• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dekantör kavramı

sule eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
Çamur Susuzlaştırma ünitelerinde binde 1.5 ve binde 2 kavramı mevcut. Bu kavramların anlamı nedir ? Neye dikkat edilerek 1,5 ve ya 2 olarak ayarlanır? Ayrıca, fark hızı ve kullanılan poli miktarı arasında nasıl bir ilişki vardır? Sentrant çıkışlarının kontrolü neden önemlidir. Bu kontrollerle tesis işleyişi açısından ne bilgiler yorumlanır. Kısaca bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen 🙏
 
Son düzenleme:
@Adem Piştofoğlu dekantör konusunda deneyimli arkadaşımız bilgilerini bizimle paylaşır mısın ?:D
 
Kubilay Duman@Kubilay Duman Çok hakim olduğum bir konu değil açıkçası. Dekantör konusu çok karmaşık. Dekantörde çalışan operatör arkadaşlar biraz meraklı ise o işin üstadı oluyor, değilse ise 1 birim poli harcanabilecek yerde 10 birim poli harcanarak işi götürüyorlar. Ben de ne zaman dekantör görsem operatörüyle aramı iyi tutmaya çalışıyorum bir şeyler öğrenmek için.

Binde 1,5-2 denen kavram katı madde oranıdır. Dekantöre katı madde oranı çok düşük su verirseniz daha çok poli ihtiyacı oluşabilir ya da dekantör verimli çalışamaz.
Bazı sistemlerde dekantör öncesi katı madde oranını artırıcı ek proses olur. O sistem ne kadar iyi çalışırsa dekantöre giden suyun katı madde oranı o kadar artar. Bu durumda dekantör daha az poliyle daha iyi iş yapabilir.

"Fark hızı" ne bilmiyorum. Her bölgede çamur susuzlaştırma ünitelerinde farklı jargonlar var. Mesela çamur yoğunlaştırma havuzuna bazı yerlerde "tikinır (thickener)" derler, geri devir istasyonuna RAS, ön çöktürmeye dekantör diyen vs. var. Fark hızını o yüzden anlamadım. Şanzıman oranı mı acaba?

Sentrant dediğimiz dekantörün "temiz" sıvı çıkışı olan yer. Burayı sık sık en azından el ile kontrol etmek gerekir. Burada kayganlık (polielektrolit varlığı) hissediyorsanız poli dozajı fazla geliyor ya da dekantör ayarları doğru gitmiyor anlamı çıkar.
 
Merhaba; sorularınızı adım adım açıklamak istedim. Umarım yardımcı olabildim.

1-Sentrant çıkışını her zaman berrak görmeniz gerekir. Buradaki kaçışın fazla olması demek çamurun arıtma içinde kalarak miktarının artmasına ve tesisin çökmesine sebep olur. Günlük burada AKM analiz yaparak takip edebilirsiniz.
2-Polimer çözeltisi hazırlama; binde ifadeler polimer ünitesi içindeki poli ve su oranı ifade eder. Otomatik polimer üniteniz varsa bin de 10 kadar çözebilirsiniz. Çözelti içinde topaklaşma olmaması gerekir. Dikkat etmeniz gereken kısım polinin suda %100 olarak çözülüp çözülmediğidir. Poli çözeltinden jar testi yaparak çamur için ideal kullanım oranı belirleyebilirsiniz (öncelikle çamur için ideal poliyi seçmeyi unutmayın).
3-Dekantördeki hız farkı çamur kuruluğu ve polimer kullanım miktarını etkiler. Bunları yaparken çamurun yoğunluğuna göre dekantör ayar halkalarını da değiştirmek gerekebilir. çıkış çamur nemi , sentrant akm ve polimer tüketimi kayıt altına alınarak ideal aralık belirlenir.
 
Binde 1,5-2 kavramı muhtemelen polielektrolit çözeltisi konsantrasyonunu ifade etmektedir.

Dekantör dışta ucu konik bir tambur ve içte vidaya benzer bir helezon bulunur. Merkez kaç kuvveti ile tamburun iç yüzeyinde öncelikle bir çamur katmanı sonra merkeze doğru bir su katmanı bulunur. Helezon tamburun iç yüzeyindeki çamuru tamburun konik tarafına sıyırır. Konik tarafta bir sıkışma meydana gelerek ilave bir susuzlaştırma meydana gelir. Susuzlaştırılmış çamur konik tarafındaki delikten,çamurdan ayrılan suda tamburun diğer ucundaki deliklerden tahliye olur.

Dekantörden dekantöre farklılık var mıdır bilmiyorum ama benim işlettiğim dekantörlerde helezonun deviri tamburun devrinden biraz yüksektir. Fark hızı tambur ile helezon arasındaki devir farkını ifade eder. Fark hızını azalttıkça helezonun devri düşecek, helezon hızı düşünce içeride çamur daha fazla bekleyecek ve daha kuru çıkacaktır. Bu durumda çıkış suyunda çamur kaçışı ile dekantörde aşırı yüksek tork gözlemlenebilir. Aşırı yüksek torkta dekantör kendini korumak için kapanır.

Bunun tam tersi fark hızını arttırdığınızda içeride çamur az bekleyecek kuruluğu düşecek,çıkış suyunuz duru olacaktır. Bu durumda istediğiniz kurulukta çamur elde edemeyebilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam bazı dekantörlerde belli bir süre düşük tork seyrettiğinde kendini kapatıyor.

Dekantörü bu işletme mantığı ışığında fark hızı, tork ve poli dozajı arasında optimum bir ayarda işletmeniz gerekmektedir. Hedefiniz max kurulukta bir çamur, duru çıkış suyu ve min poli tüketimi olmalı. Özet itibariyle deneme yanılma işi !!!

@Adem Özçalimli binde 10 iddalı bir rakam.Suyu ısıtarak mı çözeltiyi hazırlıyorsunuz?
 
MÇağrıKKendim tasarladığım tam otomatik bir polimer ünitesinde çözüyorum. Kısaca bahsetmek gerekirse ısı +su ve polimer tanesi çarpıştırma + hızlı karıştırma +normal karıştırma +yavaş karıştırma ünitelerinde oluşuyor. Polimer tüketimini azaltmak için alınan polimerin saf (tuz, üre gibi katkı malzemelerinin olmaması gerekir) ve polimer ünitesinde %100 çözülmesi gerekir. Bunun yanı sıra polimerin tam çözülmesi için ünite içindeki alı konma süreside önemlidir.
 
Üst