• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

evsel-kentsel ATT -D- sınıfı sınav soru cevapları

yeşilçevre55

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Kasım 2016
Şehir
Kütahya
Firma
....
Sağlıklı günler arkadaşlar. Öncelikle atıksu arıtma tesis işletimi biz çevre mühendislerinin işidir. Açılan bu online eğitimle çevre mühendislerini yok sayıp başka meslek sahibi insanların bu belgeyi alması sağlanarak kısıtlı iş imkanımızı daha da zora koyacaklar bu yüzden tüm çevre mühendisi meslektaşlarımızın bu eğitimi geçmesi için bir birimize bu platformda yardımcı ve destek olalım. 19.12.2020 de yapılacak olan online sınavda bir birimize destek olmak için bu başlık altında toplanalım ve mesleki haklarımızı savunalım.
 
sınavı geçemeyecek birisi için neden bu işin onun hakkı olduğunu düşünüyorsunuz? madem çevre mühendislerinin bu eğitimi almasına gerek yok, o zaman böyle bir sınav dayanışmasına hiç gerek yok. dayanışmayı bırakın, eğitim almadan dahi bu sınavı geçebiliyor olmamız lazım tezinizin geçerliği için. ayrıca başka meslek gruplarına bu yeterlik açık değil, sadece mevcut aatlerini işleten lisans mezunlarına mevcut aatleri için ayrıcalık tanınmış
 
Yunus BağciBende şunu sorayım sizlere :)

Madem AAT Sorumlusu olmak için birkaç video ile eğitim verilebiliyor. Neden Çevre Mühendisliği bölümü var peki ? Ya da neden Atık suların arıtılması üzerine ders gördük biz ? Su ürünleri , moda tasarımı okuyup bir aat de 1-2 yıl çalışıp mis gibi belgeyi alalım 400 tl ye?
Kaldı ki eğitim almadan geçebiliyor olmanız gerekiyor diyorsunuz çok güzel , peki madem eğitim almamıza gerek yok bu sınav niye var? mezuniyet belgemin yeterli olması gerekmiyor mu ?

Alaylı olmak yetiyorsa güzel ülkemde diploma neden var ?
 
Fatih KoçakAAT Sorumlusu olmak için bir kaç video tabii ki yeterli değil. Ancak her çevre mühendisinin aldığı lisans eğitimi de AAT işletmek için yeterli değil. Bu tamamen kişiyle alakalı. Kim ne derece yetkin olarak okulu bitirdi farklı bir tartışma konusu. Sanıyorum ki Bakanlık da aldığımız eğitimin yeterliğine güvenmedi ki bu eğitim sürecini uygun gördü. yani dediğiniz gibi alaylı olmak yetmemiş Bakanlık nezdinde.
Benim bahsettiğim; lisans eğitimini hakkıyla tamamlayan kişilerin bu sınavı eğitim dahi almadan geçmesi gerektiğidir. eğitim gereksizdir demiyorum. hatta keşke daha etkin bir eğitim verilseydi.

diğer konu başka meslek gruplarının bu işi yapmasına olan itirazımız. genelgeyi ben mi yanlış anlıyorum anlamadım. mevcutta att işleten ve genelge öncesinde Bakanlıktan eğitim almış kişiler için çevre mühendisi şartı aranmıyor. Sizce çevre mühendisleri haricinde bu eğitimi almış kaç kişi vardır?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Yunus BağciHocam iyi diyorsunuz hoş diyorsunuz da bakanlık aldığımız eğitimi yeterli görmüyorsa mevcut eğitim sistemindeki müfredatı detaylandırsın. Yani her çevre mühendisinin aldığı lisans eğitimi yeterli değilse o mevcut üniversite neden var ?
Aldığımız eğitimin yeterliliğini de başka bir bakanlık belirliyor malum.
Alaylı olmak yetmiyorsa koca aat eğitimini video izleyerek mi gerçekleştireceğiz yani , kapatalım üniversiteleri her mevcut durum ile ilgili video, pdf hazırlasınlar herkes rahatlasın herkes AAT sorumlusu olsun :)
Mevcut eğitimin üzerine etkin eğitimleri bende desteklerim her zaman , ancak bunu sınava döküp hele birde belge adı altında gelir kapısı haline getirirlerse kimse kusura bakmasın bunun adı aat yetkinliği kazandırmak değil ticarettir :)
Kaldı ki mevcut eğitimlere baktınız mı bilmiyorum etkin dediğiniz eğitim google translate çevirisi içeriyor :D ( onu da düzeltmekten acizler )

Çevre Mühendisleri haricinde bu eğitimi almış kişi sayısı 1 olsa ne 1000 olsa ne , bu işin okulunu kim okuyorsa işini de o yapmalıdır. Zootekni , moda tasarımı , iş idaresi , işletme, kamu yönetimi , iktisat ,tarım ekonomisi vb. bu arkadaşlarımız bu belgeyi aldığı zaman lisans eğitimini başarıyla tamamlamış insanla bir olacak bilmem farkında mısınız ?


