• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışman maaşları

@Bilgin
Kesinlikle katılıyorum. İşverenler piyasayı yüksek tutmuyorlar. Yüksek tutulsa da ben mühendis maaşı alabileceğimizi düşünmüyorum açıkçası.
 
Tecrübeli olup da 2000 üzeri alanlar var büyük şehirlerde. Ayrıca çed veya tmgd işleride yapıyorlarsa maaşlara yansır mutlaka. Ancak çoğu ilde tecrübesizler asgari ücretle başlıyor. Mesela ankarada 2500 alanlar var. İstanbulda 3000 alanlar var. Ama bu hayat şartlarında o şehirlerde bu paralar çerez parası sayılır. Birde sevgili çevre mühendisleri odamızın belirlemiş olduğu rakamlar var mesela tecrübesiz çm maaşı 5000 tl gibi. Tecrübelilere 6-7 bin arası falan diyordu galiba. Hatta koordinatör 8 bin. Ancak malesef odamız isviçre şartlarına göre belirlemiş bu rakamları. İsviçredeki asgari ücret üzerinden hesap yapmışlar. Avrupa birliğine uyum sürecini biraz yanlış anlamışlar demekki. :D
 
@Mesut Güngör
3750 makul tabi de, 10 yıldır çalışıyor olup da o parayı alamayanlar var. Hatta bazı danışman firma sahipleri bu parayı ancak kazanıyor masrafları çıkınca. Makul olan bu rakamlar değil bunlar balon gibi şişirilmiş rakamlar. Astronomik bu rakamlar :) Odamız başka bir dünyada yaşıyor. Pembe gözlüklerini çıkarıp dünyamıza dönmeleri lazım.
 
Siz böyle astronomik rakam, uzaydan geliyor bu rakamlar, İsveç Standardı falan derseniz daha çok düşük ücret verenleri haklı çıkarır daha da düşük ücretle çalışmayı haklı gösterirsiniz.

Bir kere de tersten bakın ben/biz bu ücretleri neden alamıyoruz diye?

Hatta biraz açayım:

çmo sayfasında
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
belirlenmiştir.
Yine çevre
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
de burada yazmaktadır.

Belki bakmaya üşenenler için aylık danışmanlık taban fiyatı: 1,250TL olarak belirlenmiş ve hizmet konusuna ek ücret ve izin lisans ücreleri olarak iki sütun daha var. Buna göre sadece emisyon iznine tabi Ek-1 bir tesis için: 1250+250 =1500TL olarak hesaplama yapabilirsiniz. Böyle 3 tesisiniz olsun bir ayda 4500TL eder.
Ek-2 tesislerde 900TL taban fiyat emisyon izni için de 150TL denilmiş. buradan aylık 1050TL'niz var

Bu tesislerinizin izin konularına bağlı veya bağımsız diğer işlemleri de olacak: ÇED, Motat, Bekra, Ambalaj Beyanı, Emisyon Ölçüm, Atıksu Analizleri gibi... Üst üste eklediğinizde kazanılacak güzel bir para ve nihayetinde rahatlıkla ödenecek asgari fiyat tarifesine göre çalıştıracağınız mühendisler kalıyor ortada.

Aklınıza gelecek diğer soru da şu sanırım: Piyasada bu parayı ödeyecek firma var mı?

Bu da sizin marka değerinizi gösterir. Ne kadar marka iseniz, ne kadar iyi bir mühendis iseniz fiyatınız da otomatik artar.

Daha basit bir örnek vereyim: iphone veya samsung kullanmaktansa daha ucuz ve size ürün garantisi vermeyecek telefonları mı kullanırsınız?

Sanırım bu sorunun yanıtını herkes biliyor. Şimdi soruyu kendinize uyarlayın. Samsung musunuz? İphonemu? Yoksa çakma telefon mu?
 
Arkadaşlar, fiyatı kendiniz belirleyeceksiniz. bu çalışan arkadaşlar içinde böyle iş verenler için de. siz kendi hayat standardınızı belirleyeceksiniz ve ona göre ücret talep edeceksiniz. illa iş olsun veya işi alayım diye kendinizi zorlamanın ve hayat standardınızı düşürmenin gereği yok bence. kısa ve öz bir şey söyleyeyim ben müşterilerime hep bunu derim.
"HACI MURAT DA VAR MERCEDES DE. SEN HANGİSİNE BİNMEK İSTERSİN?" bu laftan sonra varsın iş kaçsın gelmesin bana. o karşı tarafın standardı bana uygun değil demektir.
 
