• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eskişehir’de bir yıllık çöp ile 76 milyon kilowatt enerji üretildi

Eskişehir’de, geçtiğimiz yıl toplanan toplam 280 bin ton çöpten, 76 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretilirken, gerçekleştirilen çevresel dönüşüm ile 95 bin konutun enerji ihtiyacı karşılandı.

Dünya Gazetesi’nden Ayşe Kaytan Uçak’ın kaleme aldığı habere göre;

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından ITC firmasına yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ve 70 milyon liraya mal olan ‘Çöpten Elektrik Üretimi ve Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi’ ile Eskişehir’in çöpleri doğaya zarar verilmeden yok edilirken, çıkan biyogazdan üretilen elektrikle 95 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanıyor.

Adsız.png

Eskişehir-Seyitgazi karayolu üzerinde bulunan çöp sahasının yanındaki 180 bin metrekare alanda kurulan tesis, kentin günlük 800 ton çöpünü ayrıştırıp, ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek ulusal şebekeye aktarıyor.

Tesis Müdürü Murat Kahramantekin,proje kapsamında eski atık alanı rehabilitasyonuna 2016 yılında başlandığını, mevcut depolama alanında oluşan gazın kullanıldığı enerji üretim tesisinin ise 2017 yılında tamamlanarak enerji üretimine geçtiğini söyledi. Mekanik ayırma ve fermantasyon tesislerinin ise 2018 yılında tamamlandığını aktaran Kahramantekin, “Eskişehir entegre tesisinde günlük 800 ton evsel katı atık kabulü yapılmaktadır.

Hali hazırda sahadaki çöp gazından 5,4 megawatt elektrik enerjisi üretmekte ve saatte 3000 metreküp çöp gazını yakıp enerjiye dönüşmektedir. Entegre tesisinde ise 3 adet fermantasyon tankı ile de 5,6 megawatt enerji üretimi sağlanmaktadır. Tesis kurulu kapasitesi 11,32 megawatttır. Tesisimizde şuanda toplamda 10 megawatt enerji üretimi elde edilmektedir” dedi. Açığa çıkan ısı serada kullanılıyor Çöpten elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan atık ısının ise tesis içerisinde kurulan serada kullanıldığını dile getiren Kahramantekin, “Açığa çıkan ısıdan faydalanmak için 2 bin metrekarelik alana sera kuruldu. Bu serada Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından şehrin çeşitli yerlerinde kullanılmak üzere çiçek ve süs bitkisi üretiliyor. Ayrıca elde edilen ısı, üretim tesisinin ısıtılmasında da kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramantekin ayrıca, tesiste sadece elektrik üretilmediğini aynı zamanda kağıt, cam ve plastik atıklarının da geri dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı da bulunduklarını aktardı.
 
Darısı tüm Türkiye'nin başına diyelim..
( İsveç 11 milyon nüfusu ile çöplerinin %96 sını değerlendirerek yaklaşık 350 bin hanenin elektrik ve ısınma giderlerini karşılamakta. Komşu İskandinav ülkelerinden para ile çöp almakta, çunkü kendi çöpleri 2013'te tamamen tükenmişti )
 
Eskişehir Schengen bölgesi olmuş. Hayırlı olsun
 
Yılmaz Hocamızın güzel projelerinden yalnızca bir tanesi. Firmalarda verdiğim eğitimlerde mutlaka bahsederim bu projeden :)
 
Üst