• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektromanyetik Dezenfeksiyon ( AR-GE Projesi )

Murat Erdem

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Aralık 2008
Arkadaşlar AR-GE çalışmaları devam eden projeyle ilgili elime geçen sunumu sizlerle paylaşmak istedim.

Yaralı olması dileğiyle..
 

Ekli dosyalar

  • AR-GE PROJE.ppt
    3.3 MB · Görüntüleme: 203
açıkçası hiç bir şey anlamadım. yani baktım ama anlamadım. çünkü 15 sayfa slaytta temenniden başka bir şey okumadım. hatta en ufak bir kıvılcım bile çakmadı kafamda. ne yöntem anlatılmış, ne finansmanı kimin üstleneceği anlatılmış, ne de bu ahmet taşkın isimli hazretin unvanı yazmakta. merak ettim internetten bakıyorum ama kendisinin çevre mühendisliğiyle, kimyayla, biyolojiyle hatta "mıknatıslarla" en ufak alakası olduğuna dair bir iz bulamadım.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

buradan anlaşılan, şahsın meslek yüksek okulunda bilgisayarlı uygulamalı işletme ile ilgili bazı derslerden sorumlu öğretim görevlisi olduğu.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

buradan adı aratıldığında, yaptığı yayınlardan anlaşılan ise işletme, kobi, asya pazarları falan gibi fani işlerle ilgili çalışmalarının olduğu. (ayrıca son linkte fatih üniversitesinde hakikaten çok boş beleş bazı konularda yayınlar yapıldığını da hayretle okudum)
bilgisayar bilimleri üzerine mi çalışıyormuş neymiş işte öyle bişey. mesleğimizle ilgili ahkam kesenler kervanına katılmayan bir bilgisayarlı işletmeciler vardı. onlar da geldi takım tam oldu.

bu slaytlar ise tam bir kavram karmaşası.
mesela bunlar ne demek?

"Klorlama ve amonyumlamanın gerekliliği."
klora saygımız sonsuz, ona laf yok, iyi de suyu neden amonyumlayalım? kloramin üretme niyetindeysek o moleküller biraz kanserojen bildiğim kadarıyla. cif banyo türü bişey üreteceksek o ayrı tabii.

"Suyu dinlendirme ve iklimleme için belli büyüklüklerde havuzların gerekliliği."
suyu dinlendirmek? benim bildiğim arıtılmış suyu bekletmeden şebekeye vermek gerekir, dinlenmekten kasıt arıtma sırasında geçen süre ise ona durultma, dengeleme, çöktürme gibi başka adlar verilmez mi? hem suyu iklimlendirmenin hikmeti ne olsa ki acep? belediyenin yazları serin şebeke suyu hizmeti var da ben mi bilmiyorum yoksa?

"Herhangi bir depo ya da havuza gerek olmaması."
:eek: Güntekin, sen ciddi misin???

"Hiçbir kimyasala ihtiyaç duyulmaması"
:alkis: mucizevi.. daha söyleyecek şey bulamıyorum.

adam rafineriden tut mandıraya kadar ne kadar organik atıklı işletme var ise manyetikle arıtacak demek? böyle üzerinde rusça yazılar yazan bir Y boru içinden saniyesinde kirli su girip freş su çıkacak demek? iyi de o zaman ben bu bölümü neden 4 (+2) sene okudum? neyse, kaybolan yıllarımı bir kenara bırakıp devam ediyorum.

çizim kısımlarının anlaşılmaz olması için kiril alfabesi kullanılması ayrıca şüpheli. uğraşıp google translate ile türkçeleştirebilirim aslında ama eminim değmez. bu ar-ge "teşebbüsünün" ruslardan falan duyulmuş olma ihtimaline karşı belirtme ihtiyacı duyuyorum, tarihte bilim kisvesiyle yapılmış en büyük düzenbazlıkları aklıma rastgele geldiği sırada sayıyorum:
1 soğuk füzyon, 2 erke dönergeci, 3 lisenkoculuk, 4 polywater, 5 biyoenerji, 6 telekinezi, 7 kirlian fotoğrafçılığı..
bunların 3 tanesi (lisenkoculuk, polywater, kirlian) kesin olarak eski sovyet ülkelerinin şarlatanlarının icadı. o sebepten nerede bir sovyet bilimcisinin hayatını, biyografisini görsem acaba gerçekten bilimci midir diye merak etmeden okuyamam. naçizane tavsiyem, okuduğunuz bilimsel kaynak rusçadan çeviriyse okuduklarınızı ciddiye almadan önce iki defa düşünün.

