Emisyon ölçümü ve seös hakkında

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Prosesimizde yapılacak olan filtre sistemi devreye girdikten sonra bacaya SEÖS takılması zorunlu hale gelmiştir. Daha önce Bakanlık ile yapılan yazışmalarda SEÖS kurulumu için;
Isıl güç 27.778 MW değerinin üzerinde olduğundan toz, CO2 ya da toz, CO ve O2 nin sürekli ölçülmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özetle Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği nin EK-3 (d.2, d.3 ve d.4) maddelerinden yükümlü olduğumuz belirtilmiştir.
SKHKKY Ek-3 d.3 maddesine göre ise filtre sistemi yapılıp devreye alındıktan sonra ölçüm yapılarak, ölçüm sonuçlarına göre değerlendirme yapılacaktır.
Sizlerden beklediğim yorum kısmı ise aşağıdaki gibidir:
1. SEÖS Cihaz alımı ve kurulumu yaklaşık 4 ay gibi bir süreci kapsamaktadır. GFB si olan bir tesiste nasıl bir durum söz konusu olacaktır?
2. bazı firmalar cihaz alımını şimdiden yapmamı öneriyorlar!! eğer ek bir parametre istenirse nasıl bir durum olacak? bu konuda tereddütteyim
3. SEÖS cihazı konusunda önerebileceğiniz bir marka mümkün müdür? (ABB ve Siemens in cihazalarını öneren kişiler var.)
İyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
@Elmas Maden
Evet oturur 2-3 ay içinde kabaca bilgi sahibi olursunuz, ölçümlere gelen firmaları takip ederek aklınıza takılan soruları sorarsınız zaten yardımcı olurlar,
 
Üyeler Görebilir
@Sevinç




ALP TEKNİK KONTROL SİSTEMLERİ TİC. VE LTD. ŞTİ. SEÖS tebliği'nde ve SEÖS sistemlerinin izlenmesine ilgin genelgede yer alan tüm maddeleri sağlamaktadır.
Firmamız ABB' nin Türkiye de ki tek distrübitörü olarak faaliyet göstermektedir.
Bu kapsamda emisyon ve toz cihazlarının kurulumu, kurulum sonrası cihazlarının bakımı, KGS3 testleri ve teknik servis işlemlerini yapmaktadır.
Çevre Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS)' nin Çevrimiçi İzlenmesi Genelgesi' nin uygulamasını Envitech/Winemag programıyla sağlamaktadır.
Hizmet verilen 295 firmanın SEÖS Tebliğine tabi 49' unda bulunan toplam 97 bacanın Çevre Bakanlığı' a veri aktarımı başarıyla gerçekleşmektedir.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
baskı matbaa üzerine çalışan firmada çevre mühendisiyim(entegre yönetim sistem sorumlusu)
firmamızda havalandırma bacası bulunmaktadır.
herhangi bir izne tabi olurmu ?
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,

Proseste kullanılacak buhar elde etmek için kullanılacak 15 MWt ısıl gücündeki doğalgaz yakıtlı buhar kazanı bacasında Sürekli emisyon ölçüm cihazı takılmak zorunda mıdır?
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
FERHAT ELÇİburada ısıl gücü 27,778 MW ve üzerinde olan katı ve sıvı yakıtlı yakma sistemi bacasına toz için sürekli emisyon ölçüm cihazı takılması gerekliliğinden bahsediyor. Benim sorum gaz yakıtlı ve 15 MW ısıl gücün üzerinde zorunluluk olup olmadığı. Buna göre toz için gerek yok diyebiliyoruz sanırım peki diğer yanma gazlarının ölçülmesi gerekiyor mu?
 
Üyeler Görebilir
gülşen gökEmisyon Ölçüm Raporunuzdaki sonuçlara bakınız. Sizi ilgilendiren bölüm burasıdır:

3) Gaz Emisyonlarının Sürekli Ölçümü:

Bir tesisten, aşağıda verilen maddelerin herhangi birisi karşısında belirtilen miktarın üzerinde emisyon yayılıyorsa, bu sınırları aşan maddeler, yazıcılı ölçüm aletleri ile sürekli olarak ölçülmeli veya otomatik bilgisayar sistemi ile kontrol edilmeli ve ölçüm sonuçları kaydedilmelidir. Tesisten kaynaklanan kütlesel debinin belirlenebilmesi için hacimsel debinin de sürekli ölçülmesi gereklidir.

Kükürt dioksit60 kg/saat
Klor1 kg/saat
Organik bileşikler (Karbon olarak verilmiştir.)10 kg/saat
Azot oksit (NO olarak verilmiştir.)20 kg/saat
İnorganik gaz biçimindeki klorür bileşikleri (C1- olarak verilmiştir.)2 kg/saat
Hidrojen sülfür1 kg/saat
İnorganik gaz biçiminde florür bileşikleri (F- olarak verilmiştir.)2 kg/saat
Karbon monoksit ( Yakma Tesisleri İçin )5 kg/saat
Karbon monoksit ( Diğer Tesisler İçin )50 kg/saat
 
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
gülşen gökAynen öyle yapın. Ölçüm için diğer emisyon kaynaklarınızın tarihini beklemeden, kazan kurulup teslim alındığında ölçümü yaptırın ve sonuçlarınıza göre değerlendirme yaparsınız.
Başka 3 MW ve üzeri doğalgaz kaynaklarınız varsa asıl sizi Sera Gazı Yönetmeliğini ilgilendirir toplam 20 MW'ı geçiyor musunuz ona bakın.
 
Üyeler Görebilir
Murat TÜYLÜbaca başına dememdeki sebep yakma kazanı olarak 1 tane kazan olmasının yanında, proseste brülör vasıtasıyla doğalgaz kullanan proses makinalarının olması. Bu proses makinalarının bazılarının baca başına düşen ısıl gücü 1,6 MW olan 2 tane bacasının olması. Bu durumda baca başına düşen ısıl güç 3 MW ın altında kaldığı için sera gazına esas olan 20 MW toplamına dahil edilmiyor bildiğim kadarıyla?
 
Üst