Herkese Merhabalar ;
Oldukça güzel ve realist konulara değinilmiş gerçekten , aslında başka bi bakışta şöyle ; Sen bu maaşa çalışmazsan çalışacak mezun çok , sen bilirsin gibi bi tutum var . Bunu bilen yeni mezunda mecburen kabul etmek zorunda kalıyor asgari ücreti.

Yani uzun lafın kısası mezun sayımız gün geçtikçe daha da artıyor.
 
Hepinize katılıyorum ancak piyasadaki şuursuz mühendislerimiz fiyat kırdıkları için standartlar minimal değerlere düşüyor. Benim sizlerden ricam elbet bakanlığa yolunuz düşüyordur. Lütfen gittiğinizde asgari fiyat tarifesi çıkarılması hususunda bastıralım ve gerekirse havuz sistemi getirilmesini isteyelim. en azından o şekilde indirim yapılırsa belli standartta yapılır.
 
Ben herkesin hakkettiğini aldığı kanaatindeyim.
yeni mezun olarak yüksek maaş beklemek yersiz bir durum ancak asgari ücret vermekte çok adaletsiz ve vicdansızca bir durum.

5 yıla yakın danışmanlık hayatımdan çalışan , yönetici ve koordinatör olarak görev yaptım. il işe girdiğimde bende düşük maaş ile başladım. bu işten gocunmadım, çünkü hiçbir şey bilmiyordum sektör ile ilgili olarak. Öğrendim işimi iyi yapmaya çalıştım , sonraları başka bir firmaya iş geçtiğimde maaşımı ben belirledim. Yıl içinde yaptıklarım ve yapacaklarım görülünce ve firmaların olumlu geri dönüşleri arttıkça işverenim buna sesiz kalmadı ve bir kaç iyileştirme yaptı. sektörde gördüğüm ve tespit ettiğim en önemli şey, yıllardır bu işler ile uğraşan çok arkadaş ile tanıştım ve çoğunun bildiğini sandığını şeyleri aslında bilmediğini ve kendini vasıflı olarak gördüğünü gördüm. İnsan bilmediğini bilmediği için çok şey bildiğini düşünür ve kendini yükseklerde görürler. İstekleri de bu şekilde değişir.
Danışmanlık hayatım boyunca çok firmayı ipten ( cezadan) aldım. Şimdi geri dönsem geri alacak bir sürü firma biliyorum.

Danışmanlık sektörünü bu bırakalı 3 yılı geçit. 3 yıldır bir kaç danışman ile çalışıyorum ve sektör hala aynı şekilde devam ediyor. Bazılarınızın abisi bazılarınızı arkadaşı kimilerinin kardeşi yaşındayım. Öğrenmekten ve öğrenmek için çaba sarf etmekten sakın vazgeçmeyin ve yaptığınız işten zevk alarak, ve inanarak yapın. Bir gün elbet bu çabalarınızı görecek birileri olacaktır.
 
@Mahmut Cimşit
Doğru haklısınız fakat sizin şartlarınızla diğer illeri bir tutmanız olası değil. küçük , kısıtlı iş imkanı olan şehirlerde iyiyi elde tutmaktan ziyade zaten iş yok bana mecbursun kafası var. e başka şehirlere gitmeye imkanı olmayan da mecbur kalıyor. en iyi çalışanın 2250aldığı 3 yıllık deneyimli kimseleri resmen kullanan işverenler var. Adam ailesini alıp gitse gidemiyor yeni düzen açısından. Büyük şehirler için secenek de iş de yok. Şanslısınız bir nevi.

@Didem Akman
bu yönde isteklerimizi belirttiğimiz oldu. düşüncemiz var dendi. artık ne olur bilemiyorum. çoğunluk önemli
 
@Mahmut Cimşit

İyi Güzel konuşuyorsunuz da bu yazdıklarınız türkiye geneli olan şeyler değil. Belli ki siz hakettiğiniz değeri görmüşsünüz. Ya görmeseydiniz? Yaptığınız ve yapacağınız akıllıca işler sonrası takdir edilmeyip bu zaten senin işin denilip asgariye yakın bir maaş alsaydınız yine bunları söyleyebilecek miydiniz? Ağzınızı açıp bu maaşları haketmediğinizi söylediğinizde bu işi herkes yapar piyasa işsizlerle dolu yanıtını alsanız? Keşke bütün işverenler sizin çevrenizdekiler gibi olsa.
 
