• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Depo Sistemleri (WareHouse)

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
DEPO SİSTEMLERİ (WareHouse).
DEPOLAMA HİZMETLERİ


İşletmelerin üretim sürecinde kullanacakları hammade, kompenent, yardımcı malzemeler ile bakım-onarım sarf malzemeleri ve yedek parçaların stoklanması ve yönetilmesine malzeme depolama, üretim sonucundaki son mamullerin stoklanması ve envanterlerin yönetilmesine mamul depolama denilmektedir.

Bu fonksiyon, işletmelerin yaşamsal faaliyetlerinin sürekliliklerini sağlayacak tüm maddelerin, ihtiyaçlara ve satışa yönelik olarak pazara uygun şekilde stoklanması bu stokların uygun şartlarda yönetilmesi için istifleme, makina, teçhizat, otomasyon ve bilgi akış sistemlerinin bir bütünü olarak görülmektedir. Depolar, firmalar için üretimde devamlılığı, pazara zamanında ürün yetiştirmeyi dolasiyle pazarda rekabet edebilmeyi sağlamaktadır. Depo işletilmesinin maliyetleri yüksektir. Bu yüzden maliyetleri düşürerek kar etmeyi gözeten firmalar kendi bünyelerinde depo faaliyetlerini terkederek bunu dışardan almaya (outsource) özen göstermektedirler. Hammadde, ara mamul ya da son mamullerin tedarikçilerden alınıp üreticilere sevkiyatı sırasında çeşitli aşamalarda kısa veya uzun süreli depolama hizmetlerinden de yararlanılmaktadır. Özellikle ithal edilen mamuller, öncelikle Antrepo’larda tutularak gümrükleme işlemlerinin tamamlanmasını beklerler. Lojistik uygulamalarında, depolama önemli bir hizmet alanı olup deposunu dışarda tutacak işletmelere %10-15 arasında maliyetlerinde ucuzluk getirmektedir. Lojistik sektöründe depo hizmetinin (Antrepo veya milli depo) alınması veya sunulmasında dikkat edilecek belli başlı noktalar aşağıya çıkartılmıştır .


Doğru Yer Seçimi

Depoların ulaşım açısından kolay erişebilir yerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle TIR veya kamyon gibi yüksek tonajlı araçların giriş-çıkış yapacağı düşünülürse önemi daha kolay anlaşılır. Deponun bulunduğu yerdeki yol-altyapı ve telekom alt yapısının düzgün olmasına dikkat edilmelidir.


Doğru Raf Sistemleri ve İstif Makinalarının Seçimi

Depolanacak mamüllere uygun raf sisteminin olması, bunlara yük konulması sırasında uygun istif makinalarının seçilmesi önemlidir. Özellikle depo içindeki hareket kabiliyetinin rahat olması, hızlı ve sorunsuz yükleme-boşlatma işlemlerinin yapılabilmesine dikakt edilmelidir.


Doğru Operasyon Şeklinin Seçimi

Ürün toplama (picking), mal kabul (receving), mal yerleştirme (put away), besleme (replenishment), yükleme-boşaltma (loading-unloading) gibi operasyonlarda hız, maliyet, araç gibi unsurların göz önünde bulundurularak doğru operasyon yöntemlerinin belirlenmesi ve iş akışlarının çıkartılması gerekmektedir.


Doğru Sayıda ve Nitelikte Elemanların Seçilmesi

Depo içindeki operasyon sırasında yeterli sayı ve nitelikte elemanların bulunması önde gelen şartlardan biridir. Yetersiz eleman sayısı, operasyonların aksamasına, niteliksiz elemanların çalıştırılması operasyonların kalitesizliğine yol açacaktır.


Doğru Bilgi Teknolojilerinin Seçilmesi

Depo içindeki operasyonların doğru, zamanında ve hızlı bir biçimde yapılması için barkod sisteminin depo içindeki mal kabulunden çıkışına kadarki tüm aşamalarında, RF (Radyo Frekanslı) barkod okuyucularıyla okutularak sistemde takip edilmesi sağlanmalıdır. Depo içindeki tüm hareketlerin müşteriler tarafından izlenebilirliğinin sağlanması için Internet imkanlarından faydalanılmalıdır.
 
Cevap: Depo Sistemleri (WareHouse)

Korkarım yanlışlıkla bu bölüme konuyu açmış oldum.
 
Cevap: Depo Sistemleri (WareHouse)

Kalite Yönetim Sistemi bölümüne açılsa daha iyi olmaz mı?
 
Üst