• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektronik dergi

Noyan Temuçin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şubat 2009
belki bu konuda daha önce mesajlar yapılmıştır ama çevre muhendisleri olarak bizde böyle bir dergi yayımlasak iyi olmaz mı?
 


Bu tarz düşüncelerimiz bizimde vardı çokta güzel olur fakat şöyle bir problem var iyi bir ekip gerekiyor bunun için. Özverili çalışacak zaman ayırabilecek kişiler. Varsa gönüllüler yapılabilir tabi...
 


Aslında organize bir ekiple msn konuşmalarıyla çok basit bir şekilde halledilebilir.
Öncelikle gönüllü arkadaşları bulmak lazım ayrıca görev dağılımı yapmak lazım.
Üstüne birde flashpagefliple ve photosohopla,adobe readerla resimleri düzenlemek kalır.
 


O zaman gönüllülerimizi arıyoruzç E-Dergi konusunda çalışabilirim diyen arkadaşlar lütfen konu altında mesaj yazarak belirtsinler. En kısa zamanda da çalışamalara başlayalım...
 


Elektronik dergi için kafamda olanlarıda buraya aktarayım
Olabilecek bölümler
1)Dünyada olan güncel çevresel olaylar
2)Türkiyede olan güncel çevresel olaylar
3)Röportaj
4)internet ve bilgisayar dünyası
5)Çevresel teknolojiler
6)Çevre mühendisliği sorunları
7)Çevre mühendislerini tanıyalım
vb...
 


ben de elimden geldiğince ve zamanım el verdikçe (çok fazla "el" dedim :) ) yardımcı olurum, güzel bir fikir.
zaman ilerledikçe herkesin katkısı olur diye düşünüyorum.
 


Böyle bir e-dergi her meslek için gerekli olduğundan biraz zaman ayırıp bir plân oluşturmak için aklımdakileri yazayım istedim.
Öncelikle bir isim ve konsept belirlenmeli.Çekirdek içeriğin ( her hafta olması gereken kısmın ) ne olacağı, ekstra neler eklenebileceği düşünülmeli.

Tabi ki bu sırada ekipler oluşturulmalı. Şu bir gerçek ki hangi dalda olursa olsun, karşılıksız yapılacka iş gönül verme esasına dayanır. İlgiye bakar. Ancak bundan daha çok zamana bakar. Ben eminim ki aramızda bu işle içten içe uğraşmak isteyecek ancak zamanı olmadığından yapamayacak olanlar mutlaka vardır. Her çevreden katılım kabul edilebilecek şekilde oluşturulmalı bu ekip ve konsept.
Ekip için görev alanları şart. Dediğim gibi bu konuyla ilgilenecek arkadaşların da zamanı yeterince olmayacaktır büyük ihtimalle yerine göre. O yüzden ona göre oluşturulmalı ekipler.

Bununla ilgili olarak ilk başka bir yönetim ekibi ve iki editör gerekli. Araştırma ekibi bu tür bir yayın olayında en temel ekip olur. Ancak zamanı en çok olan ekip olması şarttır. Özellikle zaman kavramına değiniyorum çünkü inanın bu konuda en büyük engel zaman olmaması veya iş yorgunluğu olacaktır. Araştırma ekibinin öğrencilerden, özellikle 3. Sınıf öğrencilerinden tercih edilmesi taraftarıyım. 3. Sınıf dememin sebebi, tabi ki tüm seviyeden katılım olabilir ancak 3. Senede alan dersleri ve alana ilgi yoğunlaşmaya başladığından iyice ve son sınıflarında bitirme telaşında olacağını düşünecek olursak bence mantıklı olan bu sınıflardan özellikle talep olmasını sağlamak.
Bölüm başlıklarının neler olabileceğini konuşabiliriz. Bu konsept ile ilgili bir çok şey düşünebiliriz ancak benim aklıma gelen ve şiddetle önerdiğim bir şey var; Her sayıda bir sektör çalışanı ( Çevre Mühendisi veya Tesisin Çevre Sorumlusu ) ile olabilecek bir röportaj veya kendisinden o sektörün çevre ile olan ilişkisi, yaşanabilen sorunlar vb üzerine bir yazı.

Hepimiz görüyoruz yeni bir sektöre geçişte o sektöre ayak uydurma konusunda yardım isteyen arkadaşlarımız mevcut. Hepimiz her sektörü bilemeyiz ancak bilgi edinebiliriz. Zaten bu tür yayınlarda amaç bilgi edinmek olmalıdır.
Bununla birlikte her sektörden bir yayın temsilcisi mutlaka şart bence. Röportajdan farklı bir şey bu dediğim. Örneğin Geri Dönüşüm işinde çalışan ve bilgi sahibi olan bir kişi, enerji sektörü, üretim sektörü, İSG-KYS-ÇYS üzerine çalışan arkadaşlar …vb örnekleri çoğaltmak mümkün. Her sektörden en az bir, ideal olarak iki temsilci bu dergiye daimi olarak katkı sağlarsa, her sayıda bir kuple sektör ile ilgili bilgi ve güncelleme yazarsa bence iki-üç sayıyla cozurtmaz gittikçe üye sayısı artan bir yayın yapılabilir.

