• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon

özlemözeldinçeler

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Kasım 2016
Firma
uludağ çed çevre
Merhaba arkadaşlar,
Emisyon raporunda; fırın bacası ve fırın havalandırma olarak 2 adet baca bulunmaktadır. Fırın bacasının yanma tekniği brülör'dür. Fırın bacası yakma, fırın havalandırma bacası proses bacası olarak mı değerlendirilmelidir? Daha önceki raporda fırın bacasına proses yakma denmiş proses bacası olarak değerlendirilmiş bu doğru bir tabir midir?
Valilik tespit raporunu doldururken fırın bacasına yakma mı yazmam gerekiyor proses mi?
Farklı raporlarda aynı sistem çalışan fırın bacalarına yakma denmiş? fırınlarda kurutma yapılmaktadır.
 
@özlemözeldinçeler
HAVALNDIRMA TARZI BACALAR SADECE İŞLEM YAPILAN YERDEKİ HAVAYI ALIP ATMA AMAÇLI OLANLAR PROSES FAKAT YAKMA İŞLEMİ VARSA YAKMA BACASI OLUR SADECE YAKMA DEĞİL TEKSİL FABRAKALARI GİBİ DÜŞÜNEBİLİRSİN(RAM BACASI GİBİ)...

Bakanlığımızca, 25 Aralık 2013 tarih ve 28862 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği” kapsamında, Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi verilen Çevre Laboratuvarlarına emisyon ve imisyon konularında sertifikasyon eğitimi, 12-16 Mayıs 2017 tarihlerinde Antalya ilinde tekrar gerçekleştirilecektir.
Söz konusu eğitime yoğun talep olması nedeniyle başvuru süresi 28 Nisan 2017 17:00’a kadar uzatılmıştır.
 
Birsistemde yanma varsa sadece yanma diyemeyiz proseste olabilir.
Brülör tekniği ile çalışan sistemin 2 tane bacası var biri yakma biri proses. Brülör tekniğini kullanan sistemin tüm bacalarının proses olma olasılığı var mı?
 
@özlemözeldinçeler
var olabilir sadece yanma olacağı gibi sadece proses de olabilir aslında ...

EMİSYON EĞİTİMİ SINAVI SONUÇLARI :)
 

Ekli dosyalar

  • duyurular258351_1.pdf
    283.2 KB · Görüntüleme: 74
Sanıyorum ki artık ram bacası gibi hem yakma hem proses olan bacalar proses bacası olarak tanımlanıyor. Sadece yakma sistemi olan buhar kazanı bacası gibi bacalar yakma olarak tanımlanıyor. Son aldığım valilik tespit raporunda o şekilde belirtilmişti.
 
Konuyu canlandırmış olacağım ama proses ve yakma bacalarını ayırt ederken ham maddeye alevin temasın edip etmediği ile ayırabilir miyiz.
Örneğin: ergitme yapılırken külçe bulunan ocağın içerisine ham maddeye doğru alev püskürtülüyor.Proses yada yakma?
Ergimiş ürünün bulunduğu ocağın içerisine sıcak tutmak amacıyla alev püskürtülüyor ise proses yakma? yada ergimiş ham maddenin bulunduğu ocağı dıştan alev ile ısıtılıyor proses yakma? nasıl ayırabiliriz
 
Hakan bey merhaba, dediğiniz gibi alevin ürüne temas edip etmediği önemli. Eğer ürüne doğrudan bir etki etmeyip ortamdan alınan sıcaklık etkisinde olursa proses, ancak Ürüne doğrudan etki eden bir sıcaklık olursa yakma olarak geçer. Biraz absürt olacak ama ocakta et pişirirken tencere kullanırsınız bu prosestir ancak mangalda et pişirdiğiniz zaman direk etki ettiği için yakmadır☺
 
Son düzenleme:
Ben tam tersi olarak biliyordum.Ham maddeye temas eden alev Proses yakma olarak değerlendirilir. Ama kazan ısıtılıyor hiç ürüne temas etmiyor ise yakma olarak diye biliyordum. Emisyon raporlarında
8.bölümde
İŞLETMEDE BULUNAN YAKMA KAZANLARININ (GAZ TÜRBİNLERİ, İÇTEN YANMALI MOTORLAR; GAZ, DİZEL VE ÇİFT YAKITLI MOTORLAR) SAYI VE ÖZELLİKLERİ, YAKMA TEKNİĞİ, BİRİM ZAMANDA BESLENEN YAKIT MİKTARI, KAZAN, TÜRBİN VE MOTOR VERİMLERİ, TOPLAM VE HER BİR KAZAN, TÜRBİN VE MOTORA GÖRE HESAPLANMIŞ KW VEYA MW CİNSİNDEN YAKIT ISIL GÜCÜ

Kazan şeklinde olan temas etmeyen bu bölüme girmiyor yani tekrar sormuş oldum ama aklıma yatmadı :)

 
merhaba arkadaşlar, çöp gazından elektrik enerjisi üretimi yapılan ve aynı zamanda toplama ayırma yapılan bir tesiste teyit emisyon ölçümü istenmektedir.
MELBES den emisyon ve imisyon başvurusu mu yapılmalıdır ve bu kısımdan başvuru yapılacaksa hangi parametrelere bakılmalıdır. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
@hakan çağlar Mesela tekstil firmalarında kullanılan kömür bacaları yakma olarak değerlendirilir. Ürüne direk temas varsa yakma olarak geçer. Ben de bunun ayrımını yapmakta zorlanmıştım ama sonradan laboratuvarla görüşerek işi çözmüştük. :)
 
@Serkan Çiçekay Sen de hep zor sorular soruyorsun. Şimdi laboratuvardan arkadaşımla konuştum kendisi benim dediğimi söyledi ancak bu konuyu araştırayım ben de. Sizinle paylaşırım. Eğer bilgi yanlışı olursa affola şimdiden :)
 
@Serkan Çiçekay Tekstil firmalarında doğal gaz ile çalışan bacalarda brülor ile yakılan sistemlerde belli bir sıcaklığa geldikten sonra ürünü ısıtır. bu sistem proses ancak yine tekstilde raw baca sistemleri vardır. Bu sistem yakıldığı zaman doğrudan ürüne etki eder. Bu da yanma olarak geçer. Biz aynı dili konuşuyoruz ama kulakları farklı yoldan gösteriyoruz.
 
@Olgaç Sürmelihindi ısınma amaçlı kullanılan baca proses bacası oluyor senin mantığına göre, şöyle düşün ısınma amaçlı yakıt olarak doğalgaz kullanan bir baca proses bacası? Prosesle hiş bir alakası yok bacanın
 
Üst