• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Danışmanlık mı Geri Dönüşüm mü?

DANIŞMANLIK SEKTÖRÜ MÜ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ MÜ DAHA İYİ?

  • DANIŞMANLIK

  • GERİ DÖNÜŞÜM


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

EMİRE BEYZA MERT

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ekim 2017
Şehir
İstanbul
Firma
Çevre Mühendisi
Merhaba sevgili meslektaşlarım,

Düşüncelerinizi merak ettiğim bir soruyu sizlere sormak istiyorum. Görmüş geçirmiş, deneyimlemiş Çevre Mühendisleri olarak sizce danışmanlık sektöründe çalışmak mı daha iyi yoksa geri dönüşüm sektöründe mi? Mesleki ve kişisel gelişim açısından, maddi, manevi, psikolojik tüm tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
Danışmanlık. Daha fazla konuya hakim olursunuz.
 
Daha önce hiç danışmanlık firmasında çalışmadım onun için danışmanlık hakkında bir şey söyleyemem. Ama geri dönüşüm sektöründen çok şey söyleyebilirim. Geri dönüşüm sektörü bana göre psikolojik açıdan çok yıpratıcı bir sektör. Geri dönüşümde sen herşeysin. Yeri geliyor muhasebeci yeri geliyor satışcı, satın almacı hatta çaycı bile olabiliyorsun. Ama çok az çevre müh. oluyorsun. Üretimde bulunan çalışanları koordine etmek şu aracı şurdan atıkları alacak diye ayarlamak, lisansının belli olması ama her zaman o lisansının dışında malzemeler almak ve bunları önleyememek. Çünkü çok da söz sahibi değilsin yap derler al derler alırsın ve yaparsın. Mesleki olarak düşünecek olursak çok az konuya hakim oluyorsunuz. Ama ticaret olarak da bir o kadar şey öğrenmiş oluyorsunuz.
 
Şeyda Balcıbence geri dönüşüm çocuklar hayatı öğrensin diye verilen sanayi yada pazarda su satmak. Birilerini kırarsa bu yazdıklarım özür dilerim. Ben de bu sektörde çalıştım. Uyanık nasıl olunur, bayan mühendisler kendini emniyette hissedebilir bu sektörde öğrendim. Meslek adına da öğrendiklerim elbet vardı.
 
Şu an bir geri dönüşüm firmasında çalışıyorum ve dediklerinize tamamen katılıyorum.
 
"Arkadaşlar nerde olursak olalım bişeyleri kılıfına uydurmak için çabalıyoruz."
Zaten mesleğimizin durumu bu her sene beyan yapıyoruz beyanlardaki atık kodlarının yüzde 50'si atığa uygun olmuyor yetkililer de o beyanları alıp istatistiki veriler ile şu yıl şu kadar bu yıl bu kadar diye rapor sunuyor. He he tamam işsizlik de azalmış zaten benim diyeceklerim bu kadar (:
 
İlk iş tercihin için soruyorsun olarak algıladım ve bu yönden cevap vermeye çalışıcam. Sadece bu iki opsiyon için değil genel bir kariyer tavsiyesi olarak düşünebilirsin cevabımı. Diğer yeni mezun arkadaşlar da nasiplenir belki buradan :)

Danışmanlıkta başla bir süre çalış, ingilizceni ilerlet, isgu belgeni al, bir firmaya tam zamanlı İş Güvenliği ve Çevre Mühendisi olarak girmeye çalış. İlk aşamada çok kurumsal bir yer bulamayabilirsin pes etme burası İSG alanında tecrübeni arttıracağın yer olacak sadece. Burada iş güvenliği uzmanı olarak tecrübeni arttırmaya çalış ve B sınıfı belgeni al.

B sınıfı olduktan sonra otomotiv sektörüne geçmeye çalış mümkünse OEM. Bu noktada artık tecrübeni satıcaksın maaş konusunda cömert ol zaten çalıştığın bir yer olduğu için psikolojik olarak rahat olacaksın içine sinen bir fırsat çıkana kadar bekle.

Eğer açmadıysan LinkedIn hesabı aç, özenerek doldur ve güncel tut (çalıştığın yerler, buralarda aldığın sorumluluklar v.b.). Bu noktadan sonra zaten sen istemesen bile HSE arayan firmalar ve İK danışmanlık firmaları sana ulaşıcaklar iş imkanları için. Sonrası kariyer planlamana göre tercihlerine bağlı.

Akademik v.b. farklı alanlarda ilerlemek farklı bir konu ama sorduğun soru sebebiyle böyle bir planın olmadığını düşündüm. Üretim sektörü odaklı bu bahsettiklerim.

Bu noktada o kadar lisans yaptım neden İGU da olmak zorundayım ? gibi düşüncelere kapılabilirsin. Kapılma. Malesef Türkiye'de şu an için güzel firmalarda, iyi pozisyon ve ücretlerle iş bulmak istiyorsan bu bir gereklilik. Tabiki istisnalar mevcut ama kaideyi bozamıyorlar malesef.

Umarın herşey gönlünce olur.
 
Emrah BozkurtÖzellikle ana sanayiye çalışan otomotiv firmaları müşteri istekleri ve gereklilikleri sebebiyle çevre ve iş güvenliği alanlarında son derece hassas oluyolar. Çok fazla denetim geçiriyorlar ve sorgulanıyorlar. Bu durum yönetim desteği, çevre ve iş güvenliği alanlarına yatırım yapılması gibi konularda daha rahat etmenizi sağlıyor. Sadece yasal gereklilikler ve kazalar sonucu değil, sürekli iyileştirme anlamında çalışmalar yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca hemen hemen tüm yönetim sistemleri mevcut oluyor. Buda otomotivden sonra farklı bir sektöre geçmek isteseniz bile sorun yaşamamanızı sağlıyor. Ama malesef tersi için aynı durum imkansız değil ama daha zor oluyor. Örn. tekstilden otomotive geçmek.
 
Bağcan DübekBanim de bakış açımın değişmesinde fayda sağladı bu yorum. Otomotiv sektörü bir firma cv me ulaşmıştı dediğiniz gibi, tabi adı çok da iyi anılmayan bir firma olduğu için görüşmeye bile gitmedim. Peki sonra ne oldu, benim çok istediğim bir firmaya o otomotiv firmasında çalışan bir mühendis alındı. Linkedin den yetkinliklerini inceledim, bence de iş onun hakkıydı. 1 yılda olsa ben de otomotiv de şansımı deneyeceğim yorumuzdan sonra.
 
Daha önce geri dönüşüm tesisinde, şuanda danışmanlık sektöründe çalışmaktayım. Şartlar, maaş karşılaştırması size kalmış ama ben Geri Dönüşüm sektörünü tavsiye ederim.
 
gerı donusum tesıslerınde de kurumsal fırmaları da zamanla secebılırsın . danısmanlık fırmalarında daha fazla yonetmelık mevzuat konusuna hakım olabılırsın . gerı donusumde degısen yonetmelıkler cevre muhendıslerı acısından su an pek ıyı sekılde gelısmemekte . gerı donusum sektorunde kurumsal olmayan ıs yerınde ıs ogrenılebılr. daha sonra dha kurumsal gerı donusum fırmalarına gecıs yapılabılır sonuc olarak kurumsal fırmalarda daha cabuk yukselebılme sansın var .
 
Üst