• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyogaz Tesisi

hilol kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kasım 2014
Firma
okul
Biyogaz tesislerinin çevresel etkileri nelerdir?

Hayvan dışkılarının biyometanizasyon işlemleri yapılmak suretiyle katı fermente ürün ve sıvı fermente ürün ile biyogaz elde edilmesi işlemlerini kapsamaktadır.
 
Biyogaz tesisleri bünyesinde birden fazla konuyu barındırdığı için kafa göz dalıp konuşmaya başladın mı dibi gelmeyecek olan bir konu. Aynı anda birden fazla yönetmelikle de ilgilenmek zorunda kalıyorsun. Ben yokken sitede biyogaz ile alakalı olan konular nedir diye de bakıyorum. Konuya nereden ne şekilde girilir karar vermeye çalışmıyor değilim yani :D
 
Biyogaz dan elektrik üretimi konusunda tecrübeniz var mı hocam? Böyle bir proje yapmak istesek biyogaz kaynağı olarak ne seçmeliyiz? Arıtma çamuru bunun için uygun mudur hem bertaraf maliyetinin düşürüp hem de enerji üretmek için ? :) Sorularım bunlar hocam teşekkür ederim.
 
Tecrübem yok beyin cimlastik adı altında spor yapıyorum :p kimileri arıtma çamuruna evet diyor kimileri hayır diyor. Ben kullanıyorum. Olmaz diye birşey yok. Ama tek bir atık türü hele ki sadece arıtma çamuru olmaz. Bulunduğunuz bölgedeki atık türlerine göre besleme programı yapılmalı. Zaten proses danışmanlığı kavramı buradan çıkıyor.
 
Merhaba arkadaşlar. Dry Fermentation ile ilgili bir makale yazmam gerekiyor ama yabancı kaynak konusunda erişimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
Bu sistemlerle ilgili olarak nasıl bir makale arıyorsunuz? Bu sistemlerin hangi kısmı ile ilgili makale yazacaksınız?
 
Arıtma çamuru tek başına yeterli değildir.
1mw elektrik elde etmek için günlük yaklaşık 90 ton %15 kuru madde oranlı organik malzeme gereklidir.
Biyogaz tesislerinde asıl amaç tehlikesiz atıkların geri kazanım olarak görülse de hedef elektrik üretimidir.Çünkü YEGDEM 2023 yılına kadar bu tür yenilenebilir enerjiye destek vermektedir. Kısaca elektrikten para kazanıp proses sonucu oluşan katı ve sıvı gübre yan gelir oluyor.
Sadece arıtma çamuru bertarafı için böyle bir tesis kurulması gereksizdir. Ayrıca Arıtma çamuru kullandığınızda tarım bakanlığından gübre çalışma onayı alamıyorsunuz ve proses sonucu oluşan katı ve sıvı fermantenin bertarafı için yeniden maliyet oluşuyor.
 
Biyogaz tesisi 2 amaç için kurulur. Birincisi atık bertaraf içindir. İkinci ise gübre üretimi içindir. Kullandığınız kaynağa göre amacınız belirlenir. Elektrik enerjisi her iki temel amaçta da oluşan yan üründür. YEGDEM elektrik enerjisine destek veriyor olması veya yatırımcıların elektrik üretiminden kazanacağım diye para yatırması bunun doğru olduğunu göstermez. Zira gübre hayali ile atığı bertaraf edeceğim, elektrikten gelen para ne ki diyerek bu işe para yatırıp zarar görenlerde mevcut piyasada. Tesiste yenilenebilir enerji olan elektrik değil esasen biyogazın kendisidir. Dolayısı ile teşvik alınması gereken yer elektrik değil, biyogazın kendisidir. Zira elektrik üreteceğim diye gazın %60şını kaybediyoruz. Şahsi fikrim yanlış bir enerji politikasıdır. Gelir gider tablosunu yaparken elektrik geliri üzerinden yapmak zorundayız.

Ben arıtma çamurunu kullanıyorum. Herhangi bir sorunda yaşamıyorum. Çıkan gübre sonuçlarında da herhangi bir sıkıntı bulunmamakta.Ayrıca arıtma çamurundan 1mw elde edebilmek için günlük 90tondan fazlasına ihtiyacınız olup sistemi harekete geçirmek için organik maddeye ihtiyacınız bulunmamakta. Arıtma çamurunun kendisi zaten organik ve ayrıca kendisinin zaten KM oranı %20
 
Sistemin işleyişi, ne kadarlık bir verim sağlayabildiği ya da diğerlerinden farkı, uygulanabilirliği, Dünya genelinde bu sistemle ne kadar üretim yapıldığı, nerelerde yapıldığı, ülkemizde yapılabilirliği vb konular üzerine bir araştırma olacak veri elde edebilirsem daha fazlası da olabilir.
 
bu kaynakta istediğinin çok az bir kısmı var. Ama genel anlamda(kuru+yaş) biyogaz üzerine çalışan arkadaşlar için tavsiye ederim. Güzel bir kaynaktır.
 
