• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çamur yaşı

halilcevre

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2017
Firma
Ersem plastik ve granül dış tic. ltd. şti.
Arkadaşlar tekrar merhaba arıtma ile ilgili bir rapor hazırlıyorum da çamur yaşı büyük olduğu zaman karşılacağım problemler ve çamur yaşı küçük olunca karşılaşacağım problemleri bana söyler misin?
 
Halil Bey merhaba ;
Çamur yaşının fazla olması şişkin çamur oluşumuna sebep olur dolayısıyla savaklardan çamur kaçar ve çıkış suyunu etkiler. Arıtma tesisinin verimli olmadığı söylenebilir. İyi bir arıtmada çamur çıkışı stabil olmalıdır.
Çamur yaşının az olmasıda mikroorganizmanın yetersiz olduğunu gösterir. Genelde yeni işletmeye alınan tesislerde karşılaşılan bir sorundur. Hatta aşı çamur takviyesi yapılarak mikroorganizma popülasyonu arttırılır.
Bildiklerim bu kadar.
Bilgine.
 
Arkadaşlar merhaba bu dönem mezun olacağım.Bir fabrikada aday mühendis olarak işe başladım.Çamur yaşı hesabı yapmam gerek gözlemlere dayanarak yorumlanabiliyor ancak net ve doğru bir cevap için siz çamur yaşını nasıl hesaplıyorsunuz?
 
@halilcevre öncelikle olaya daha teknik yaklaşalım.

Çamur yaşının yüksek olması demek çamur havalandırma havuzunda daha fazla kalıyor demek.Daha fazla çamur var demek. Çamur yaşının çok fazla olması ölü bakterilere sebebiyet verir. Havalandırma havuzunda çamur fazla olduğunda daha fazla oksijen tüketir aynı zamanda f/m oranının düşürür. Çamur yaşının fazla olması çamurun fazla olması demek fazla çamur olursa bakterilerin tüketeceği besin az çamur fazla bu sefer arıtmayı olumsuz etkiler ve ölen bakteriler anerobik şartlar meydana getirir.

Çamur yaşının düşük olması demek bakterilerin havuzda az olması demek. Buda bakterilerin tüketeceği besinler çok ama bakteri az olduğundan tam anlamıyla arıtma yapılamıyor demek. F/m oranını artırır bu durum. Aynı zamanda nitrfikasyon bakterilerin oluşması için olması gereken çamur yaşını sağlayamadığınız için nitrifikasyon gerçekleştiremezsiniz.
 
@mervetok Çamur yaşı hesabını (X0*Qh)/(Xç*Qç) olarak hesapladım çalışmalarımda. X0: havuzdaki toplam UAKM, Qh: havuzun toplam hacmi, Xç: Çıkış suyu UAKM.

Çamur yaşının düşük veya yüksek olması arıtma verimini doğrudan etkiler. Yüksek çamur yaşı: havuzunda gereğinden fazla çamur konsantrasyonu olduğunu belirtir.Fazla çamur havuzdan alınmalıdır çünkü mikroorganizma içsel solunuma başlar ve verim düşer. Çamur birikimi olur ve bu çamur işe yaramaz. Düşük çamur yaşı ise mikroorganizma konsantrasyonun düşük olmasıdır. Çamur konsantrasyonu arttırılmalıdır.
**Kendi çalışmalarımdaki gözlemlerimdir.
 
Bu kitap dan yardım alabilirsiniz

Ve de Bu tebliğden
 

Ekli dosyalar

  • atıksu arıtımının esasları.pdf
    7.4 MB · Görüntüleme: 541
  • ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ.docx
    4 MB · Görüntüleme: 357
@seçil erdem
θc =Vr * X/(Qw *Xw + Qe * Xe )
θc = çamur yaşı, gün
Vr = havalandırma havuzu hacmi, m3
X = havalandırma havuzundaki uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l
Qw = atılan atıkçamur debisi, m3/gün
Xw = atık çamurdaki uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l
Qe = çıkış suyu debisi, m3/gün
Xe = Çıkış atıksuyunda uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l
 
çamur yaşının aerobik arıtmaya etkisi nedir?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
m_zahidBakteriler ile artıma yaptığın için aşırı önemli. Hatta en önemli parametrelerden birisi.

Çamurun C,N,P giderimi gerçekleştirebilmesi için yeterli yaşta olması.

Projelerde havalandırma havuzunun hacmi çamur yaşına göre hesaplanıyor.

Bir tesisi 4 gün çamur yaşı olarak hesaplarsan sadece C giderimi yapabilir bakteriler.

Eğer 10 gün ve üzeri çamur yaşından bakteriler C ve N giderimi yapıyorlar.

Eğer stabil çamur istiyorsanız ve uzun aktif çamur sistemi kullanmak istiyorsanız çamur yaşı 25 gün ve üzeri olmalı.

Çamur yaşları sizin projenizi, Havalandırma havuzu hacminizi, işletmedeki verimizi, kirlilik parametrelerin giderimini ve sayamadığımız başka bir çok şeyinizi etkiler.
 
Üst