son olarak slaytları korka korka açtım, okudum, bitirdim, akabinde şu hale geldim:
Ekli dosyayı görüntüle 11588
sonra bu yukarıdaki yazıyı yazdım biraz rahatladım şimdi şu haldeyim:
http://www.xtremeshack.com/immagine/i55722_sparta-dance.gif
gece gece ne gerek vardı tüm bunlara tabii ben de bilmiyorum. uykum kaçtı ondandır.

olmaz ya hani bu arge projemsisi bi devlet kurumundan falan teşvik ödenek alırsa bu işleri bırakıp yeni ginenin yüksek dağlık bölgelerine göçmeyi planlıyorum. kararım kesin.
 
Maddi destek almak için hazırlanmış bir sunuma benziyor. İmkansız gibi gelmiyor proje fakat bu çalışma heyecan uyandırmadı bana. En azından birkaç laboratuvar araştırma sonucu verseydiler. Tabi yaptılarsa..
 
Proje mantıksız değil. Klape güzel incelemiş bazı yerlerine katılıyorum ama bence biraz acımasızca yorum olmuş :) Öncelikle bu bir AR-GE çalışması. Adından da anlaşılabileceği gibi bi araştırma çalışması. Hiç bir AR-GE projesi açık açığa anlatılmaz, hatta genellikle hiç anlatılmaz :) Sonuçları zaten sayısız deneyler sonucunda elde edilirken bunların herkesle paylaşılması mantıklı da olmaz.

Ben şahısa takılmadım açıkcası, sonuçta AR-GE çalışmaları bi takım işi, bireysel bir noktaya indirgemek doğru olmaz diye düşünüyorum. Bu çalışmanın başarıya ulaşması için grupta makinacısından tutunda biyolog, çevre mühendisi gibi bir çok meslek grubundan insanlar bulunuyordur.

Amonyumlama ile kastedilen Amonyum Klorid dozajıdır muhtelen ama bunu hiç amonyumlama diye duymadım bende açıkcası. Ancak bizim kullandığımız terimleri bazen tesis işletmecileri yada çalışanları başka türlü kullanabiliyor. Ama sonuç olarak Amonyum klorid eriyiği de kuvvetli bir defenzektandır.

Suyu dinlendirmek doğal bi olaydır. Farklı bişey mi kastedilen ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama.. Konvensiyonel sistemlerde su genelde havuzlarda dinlendirilir. Hatta çeşme suyu kullanan kişilere bile suyu dinlendirip tüketilmesi daha makbuldur.

Sudan manyetik etkiyle kireç yada belirli iyonların ve partiküllerin alınabildiğini biliyoruz. Sonuçta su içinde bulunan bir çok madde belirli bir polariteye sahip. Ancak tabiki kısa bir boru içinde ne kadar verim alınır tartışılır. Elektrodeiyonizasyonun bile verililiği ve kullanım zorluğu bilinirken bu çalışma nasıl bi başarıya ulaşır onu bilemem. Ama abartı yok mu derseniz kralı var derim :) Hemen hemen tüm sektörler yazılmış :) Bunlar benim şahsi fikrim tabiki.. Ama inşallah başarılı sonuçlar elde edilir..
 
ilginç:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


video tanımı aşağıda:

Easy description: BOOM EXPLOSIONS IN THE LAB

Their description: Application of a sufficiently strong electric field to an aqueous solution induces a phenomenon known as `electrohydraulic discharge'. The electric field causes the water to break down, generating either a corona (at lower field strengths) or a pulsed arc (at higher field strengths). The discharge typically results in a complex combination of physical processes (e.g., cavitation and light emission) and chemical reactions (e.g., generation of free radicals and nonthermal plasmas). The combination of physical and chemical processes tends to destroy any organic molecules present, and accordingly electrohydraulic discharges are currently being investigated as a potentially inexpensive and environmentally friendly means for purifying drinking water and removing contaminants from wastewater.