İncelemeniz için = Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ
 
Fatih KoçakFatih hocam, lisanstan bakanlığa eleştirecek çok sey var, haklısınız. Keşke müfredat cevre mevzuatina da uygun olsaydı. Dediğiniz gibi lisansta bu yönetmelikler gosterilmedi, o zaman aat sorumlusu olmak için bu eğitime gerek var : ) aat işletecek kişinin mevzuata da hakim olması gerekir ve bakanlık bunu kisilerin insiyatifine bırakmamış, eğitim sonuna da sinav koymuş. Ucret konusunda haklisiniz cevre muhendisleri en azindan ucretten muaf tutulabilirdi. Sonuç olarak ben bunları iyileştirme cabasi olarak yorumluyorum.
 
Yunus BağciHer çevre mühendisinin aldığı lisans eğitimi AAT işletmek için yeterlidir, ancak her çevre mühendisi AAT işletecek kadar donanımlı olmayabilir. Bunun için bakanlık zorunlu eğitim açmaz iş veren donanımlı insanı seçer. Ama konu çevre mühendisliği olunca nedense iş başka yürüyor. Çevre mühendisinin alması gereken kaç eğitim var bilmiyorum bile. Düzenli depolama için, atıksu arıtımı için, gürültü ölçümü için, çevre görevliliği için, numune alma için... Başka meslekte örneği yok bunun. İşin maliyet kısmına girmiyorum bile.
 
Yunus BağciDüşüncenize saygım var tabi ki hocam :)
Bende kazanç kapısı olarak yorumluyorum ve bu sınavların AAT sorumlusu olarak bir kişiyi değerlendirebileceğine inanmıyorum. O nedenle sınavı kimin geçip kimin geçmediği Bakanlık için çok mühim değil bence (ki fazla kişi geçecek ona eminim )
Önemli olan 200 tl onların gözünde :D

İyi çalışmalar dilerim :)
 
Sefa Furkan SelçukÇok güzel özetlediniz. Sorun biraz da cevre mühendisliğinin geniş yelpazesinden kaynaklanıyor. Aat işleten birisi cevre mühendisi olduğu icin duzenli depolama sahasina da hakim olamaz. Dediğiniz gibi işverenin burada devreye girmesi gerekir aslında ama çoğu isveren cevre mühendisini zaten mevzuat gereği istihdam ediyor. Dolayısıyla yetkinliğine değil ücret talebine bakıyor.
 
Yunus BağciDüşüncenize saygı duyabilirim fakat yazınızı okuyunca aklımın takıldığı bir husus var. Mesela yazdınız ki; "Sorun biraz da cevre mühendisliğinin geniş yelpazesinden kaynaklanıyor" diye.
Baraj inşaatında çalışan bir inşaat mühendisi bir de mesela 30 yıl sadece bina yapan inşaat mühendisini, yasal yönden hiç bir farkı yokken ve bu işleri yaparken diploması yeterken ve mesela bir moda tasarımcısı hangi online eğitim ve online sınava girerse girsin bu işi yapması için yetkinlik belgesi alamazken. Bir çevre mühendisi olarak (yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sizde bir çevre mühendisisiniz) böyle bir eğitimin - sınavın - ücret ödemenin sadece çevre mühendisliğinde uygulanması, ülkede başka bir meslek dalına uygulanmaması sizi hiç mi rahatsız etmiyor acaba.
Yani sadece Çevre Mühendisliğinin yelpazesinin geniş olmasından kaynaklanan bir sorun değil, hatta ben yelpazenin bir çok meslek dalına göre dar bile olduğunu düşünüyorum. Hatta bu uygulamalarla dar olan bu yelpazenin başka meslekler grupları ile paylaşılarak daha dar bir hale geldiğini.
Bu arada aramızda inşaat mühendisleride olabilir (veya olmasalarda) yanlış anlaşılmak istemem, sadece başka bir meslekten örnek vermek istedim.
Aklınıza belki branşlaşma diye durumlar gelebilir, mesela yüksek lisans ile İnşaat baraj mühendisliği gibi, sadece bu dalı okuyanlar barajlarda inşaat mühendisi olarak çalışabilir diye, aynı şeyi çevre mühendisiliği içinde yapsınlar. AAT için mesela Çevre yüksek lisansı okunsun. Devlet desin ki diploman bunun için yetersiz, bu işi yapman için yüksek lisans okuyup branşlaşman lazım, mesela. Ama mevcut uygulama böyle bir şey değil. Haksızlık yapıldığını düşünüyorum, mesleğime yapılan bir haksızlık. Bunun da tüm meslektaşlarımı rahatsız etmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
yeniçevreciTepkim yanlış anlaşıldı sanırım. ilk gönderideki çağrı; sınavı geçemeyecek yeterlikle olan arkadaşların sınavı geçmesi için yapılan bir yardım çağrısıydı. aynı gönderide bu bizim işimiz deyip sınav için yardım talebinde bulunuluyor.
ben de diyorum ki; madem bu bizim işimiz, sınavı da kolaylıkla geçebiliyor olmamız lazım.