Başlangıç aşamasında yapılması gerekenleri , en azından aklımdakileri özetlemek gerekirse;

İki editör ve altı kişiden oluşan bir yayın yönetim kurulu oluşturmak
Ekipleri belirlemek ve talep toplamak
Yayına gerekli görselliği katabilecek Photoshop vb çeşitli araçları kullanabilecek arkadaşları belirlemek
Konsept ve ekstralar belirlemek
Sektörlerde çalışan yayın temsilcilerini belirlemek
Bence bunu geliştirebilirsek zaten reklam almaya ve e-dergi ufaktan da olsa gelir elde etmeye ve bu konuda hizmet verenlere motivasyon sağlamaya da başlar. Bu da bu yayının önemsendiğinin göstergesi olur.

Bu yazdıklarım tabi ki tamamen yeterli değil. Burada beyin fırtınası yapmalıyız ve düşüncelerimizi belirtmeliyiz. Katılımın artmasını diliyorum.
 


Aşağıda aklıma gelen bazı konu başlıkları:

- Türkiye'de ve Dünyada Çevre Gündemi
Türkiye ve Dünya gündeminde çevresel açıdan neler var? Karşıt görüşler neler ? Dikkat çekilmesi gereken noktalar vb.

- Sektör Röportajı
Sektörüne göre farklılık gösteren şirketlerden Çevre ile o şirketin ilişkisini anlatacak bir röportaj veya yazı.

- Meslekten birisinin kendi sektörünü artı ve eksileriyle tanıtması
Çevre Mühendisi olarak çalıştığımız alanın özellikleri, dikkat edilmesi gereken yönleri, şartları, imkânları, iyi ve kötü yanları, Türkiye ve Uluslararası karşılaştırmalar...vb

- Bakanlık veya İdarelerden her sayıda bir veya iki kişiden kendi bakış açılarını bizlere tanıtmak amacıyla iyi olacağını düşündüğüm makale, yazı vb.
Bu bence çok güzel olacaktır. Bakanlıktan, Çevre İl Müdürlüklerinden ...vb tanıdıklarımız varsa veya yoksa iletişime geçip meslek ile idarenin kaynaşmasını sağlayacak röportaj veya yazılar.

- Köşe yazıları ( Evet, köşe yazarları için talep toplayacağız )
Her konuya özgü yazılar olabilir. Bu konuya ilgili yazar arkadaşlar için güzel bir bölüm.

- AutoCAD vb çizim programları
Tabi ki profesyonel olmasına gerek yok ancak basitten başlayarak bir müfredat izlenip belki bir şeyler yapılabilir.

- Bilgisayar , İnternet, Multimedya, Oyun, fıkra vb konudışı bölümleri
Kafa dağıtmak, neşelenmek vb amaçlı bir bölüm

- İşverenlerden tavsiyeler
İşveren gözüyle bir şeylerin paylaşılması güzel olacaktır.

- Çevre Teknolojileri
Yeni neler var ? Ne tür sorunlara ne tür çözümler getirilebilir ?

- Çevre Mühendisliği ve Karşılaşılan sorunlar.
Yine sektör bazına girebilir bu belki ama genel olarak karşılaşılan sorunlar da konuşulabilir.

- Türkiye ve Dünyadan Çevre Projeleri
Örnekler, yapılanlar, neler yapabiliriz ? Kendi bölgemizde ne gibi bir şeyler üretebiliriz ?

- Hibe Programları Tanıtımları vb Programların Tanıtımları
Bu tür programlar, nereden hibe elde edilir, hangi konuları kapsar, kimler hibe alabilir ...vb

- Teşhir
Firma adı belirtmeye gerek yok, kötü uygulamaları içeren bir bölüm ve nasıl düzeltilebileceği, doğru olan uygulamanın nasıl olduğu ile ilgili görsel ve yazılı içerikler.



Konular için konsepte eklemek üzere fikirlerinizi yazın arkadaşlar. Gerekirse anket ile değerlendirebiliriz bu tür şeyleri en sonunda.
 


ECK organizasyon tamamen şekillenene kadar bu işi sen takip edersen iyi olacak. Yapbilirim yardımcı olabilirim diyen arkadaşların isimlerini topla, uygun bir zamanda da toplantı yaparız.
 


Arkadaşlar bu fikir gerçekten çok güzel. Böyle bir dergi hazırlanırsa her ay sayısını okumaktan büyük bir haz duyacağıma inanıyorum. Eğer yardım edilecek bir durum oluşursada yardım etmekten memnun olurum. Muhtemelen İstanbulda oluşacak olan bu oluşum Bursa taraflarına kayarsada görev almaktan büyük bir zevk alırım.
 


Herkese desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Derginin tamamı internet üzerinden organize olacak. Söyleşiler yapmak gerekirse de en yakın ilden bir arkadaşı görevlendirebiliriz..
 
Üst