@yarabandı Söylediklerinde haklılık payı var fakat söyle bir durum var. Atık bertarafı için şuan piyasada bedelsiz atık bulması zor ayrıca önceden fabrikaların başına bela olan bitkisel atıklar şimdi para ile satılmakta. Durum böyle olunca yatırımcı atık bertarafından veya gübre satışından değil de elektrik üretiminden kazanmaktadır.

Ayrıca ülkemizdeki biyogaz tesislerinden gübre üretimi konusunda oldukça iyi olanlar var. Fakat belki biliyorsundur organik gübre çok fazla bilinmiyor (desteklenmiyor) ve çiftçi tarafından çok tercih edilmiyor. Hal böyle olunca elindeki organik gübre satışını yapamayan tesisin asıl amacı elektrik üretimi oluyor. Bu sebeple gübre fiyatları çok düşük (bazen de bedelsiz) olabiliyor. Enerji politikası doğru fakat eksik buluyorum. Yatırımcı para kazanacak elbette, çevremiz atıkların doğaya düzensiz atılmasından kurtulacak, sadece gübre konusunda devletin ve tarım bakanlığının daha çok teşvik etmesi önemli.

Arıtma çamuru kullanılmasın demiyorum fakat arıtma çamuru kullandığı zaman tarım bakanlığı çalışma onayı ve gübre tescilleri açısından sorun çıkarıyor. Arıtma çamurunun gıda end. olanlar elbette çok faydalı fakat evsel arıtma çamuru kullanılması yeterli hijenizasyon yapılamadığı zamanlarda bakteri faaliyetleri devam etme riski olduğu için doğru bulmuyorum.
Sadece arıtma çamurundan oluşan bir biyogaz tesisi de olamaz elbette başka organik atıklarla da desteklenmeli. Söylediğin gibi sadece arıtma çamuru olduğunda 90 ton dan fazlasına ihtiyaç olabilmekte.
 
@Bilal EFE AYDIN Paranın kazanıldığı yer mecburen elektrik üretimi. Bu yüzden de elektrik hesabını yapmak zorundasınız. Ancak buradaki yenilenebilir enerji elektrik değil tesiste oluşan biyogazdır. Ben ürettiğim biyogazdan destek almalıyım. Bunu alamadığım için biyogazı saflaştırıp doğalgaz olarak veya daha farklı bir tür olarak veremiyorum. Dolayısı ile biyogaz tesisi olmaktan çıkıp elektrik tesisi oluyorum. Fakat tesisi kurarken baz almam gereken bölgemdeki atıklar ve endüstriyel tarım ürünleridir. Buda sizi atık tesisi mantığı ilekurulum ve hareket etmeye zorlar.Yani ben 5mw ilk tesis kuracağım değil, ben günlük 900ton atık bertaraf edeceğim ve karşılığında 2,4 mw elektrik üreteceğim diyerek yola çıkmalısınız ki tesis doğru işlesin. Aksi halde 14mwlık kurulan biyogaz tesisleri bir hayaldir.

Ben kendi tesisimde atıktan bedel alıyorum. Bu hesap ile tesisin giderlerinin bir kısmını karşılıyorum. Piyasada elektrik tesisiyim diye hareket edenlerden dolayı para alınacak yerde üstüne para verilir bir pozisyonun oluşmasında buradan geliyor.

Kentsel arıtma çamurunuzda ağır metal veya toprağa zarar verici herhangi bir madde yok ise gübrenizin değerlerinde herhangi bir sıkıntı çıkmaz. Anaerobik ortamda patojen bakteriler yaşayamaz. .doğanın yapısına aykırı olan bir durum. Hijyenizasyon tesisi isteniyor ama bunun mantığını anlayabilmiş değilim. Yaptığınız gübreden mikrobiyel gübre elde etmek istiyorsunuz ama bunu tüm bakterileri öldürüp ardından sisteme yapay bakteri enjekte ediyorsunuz anlamış değilim. Ancak biyogaz tesisinden çıkan gübre ilk hali ile gübre değildir. Toprak düzenleyici olarak kullanabilirsiniz. Gübre olabilmesi için toprak iz elementlerinin ilave edilmesi gerekiyor. Elimizdeki organik gübrelerin şuan tutmamasının sebebi de toprağın kimyasal gübre ihtiyacını organik gübre ile hemen kesememenizden kaynaklanıyor.5.yılın sonunda tamamen kimyasal gübreden kurtulabiliyor çiftçi.şuan organik gübreye destek çıktı ancak çiftçinin şikayet ettiği konu gübrelerin kötü kokması ve gözle görülür bir verim artışının konulamaması
Biyogaz tesisini ister sadece arıtma çamurundan ister sadece hayvansal atıktan neyden kurarsanız kurun tek başına kuramazsınız. Yeterli olmaz. Buradaki incelik tesise her zaman farklı organik madde yüklemekten değil başka ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Şartları zorlayacağım derseniz arıtma çamurunuda anaerobik olarak arıtırsınız.
 
Son düzenleme:
Üst