• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinde fosfor giderim

orhan yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mayıs 2013
Arkadaşlar merhaba, atıksu arıtma tesislerinin projelendirilmesinde AKM, BOI, N ve bir miktarda P giderimi yapmaktayız. Çok büyük ölçekte arıtma tesisleri değil 2.kademe nüfusu 10000 civarı. Şimdi projelendirmeye başlamadan önce bu parametreleri bir kabul yaparak işe başlıyoruz mesela AKM=250 mg/l çünkü atıksu analiz sonuçları küçük çıkıyor (30-40-50 mg/l ), fosfor analiz sonuçlarıda çok düşük çıkmakta ancak fosfor giderimi için ayrı bir biofosfor ünitesi yapılması gerektiği için biz bu üniteyi yapmak yerine zaten analiz sonucu düşük bir miktarda havalandırma havuzunda giderilecek diyerek ayrıca bir fosfor giderimi yapmamaktayız. Merak ettiğim nokta şu hangi şartlarda mutlaka biofosfor ünitesi yapmak gerekir. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
 
Kentsel Atıksu Arıtma yönetmenliğine göre fosfor çıkış sağlaması gereken sınır değeri 2 mg/L ..
Projelendirme yaparken kabul edilen bir kişinin günde 2 gr fosfor üreteceği kabul edilerek hesaplanır ve ona göre bir proje oluşturulur.
Nüfus şu anda kaç bu nüfusla gelen debi kaç bu debi ile fosfor kirlilik yükü (debi (m3/gün ) x fosfor (mg/L) ) ne kadar ilerde nüfüs ve debi ne kadar artacak fosfor yükü ona göre ne kadar artacak belirlenir.. ilerde hesapladığınız fosfor değeriniz yönetmenlikde ki çıkış fosfor değerini sağlayacağını yani 2mg/L den az çıkarsa ileri arıtma yapmazsınız.. umarım bir fikir vermiştir iyi çalışmalar..
 
@ismael

Üstadım teşekkür ederim verdiğin bilgiler için evet katılıyorum ancak bu kabul değerleri sonrası çok afaki kons çıkıyor aynı şey BOI içinde geçerli 27 gr/kişi/gün aldığımızda 400 mg/lt kons çıkıyor analiz sonucundaki BOI 40-50 fosfor için bunu yaptığımızda ben 1gr/kişi/gün kabul ettim 15 mg/lt civarı fosfor çıktı bunun içinde kimyasal çöktürmeye kadar gitmek gerekiyor biyolojik olarak 2mg/L düşmüyor. Sürekli iş yaptığımız idare ile bu konuda analiz sonuçları düşük çıktığı için en son 14000 nüfusu olan bir yerleşimin P kons 0.04 mg/L çıktı bundan dolayı havalandırma havuzunda giderilen fosfor yeterli diye düşündük yani böle birşey tecrübe ettiniz mi
 
....analiz sonucundaki BOI 40-50?

Arıtmaya gerek yok. Nasıl bir evsel atıksu bu böyle?

şebekeyi mi kanala bağlamışlar? debi normal mi?
 
@emin2

Bahsettiğim yerde 70 mg/lt çıkmış yani analiz sonucu bu şekilde, sene içerisinde çok fazla salınım yapar mı bilemiyorum. 250 mg/lt alarak tasarım yaptık.
 
Nasıl 70 mg/lt çıkmış, hiç araştırma ihtiyacı duymadınız mı?

Birçok şeyi araştırmıyorUZ (çoğul), sonra da niye bu tesisler çalışmıyor diye dert yanıyorUZ.....
 
@emin2

Efendi burada ahkam kesme yardımcı olacaksan düzgünce ol, olmayacaksan laga luga yapma hatta sen yardımcı olma, adam gibi soru sorduk adam gibi cevap ver. Bu işin yapılma şartları ihale süreci ney ne değil nerden biliyorsun.
 
Çalışmayan tesislere ve mühendislerine ödül veriyorlar ülkemizde. (seni muhatap almıyorum ki, dert etme, Forumdaki "iyi, kaliteli" mühendislerin bilgisi olsun diye yazıyorum)
 
Üst