• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Cam İşleme Tesisi

MÜGE AK

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2016
Firma
öğrenci
Arkadaşlar merhaba, danışmanlığını yaptığımız işletmemizde Muhtelif Ebatlarda Temperli Cam ile Isı ve Ses Yalıtımlı Çift Cam faaliyeti göstermektedir.Üretim faaliyeti sonucu oluşan endüstriyel atıksular (rodaj çamurunun da oluştuğu) yağmur suyu kanalına karışmaktadır.Biz bu kapsamında işletmemizde oluşan endüstiyel atıksu için bir laboratuvara analiz yaptırılmış olup, analiz sonuçları İSKİ deşarj standartlarına uygun çıkmıştır.Benim sizlere danışmak istediğim işletmemizde oluşan endüstriyel atıksu için iski atıksu hattına deşarj yapabilir miyiz yoksa arıtma tesisi mi yapmamız gerekmektedir?Diğer sorum ise iskiyi kanal bağlantı yazısı için çağırsak endüstriyel atıksuyu yağmur suyuna deşarj ettiğimiz için iski tarafından bir yaptırım ile karşılaşır mıyız?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
MÜGE123Merhabalar ,

İşletmenizde oluşan sular dediğiniz gibi İSKİ deşarj standartlarına uygun ise Kanal Bağlantı İzni alarak (İSKİ uygun görürse) atıksu hattına verebilirsiniz sularınızı. Eğer İSKİ değerleri uygun bulmaz ise o vakit başka bir çözüme geçersiniz (Arıtma tesisi kurmak veya vidanjör ile arıtma tesislerine iletmek gibi )

Yağmur suyu kanalına endsütriyel atıksu karıştırıyorsanız numunenizin karışmış olan atıksudan alınmış olması ve ona göre değerlendirilmiş olması gerekir. Yani karıştırdığınız için bir yaptırım ile karşılaşmanız olağan.

Su kirliliği Kontrolü yönetmeliğini de inceleyip oradan değerlendirme yapabilirsiniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Genel hükümler MADDE 4 - (1) Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan endüstriyel atıksuyunu kanalizasyon şebekesine doğrudan veya dolaylı olarak vermesi uygun olmayan işletme, endüstriyel atıksuyunu bu Yönetmelikte belirlenen standartlara uygun olarak arıtmakla, yetkili bertaraf tesisine nakletmekle ve gerekli izinleri almakla yükümlüdür.
(3) Endüstriyel atıksu deşarjı olan işletme deşarj izin belgesi almak zorundadır.
(7) Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla atıksular; yağmur suları, soğutma suları ve az kirli sularla seyreltilemez.
 
Yönetmelik kapsamında ATIKSULARIN ATIKSU ALTYAPI TESİSLERİNE DEŞARJINDA ÖNGÖRÜLEN ATIKSU STANDARTLARI gereğince No:4, Cam Üretimi kapsamında işletmemizde yağmursuyu ile aynı yerde topladığımız endüstriyel su için yapılan analiz ile ilgili analiz sonucumuz uygun çıktı evet, İSKİye başvuru yapmadan önce yağmur suyu ve endüstiyel suyu birbirinden ayırmam mı gerekiyor yoksa firmayı arıtma tesisi yapılması konusunda mı yönlendirmem gerekiyor ona karar veremiyorum.İSKİ'yi böyle bir sorun varken kanal bağlantı izni için çağırsam sorun yaşar mıyım?Hangi yolu izlemek sizce daha mantıklı
 
Arıtma tesisi kurmak maliyetli bir iş olacağı için öncelikle çıkan atıksu miktarınıza göre değerlendirme yapın.
Kanal Bağlantı İzni başvurusu gerçekleştirdikten sonra buna karar bverirdim ben :)
 
Bir üst mesajda paylaştığım maddeye göre oluşan endüstriyel atıksuyu ön arıtmadan geçirmeden kanala veremezsiniz. Ya arıtma tesisi kurmalısınız ya da günlük 3 metreküp değerini aşmayacak şekilde atıksuyu yetkili arıtma tesisine göndermelisiniz. İzin almadan kanala endüstriyel atıksu vermeniz uygun değil. Yağmur suyu ile karıştırıp seyreltmeniz de aynı şekilde uygun değil. Üretim faaliyetinin İSKİ kanalizasyona deşarj yönetmeliği Tablo 2 - 4.5 olarak tanımlanmış.


Eğer ön arıtma şart ise arıtma tesisi kurmadan izin belgeli arıtma tesisine taşıma yapabilirsiniz. Günlük 3 m3 sınırı vardır.

Madde 12
(13) (Değişik: 15.05.2014-5/1.md.) Endüstriyel atıksuların kaynağında arıtılması esas olmakla birlikte, endüstriyel atıksu debisi 3 (üç) m³/gün’ün altında olan işletmenin talep etmesi ve a) Taşıma yapılacak arıtma, ön arıtma ve/veya bertaraf tesisi işletmesi ile yapılan Sözleşme Belgesini, b) Taşıma yapacak araca veya araçlara ait belgelerini, c) Taşıma yapılacak arıtma, ön arıtma ve/veya bertaraf tesisine ait Deşarj İzin Belgesi ve Çevre İzin Belgesi’ni, İdareye sunması halinde taşınacak miktarın her seferinde 3 (üç) m3 ’ü geçmemesi ve endüstriyel atıksuların taşınacağı tankların sızdırmaz olması şartıyla endüstriyel atıksularının arıtma, ön arıtma ve/veya bertaraf tesislerine taşınarak arıtılmasına ve/veya bertarafına izin verilir.”


Arıtma yapmadan kanala verilebilmesi için aşağıdaki maddelerden birini sağlamalısınız:

Madde 6
(9) Sektörel olarak ön arıtma tesisi kurmak zorunda olduğu halde işletmenin, kirlilik oluşturmadığını iddia etmesi halinde analiz masraflarını karşılaması şartıyla değişik zamanlarda karakterizasyon amaçlı iki numune alınır. İşletmeden kaynaklanan atıksuyun doğru karakterize edilebilmesi için değişik zamanlarda alınmış en az 2 (iki) numuneden birinin limit üstü çıkması halinde limit üstü çıkan numunenin sonucu esas alınır. Her iki numunenin deşarj limitlerini sağlaması halinde periyodik denetimlere devam edilir.

(20) Atıksu toplama havzasında veya içmesuyu havzasında yer alıp atıksuları kanalizasyon şebekesi vasıtasıyla içmesuyu havzası dışına taşınan ve debisi 3 (üç) m3 /gün’ün altında sadece konvansiyonel parametreleri ihtiva eden işletmelerden atıksu ön arıtma tesisi istenmez.

(22) (Değişik: 12.05.2016-5/5.md.) Endüstriyel atıksuyu 0,2 m3/gün veya daha az olup su perdesi, tel çekme, serigrafik, emprime ve matbaa baskı, deterjan, kozmetik, bazik yağ alma, vibrasyon, tekstil ve tekstil aksesuarları boyama alanında faaliyet gösteren işletmelerden, bu Yönetmelikte istenen önlemler istenmez.
 
Üst