• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon ölçümü parametre seçimi

hasan140715

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Şubat 2018
Firma
ENSATURK MÜHENDİSLİK
Arkadaşlar Merhaba,

Bildiğiniz üzere emisyon ölçümleri için MELBES yürürlükte.

Emisyon ölçümü ile ilgili daha öncesinde yapacak olan laboratuvar ön keşif yapıyordu ve yapılacak paramtereler belli oluyordu. Ama şimdi MELBES de parametreleri benim seçmemi istiyor ve benim de bilgim yok açıkçası.

Firmam GFB ile faaliyette şuan ve biran önce ölçüm yaptırıp İzin işlemlerini başlatmam gereklidir.

Doğru bir parametre seçimi ve ölçümü çin nasıl bir yol izlemeliyim?
 
Eğer varsa eski emisyon ölçüm raporlarını ve fiyat tekliflerini yardımcı olarak kullanabilirsin. Veya bir laboratuvar firmasından yardım ve danışmanlık isteyebilirsin.
 
Baca bilgileri üretim bilgileri verirseniz yardımcı olabilirim aynı zamanda eski raporlardan bakabilirsiniz yalnız proseslerde değişiklik yok ise tabi ..
 
Eski rapor yok çünkü daha önce herhangi bir izin lisans işlemi yapılmamış.

Faaliyet:

İplik Boyama ve İplik Sarım (Boyahane var, kurutma sistemi var ve iplik yağlama, iplik sarım makineleri var.)
EK-2 listesinde firma.
İplik sarım bölümü çok tozlu ortam. Koku yok.

Bacalar:
2 adet Doğalgazlı Kazan Bacası
2 adet Kurutma Bacası
1 adet Boyahane Havalandırma Bacası
1 adet Aktarma Bölümü Bacası (bölümler ve katlar arası)
 
1) Boyahane havalandırma bacası için : TOZ + VOC
2)Doğalgazlı kazan bacası: TOZ + YANMA GAZI
3)Kurutma Bacası: TOZ olmalı fakat gaz kullanımı var ise kurutmada gaz kullanılıyor kimyasal girişimi var ise YANMA GAZI +VOC eklenir olabilir bunlar yok ise sadece TOZ
4)Aktarma bölümü: Mutemelen TOZ + VOC (havalandırma şeklinde mi ? )
 
Merhaba ;
Sürekli bakılan kalıp parametrelerin yanı sıra, aslında proseste kullanılan kimyasal maddelerin MSDS formalarının içeriklerinin de kontrolü gerekmekte. Özellikle hep kullanılan ama ölçümü yapılmayan, bir çok kapsamda kimyasal var. İl müdürlüğünün talebine göre biz onları ek , ölçüm olarak ölçüp kontrol ettirmiştik(amonyak, sülfürik asit, nitrik asit ve diğer bazı ağır metaller gibi)
 
ilgili bazı kimyasallar VOC - TOC ölçümü ile bakılabiliyor hali hazırda GS metodu ile Organikler ( İzo-propanol , n-Bütil asetat , m-Ksilen , p-Ksilen , o-Ksilen ( , 1,2- Diklorbenzen , 1,4- Diklorbenzen , Toluen , n-Bütil alkol , Etanol (Etil alkol) , Benzen , sec-Bütilalkol , Klorobenzen , İsobütilalkol , İzopropil asetat (108- 21-4) , Etilbenzen (100-41-4) , n-Heptan , nHegzan , 1,2,4- Trimetilbenzen , Etilasetat gibi daha nice analizler yapılabilir.
22319


resimdeki voc tüpü içerisinde aktif karbon bulunmakta ölçüm esnasında uçucu organik bileşikleri içine absorbe eder .. böylelikle GS cihazı ile analizi yapılıyor baca içerisinde gelen kimyasal türü ne ise tespit ediliyor ...
 
Üst