• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyolojik fosfor giderimi

  • Konuyu başlatan Anonim (a233)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (a233)

Merhabalar endüstriyel atıksu arıtma tesisinde biyolojik arıtmada fosfor giderimi konusunda deşarj standartlarının üzerinde değerler alıyorum biyolojik fosfor giderimi konusunda hangi parametreleri ve neleri izlemeliyim bu konuda destek olabilir misiniz ?

Şu anda tesisi fiziksel arıtma ve biyolojik arıtma şeklinde çalıştırıyoruz kimyasal arıtma devrede değil. Biyolojik olarak fosforu gidermem gerekiyor.
 
Sayısal değerler ve arıtma tesisindeki işletme şartlarına dair detay vermeden yorum yapmamız çok zor.
 
Adem PiştofoğluAdem Bey cevabınız için teşekkür ederim, ancak sayısal değer olarak neleri bilmeniz gerekiyor ? giriş çıkış koi akm fosfor değerlerim mevcut bunun dışında neleri kontrol etmeliyim yönlendirebilirseniz analizleri yaptırabilirim. arıtma tesisi işletmesi konusunda yeniyim ve fosfor konusunda neyi izlemem gerekiyor bilemiyorum.
son yaptırdığım analizler;
Paremetregirişçıkış
KOİ
2215​
100​
Toplam Fosfor
3,5​
3,65​
AKM
600​
33​
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (a233)Kusura bakmayın ama OSB atık suyunu 2.215'ten 100'e sadece biyolojik arıtmayla indirildiğine inanmakta zorlanıyorum. Nasıl bir atık su bu? Zaten fosfor çok az. Eğer gerçekten biyolojik arıtma bu kadar verimli çalışsaydı o fosfor bitecek hatta fosfor ihtiyacı oluşacaktı. Fosfor giderimini geçtim fosfor takviyesi yapmanız gerekecekti. Bunların detayına gireriz ama benim inancım biraz zayıf. Boşuna kürek çekmiş olmayalım diyorum.
 
Adem PiştofoğluKOİ girişte 1400-2200 arasında değişiyor. Kimyasal arıtma devrede değil biyolojik arıtma ile ilgili tüm parametrelerde sıkıntı olmaması hatta verimleri bu kadar iyi iken fosforun bu şekilde olmasını ben de anlamlandıramıyorum. En son aldığım kompozit numune sonuçlarım şu şekilde; giriş KOİ 1540, akm 666, TP, 5.80, pH 6.88, BOİ, 750, çıkış KOİ 71, akm 18, TP 2.44, TKN 2.91.
Vaktinizi boşa harcamak istemem ama kesinlikle ama değerler bu şekilde ve akredite laba yaptırıyoruz. Bu sebeple analizlerde bir problem olduğunu düşünmüyorum ancak fosfor giderilmemesini de açıklayamıyorum.
 
Anonim (a233)Kimyasal arıtma kapalı ancak kimyasal arıtma sisteminden su geçiyor mu? Ya da geçmesi mümkün mü?

Ayrıca bu deşarj suyundan bir numune istesem gönderebilir misiniz? Laboratuvarda çalışan arkadaşlarımız da kusura bakmasınlar ben her hafta numune veriyorum. Şahit numuneyi de akredite laboratuvar alıyor. Yetmiyor bir de ben kendim analiz ediyorum. Hiçbiri birbirini tutmuyor. Elimde bir sürü resmi evrak var. Aynı atık suda A firması örneğin KOİ parametresini 180 mg/L bulurken B firması 74 buluyor. Ülkemizde OSB'lerin büyük çoğunluğunda suyun doğru arıtılmadığını herkes biliyor. Laboratuvarlar artık "KOİ'yi düşük yazalım" seviyesine gelmiş olabilir. Olmaz diyemem, olur.
 
Adem PiştofoğluKimyasal şartlandırma ünitelerinden geçiş yapmıyor ön çökeltim olarak kimyasal çökeltimi kullanıyoruz ancak herhangi bir kimyasal dozajımız yok.
Numune göndermem mümkün değil kurum olarak bunu yapmama izin verilmesi mümkün değil ancak sizi şu konuda temin edebilirim biz de analizlerimizi şahit numuneler alarak baktırıyoruz karşılıklı kontroller yapıyoruz ve sais ile ölçüm yapılıyor orada alınan değerler de birbirini tutuyor.
Burada asıl öğrenmek istediğim şey biyolojik arıtmada hangi parametreleri izlemeliyim ve neye göre fosforu kontrol etmeliyim bu konuda yönlendirme yapabilirseniz çok sevinirim kafam çok karışmış durumda.
 
Anonim (a233)Biyolojik arıtmada verimi artırmanız daha fazla mümkün olmayabilir. Zaten "olağanüstü" şekilde iyi verimde çalışıyor. Kimyasal dozlama havuzunu devreye alabilirseniz koagülasyon ile kalan fosforun giderilmesi denenebilir. Çamur (AKM) kaçaklarını azaltırsanız da fosfor düşecektir. Koagülasyonda zaten bu olmaktadır.
 
Üst