 21 Eylül 2011
b6.jpgEPDK'dan yapılan açıklamaya göre, Kurul dün aldığı karar ile piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türlerine, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle de en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol ilave edilmesi zorunlu kılındı.

Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen motorin türlerinin, yerli tarım ürünlerinden üretilmiş yağ asidi metil esteri (YAME) içeriğinin 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az yüzde 1, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle en az yüzde 2, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle en az yüzde 3 olması zorunluluğu getirildi.


EPDK Başkanı Hasan Köktaş da konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, aldıkları kararın önümüzdeki birkaç yıl içinde hem cari açığın azaltılması hem de yerli tarım üretimi açısından çok büyük önem taşıdığı söyledi.

Bu kararı, Hükümetin yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi yönündeki kararı ve bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde aldıklarını vurgulayan Köktaş, Türkiye'nin petrol ihtiyacının çok büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşıladığı dikkate alındığında, bu karar sayesinde, yerli tarım ürünlerinden elde edilecek biyoyakıtların enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını bildirdi.

Yerli katkının payı tedricen arttıkça o orandaki döviz çıkışının da son bulacağını dikkati çeken Köktaş, ayrıca yerli tarım ürünlerinden biyoyakıt üretiminin teşvik edilmesiyle belirli tarım ürünlerine olan talebin artacağını ve tarım sektörü için ek gelir ve istihdam imkanı oluşacağını kaydetti.

Bu karar üzerinde çok uzun zamandır çalışıldığını ve konuyla ilgili Maliye, Tarım ve Köyişleri, Enerji Bakanlığı ile rafineri, dağıtım şirketleri gibi tüm kesimlerin değerlendirmelerini aldıklarını belirten Köktaş, “Konunun ülkemizin tarımsal üretim imkanlarından, ekonomimize katkısına, fiyatlara ve vergi gelirlerine etkisine kadar tüm boyutlarını ele alarak tedrici bir geçişi uygun gördük” dedi.

Kararın Türkiye'deki atıl durumdaki biodizel tesislerinin tekrar ülkeye kazandırılmasına da katkısı olacağını belirten Köktaş, şöyle konuştu:

“Türkiye'de biyodizel dünyadaki gelişmelerin etkisinde 2000'li yılların başında gündeme gelmişti. Biyodizelin ilk başlarda ÖTV dışında tutulması nedeniyle yatırımlar dünyaya paralel biçimde hızla arttı. Bugün ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon ton kurulu kapasite bulunduğu tahmin ediliyor. Zamanla, petrol piyasasında haksız rekabet oluşturduğu iddialarının sonucunda vergi avantajının ortadan kalkması ile biyodizel üretim kapasitenin büyük kısmı atıl duruma düşmüştü. Harmanlama zorunluluğu getirilmesi ile bu atıl kapasitenin kullanılması sağlanacak.”
 
Üst