• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Entegre Çevre İzni Yönetmeliği taslağı hk.

Erkan Şahin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2012
Firma
İTOSB-İSTANBUL TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MÜDÜRLÜĞÜ
Merhaba arkadaşlar,

Entegre çevre izni yönetmeliği taslağını inceleyebilen oldu mu acaba ? Yorum ve görüşlerinizi merak ediyorum.

ÇED ile Çevre İzin sürecinin entegrasyonu sözkonusu. Bu aşamada halkın katılımı da işin içine giriyor, yetkili merci ve yetkili idarelerin birbiriyle daha etkin koordinasyonundan bahsedilmiş.

Taslak ekte :)
 

Ekli dosyalar

  • 462b05b6d5d199a_ek.doc
    161.1 KB · Görüntüleme: 41
Merhabalar;

Konuya değinmenize sevindim. Ben de şu an yönetmeliği okuyorum. Yorumu olanlar paylaşırsa sevinirim.

Teşekkürler.
 
Merhabalar,

Yönetmelik taslağını okudum. Kafamı allak bullak etti. ÇMO'ya göndermek üzere hazırladığım görüşler aşağıdadır. Farklı görüşte olan arkadaşlar görüşlerini burada paylaşırlarsa üzerinde konuşup tartışma imkanımız olabilir.

1) Madde 4-(1) Bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesinde yer alan faaliyetlerin gerçekleştirildiği tesislerin inşası, kurulması, işletilmesi veya yer değiştirmesi ve bu tesislerde her türlü önemli değişikliğin yapılabilmesi için entegre çevre izni alınması zorunludur. Yapılacak değişiklikle birlikte, tesis Ek-1 listesinde yer alan eşik değerlere ulaşıyorsa entegre çevre izni alınması zorunludur.

denilmekte. Ancak;

Madde 28-(1) Yetkili merci aşağıdaki fıkralar uyarınca tüm izin şartlarını tekrar gözden geçirir ve gerekli olduğu durumlarda izin şartlarını günceller.
d) Çevre mevzuatında değişiklik olması halinde.

diye bir madde var. Geriye dönük olarak kazanılmış bir hak üzerinde güncelleme talep edilmesini pek mantıklı bulmadım. Nitekim ben şu anda mevcut şartlarda bu yönetmelik taslağında belirtilen Ek-1 kapsamındaki tesisler arasında değilsem ancak yapılacak bir değişiklikle Ek-1 listesine girersem otomatik olarak Entegre Çevre İzni'ne tabi olacağım ve gerekli çalışmaları başlatmak zorunda kalacağım. Aynı şekilde;

Yeni veya önemli değişikliğe tabi tutulmuş işletmeler için entegre çevre izni uygunluk incelemesi
Madde 23- (c) Yetkili merci inceleme sırasında mevzuatta yapılan değişiklikten dolayı işletmede değişiklik yapılması gerektiğini tespit ederse işletmeciye bir yıla kadar süre verebilir.

yine süreç başladıktan sonra yapılacak değişikliklerden zaman vererek de olsa sorumlu tutuyor.

2) İşletmecinin yükümlülükleri ve uyulması gereken genel esaslar
Madde 5 -(1) (c) İşletmede yapılması planlanan her türlü önemli ya da önemsiz değişiklik konusunda yetkili mercie bilgi vermekle, yükümlüdür.

Önemli değişikliklerin ne olduğu ile ilgili bilgi Ek-5'te verilmiş. Ancak önemsiz değişikliklerin ne olabileceği ile ilgili herhangi bir kısıtlama belirtmemesine rağmen Ek-5'te verilen;

2) Bir tesisin ardıl olarak önemli olmayan değişiklikler yapması durumunda iki veya daha fazla önemli olmayan değişikliğin toplamının Ek 1’de yer alan sınır değerlere ulaşması veya bu maddenin 3. Bendinde tarif edilen durumların gerçekleşmesi halinde önemli değişikliğe dönüşür.

maddesi gereğince, hangi değişikliklerin ardıl bir şekilde gerçekleştikten sonra önemli değişikliğe dönüşeceği ve Entegre Çevre İzni başvurusu yapılması gerekeceğiyle ilgili kısım bence çok havada kalmış.