Credit: John C. Creasey, Brad S. Hamlin, William D. Ristenpart

özetle sudaki safsızlıkları ve özellikle organik molekülleri yok edebilen serbest radikaller üretiyormuşlar bu abiler. yeterli elektromanyetik alan sağlandığında iki metal arasında anlık elektrik arkları yeterli tuz konsantrasyonunda su bünyesinde uyarılmış moleküller üretilmesini, bu iyonlaşmış moleküller ise bilimum kirleticinin parçalanmasını sağlıyormuş. bu elektrohidrolik boşalmalar mesleğimizin sonunu getirebilirmiş. bence hala büyük ihtimalle adamların kafası güzel. ama en azından
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

dokümantasyonları var ve olay esnasında screenshot almışlar. insan bir de BOİ, yağgres bakar. fizikçi kafası işte, her ciddi işi şova dönüştürmeye bayılıyorlar. neyse buna da şükür.

bu kadar umut vaat eden bir mesele neden büyük sermayeli şirketlerce araştırılmaz, neden bu teknolojiyi kullanan hiç olmazsa bir pilot arıtma tesisi dahi yoktur? bunlar aklıma takılan sorular. içten içe elektrik ustaları ve tesisatçıların mesleğimizi elimizden alacağı korkusu baskın gelmeye başladı bir taraftan da..
 
Değerli Dostlar,
Ne yazık ki çevre ve arıtma sektöründe mesnedi olmayan teorik varsayımlarla bir çok tüketici yanıltılıyor ve sonuçta bu sektörün gerçek know-how sahipleri sıkıntısını çekiyor. Bu şahıslar ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da teorik modellerle arıtma yapacarız diye geziyorlar, üstelik gerçek sektör firmalarınıda zan altında bırakıyorlar.

Ancak şu anda ülkemiz mühendis ve sermayesi ile arge ve deneme aşamaları bitmiş, yatırımcıları ile hayata geçmiş elektroflokülasyon prosesli atık su arıtma sistemleri bulunmaktadır. Kurulan tesis Çevre ve Şehircilik Bakanlığından DEŞARJ izni almış olup, akredite laboratuvar tarafından aylık olarak izlenmekte ve raporlanmaktadır. Proses temel olarak elektrolitik hücre içerisinde Al ve Fe redoks reaksiyonlarına dayanmaktadır. Gerçekleşen tesislerinde hem alandan, hem enerjiden ciddi oranda ekonomi sağlanmıştır. İlgilenen arkadaşlara daha detaylı bilgi ve tesisin görüntüleri ile analiz sonuçlarını gönderebilirim.
 
@Murat Erdem
Murat Bey,

Ülkemizde Elektroflokülasyon prosesli arıtma tesisimizi Konya-Cihanbeyli Belediyesine Yap-İşlet modeli ile kurduk. Belediyelere Özel sektör yatırımı olarak kurulan ilk tesis olma özelliği taşımaktadır. Firmamız atık su tesislerini Yap-İşlet-Devret, anahtar teslim yapım metodları ile finansman, kurulum ve işletme kısımlarını müştereken üstlenmektedir.

Cihanbeyli Belediyesine kurulan tesisin genel özellikleri:
Nüfus : 15800 kişi
Proje Kapasitesi : 1874 m3/gün
Max. Kapasite : 2400 m3/gün
İşe Başlama Tarihi : 13.05.2011
Tesisin İşletmeye Alınma Tarihi : 15.07.2011
Tesisin Kurulum alanı : 240 m2 kapalı alan
Tesisin yapım süresi : 62 gün

Elektroflokülasyon prosesi know-how umuz olan özel dizayn ve program ile çalışmaktadır. Endüstriyel, evsel, tekstil atık suları dahil olma üzere bir çok sektörden kaynaklı atık suların arıtımında ve geri kazanımında efektif olarak kullanılmaktadır.Yatırım ve işletme giderlerinde alternatif teknolojilere göre ekonomi sağlamaktadır.
Prosesimizin bir çok atık suda kullanımı, bu atık suların arıtımındaki giriş ve çıkış analizleri ve işletme giderleri akredite labaratuvarlar tarafından da analizlerle belgelenmiştir. Aynı zamanda da İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanmış bir değerlendirme raporumuz bulunmaktadır.
Kendi prosesimizle ilgili çözümlerde isteyen arkadaşlarımıza destek vermeye hazırız. Detayli bilgi ve görüntüleri web sitemizden inceleyebilirsiniz.

Saygılarımla
apeksen@multiclair.com.tr
 
Üst