Danışmanlıkta çalışmıyorum ama şunu merak ediyorum. Odanın belirlediği brüt bir maaş var.Çalıştığım firmaya oda ceza kesmişti ve belirlenen ücrete çekilmişti maaşım. Danışmanlıklar kontrol edilmiyor mu ya da göz ardı mı ediliyor?
Ayrıca Türkiye şartlarında hak edilen maaşın aldığına çok katılmıyorum. Kendini pazarlama biçimin de önemli. İş aradığım dönemde kurumsal bir firma asgari ücret teklif etmişti ve tecrübeli olduğum için kabul etmedim. Daha sonra piyasada bu asgari fiyata çalışacak çok var diyerek istediğim parayı vermedi.
 
Ben geçen sene mezun olduktan sonra Eylül ayında ilk iş görüşmeme gitmiştim. Bir danışmanlık firmasıydı. Asgari ücret o zamanlar 1400 TL iken bana sunulan maaş teklifi 1300 TL idi. :) Maaşın çok düşük olduğunu, Danışmanlık firmalarının az maaş verdiğini ama bu kadar düşük de beklemediğimi söylediğimde önündeki CV'leri göstererek "Bu maaşa da çalışacak çok kişi var, karar sizin" demişti. Çok düşük, kabul etmiyorum diyerek çıkmıştım. O günden beri de danışmanlık firmalarına hiç iyi gözle bakmıyorum
 
geri dönüşümde ücretler 2000-2500 TL civarı arkadaşlar:islik:.Bazı geri dönüşüm tesislerinde asgariye çalışan arkadaşlarımız da hayli çok!! Bunun yanı sıra danışmanlık sektöründe iş arayışı dönemimde öğrendiğim kadar 2000 TL!!o_Ol KURUMSAL çalışan firmalar 3000 tl den başlayan ücretlerle işe alım gerçekleştiriyor. Şansınız varsa kurumsal firmaları tercih etmenizi önerim. VEEE tüm bunlar Sanayisi gelişmekte olan şehirler için geçerli:D
 
Devlet tecrübesiz mühendisi işe aldığı zaman "sen bişey bilmiyorsun önce öğren sonra para kazan" demiyor veriyor 5 bini. Demekki tecrübesizlik az paraya çalışmayı gerektirmiyor. Kurumsal olmayan karadüzen firmaların aç gözlülüğü ve ülkede genel olarak her iş kolunda hakim olan modern köle çalıştırma zihniyeti "az paraya çok iş" şeklinde devam ediyor. Peki biz kurumsal firmaya giremeyince ne olacak? Giremedik diye yaşama hakkımız yok mu yani? Zaten kurumsal firma sayısı karadüzen firmalara göre çok daha az.
Ayrıca, siz danışmanlık ücretleri artınca patronlar maaşlarınızı arttıracak sanıyorsanız çok beklersiniz. Onlar araba ev yenileyecek, tatile gidecek, çocuklarını özel okula gönderecek ve siz yine aynı maaşla devam edeceksiniz. Sonrada "beğenmiyorum" diyince yerinize başka birini bulacak ve bu süreç böyle devam edecek. Ben bunu daha öncede söyledim "danışmanlık" özelden alınarak devlet sistemine bağlanmalıdır. Bunun dışında herhangi bir çözüm yoktur. Devlet çatısı altına alınmadıkça aramızda biraz şanslı ve başarılı olanlar gelip burda ahkam kesmeye havasını atmaya devam edecek ve bizim gibi olan arkadaşlarda burda ağlamaya devam edecektir. Yazık biz hepimiz belli bir mücadele vererek geldik buralara , verilen emeğe harcanan paraya yazık. Okumasaydım da cnc operatörü olsaydım sanayide şu an 5 bini ben alıyordum. Böyle adalet olmaz.
 
@Didem Akman

Ben anlamıyorum ne istiyorsunuz. bu ülkede diploma yüksek maaş almanızı değil çalışma alanınızın belirlenmesinde kullanılıyor. Diplomayı alınca szie 3000 TL maaş verilecektir diye kimse taahhüt vermiyor. Sizin çalıma performansınıza ve çalıştığınız yere ne kattığınız veya katılacağınıza bakılır. Çalıştığınız yer sizin ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi karşılamıyor ise zaten çıkarsınız. önceleri çalıştığım yerdeki adaletsiz maaş dağılımı ve masa altı iş yapanlar yüzünden işten çıkma kararı aldım. Bana hep iyi iş yerleri gelmedi. Sadece emeğimin karşılığını aldığım yerlerde bulunmayı tercih ettim. Herkese önerimde bu şekildedir. Emeğinizin karşılığını alamıyor iseniz çıkın başka bir iş yeri başka bir sektörde deneyin şansınızı.
 
Üst