3) Genel Bağlayıcı Kurallar;
Madde 6- (1) Yetkili merci, entegre çevre izin alma yükümlüğüne ek olarak, Ek 1 listesinde yer alan faaliyetlerin bazı kategorileri için genel bağlayıcı kurallar getirebilir.

Genel bağlayıcı kuralların neler olabileceği yetkili merciideki kişilere bırakıldığında, konunun nerelere gideceği hiç belli olmayacağından bence bunun da sınırlandırılması gerekmekte. Bütün yönetmeliklerde belirtilen izin ve lisans kapsamındaki tüm değerlendirmelerin olabildiğince kişisellikten uzaklaştırılması gerektiği kanaatindeyim.

4) Emisyon sınır değerleri, eşdeğer parametreler ve teknik tedbirlerin belirlenmesi esasları
Madde 8- (4) Yetkili merci, normal çalışma şartları altında, aşağıdaki yöntemlerden herhangi birisi aracılığı ile MET sonuç belgesinde öngörülen MET’lere dayalı emisyon seviyelerini aşmayan emisyon sınır değerlerini belirler:
b) Emisyon sınır değerlerinin, (a) bendinde yer alan şartlardan farklı olarak belirlenmesi durumunda, yetkili merci, normal çalışma şartları altında emisyonların MET’lere dayalı emisyon sınır değerlerini aşıp aşmadığını kontrol etmek için yılda en az bir kez emisyon izleme sonuçlarını değerlendirir. Sınır değerlerin aşılması durumunda izin şartları 28 inci madde kapsamında gözden geçirilir.

Bu maddede yılda en az bir kez emisyon izleme sonuçları izlenir diyor. Aslında benim aklıma takılan genel olarak yapılacak ölçüm ve analizlerin diğer yönetmeliklerde belirtilen ölçüm ve analizlerin bağlayıp bağlamayacağı? Örneğin teyit emisyon ölçümü 2 yılda bir yapılıyor ya da arıtma tesislerinde yapılan ölçümlerin periyodunun debiye göre belirlenmesi dışında bir ölçüm mü hedefleniyor?

5) İzin başvuru esasları
Madde 14- (1) İzin başvurusu aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Başvuru dosyası aşağıdaki bilgi ve belgeleri içerir:
14) Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkili idareden alınacak ve faaliyeti mevzuata göre sınıflandıran belge,

Entegre Çevre İzin başvurusunun, aynı şu andaki ÇED başvurusunda olduğu gibi daha tesis ortada yokken yapılacağı düşünüldüğünde istenen belgelerin nasıl temin edileceği konusu aslında tamamıyla kafa karıştırıcı. Ama özellikle 14. bendde belirtilen yönetmeliğe göre, şuan tesiste halihazırda kullanılan kimyasalların miktarlarına göre bildirim yaptıktan sonra tesis kapsamını görüyoruz. O zaman Entegre Çevre İzni başvurusu aşamasında kullanılacak kimyasalları ve miktarları öngörerek mi söz konusu belge için başvuru yapacağız?

6) Entegre izin başvuru dosyasının sunulması
Madde 15 (2) Entegre çevre izni başvurusunun bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen gereklilikleri karşılamaması durumunda başvuru sahibinden on iş günü içinde hatalı ve eksik bilgilerin düzeltilmesi ve tamamlanması talep edilir. Bu talebin belirtilen sürede gerçekleştirilmemesi durumunda izin başvurusunun geri çekilmiş olduğu kabul edilir ve bu yönde alınan karar ilgilisine tebliğ edilir.

Madde 14'te çok fazla bilgi ve belge isteniyor. Bunlar arasında olabilecek bir eksikliği giderebilmek için verilen 10 iş günü süre az gibi görünüyor.
 
Üst