bu belgeyi de bilen bilmeyen herkes alırsa çevre danışmanlığında yaşanan sorunlar bu sektörde de yaşanacaktır. Madem Bakanlık bu eğitimi sınavı açmış, herkes hakkıyla eğitimini alsın sınavını versin. liyakatsizliğe söverken aynı şeyi bu dayanışma talebiyle biz yapıyoruz. ki belgeyi bütün çevre mühendislerinin alması diğer meslek dallarının önünü kapatacağı anlamına da gelmiyor.

Bakanlığın mesleğimizle ilgili konularda eğitim, sınav düzenlemesi tabii ki hoşuma gitmiyor ancak burada ülkedeki eğitim kalitesinin de sorgulanması gerekiyor. hakkıyla öğrenci yetiştiren okul ve kendini geliştiren öğrenci sayısı sınırlı. piyasada gördüğüm meslektaşlarımızda azımsanmayacak bir çoğunluk teknik bilgiyi geçtim daha ms office programlarına hakim değil. İğneyi biraz da kendimize batırmamız lazım.

bunu her bölüm için düşünüyorum ancak yetkinliğin sorgulanması konusunda çevre mühendisliğinin diğer bölümlerden farkı var.

İnşaat mühendisi istihdam edilirken işveren yetkin personel seçiyor, seçmek zorunda. aynı işveren çevre mühendisi istihdam edeceği zaman yapılacak işe değer vermediği için yetkinliğe önem vermiyor, çevre mühendisi almak yerinde gidip danışmanlık hizmeti alıyor.
danışmanlık hizmeti veren firma nasıl personel seçiyor? yetkinlik ne ölçüde sorguluyor, eğitim ne düzeyde veriliyor? genelinde asgari ücreti kabul eden yeni mezun tercih ediyor, 300-500 tl'ye iş alıyor. yeni mezun bu kısır döngü içinde işleri yetiştiremiyor, kendi geliştiremiyor ve mevzuata uyum sağlanamıyor.

özet olarak diğer meslek dallarında personelin yetkiliğini işveren denetliyor. bizde ise kurumsal bir firma olmadığı sürece işveren/hizmet alan yetkin personelden ziyade kendisine iş çıkarmayacak personel istiyor. Hal böyle olunca da Bakanlık görevlendirdiği personele eğitim verip personeli yetkin, verilen işi de kaliteli hale getirmek istiyor.

Verilen eğitimlerin bu noktada faydalı olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu ve eleştirilecek dünya kadar husus var ancak dediğim gibi ben bunları bir çaba olarak yorumluyorum. ve bu sınavın kopyayla geçilmesinin yine uzun vadede çevre mühendisliği için zararlı olacağını düşünüyorum.

Aklınıza belki branşlaşma diye durumlar gelebilir, mesela yüksek lisans ile İnşaat baraj mühendisliği gibi, sadece bu dalı okuyanlar barajlarda inşaat mühendisi olarak çalışabilir diye, aynı şeyi çevre mühendisiliği içinde yapsınlar. AAT için mesela Çevre yüksek lisansı okunsun. Devlet desin ki diploman bunun için yetersiz, bu işi yapman için yüksek lisans okuyup branşlaşman lazım, mesela. Ama mevcut uygulama böyle bir şey değil. Haksızlık yapıldığını düşünüyorum, mesleğime yapılan bir haksızlık. Bunu da tüm meslektaşlarımı rahatsız etmesi gerektiğini düşünüyorum

burada size katılıyorum. Bakanlık branşlaşmayı kendi verdiği eğitimlerle sağlıyor (sağlamaya çalışıyor).
dediğiniz gibi bunun yüksek lisansa bağlanmas,ı hatta koca 4 yıl geçirdiğimiz lisans döneminde her konudan biraz biraz almak yerine, seçime bağlı teorik+pratik branş eğitimi verilseydi ve ilgili branşlar için diploma sahiplerinden yetkinlik aranmasaydı daha sağlıklı olurdu.

geniş yelpazeden kastım da; bir inşaat mühendisi için baraj inşaatıyla bina inşaatı arasında ortak noktalar var ancak çevre mühendisi için atıksu arıtma tesisi işletmek, emisyon ölçümü yapmak ya da düzenli depolama sahası tasarlamak arasında ortak bir nokta yok.
bir çevre mühendisi olarak sadece lisans eğitimle hava, su, toprak konularının tamamına hakim olamam. bu sadece 3 ana başlık, konuyu sektörlere indirgeyince yelpaze epeyce genişliyor. o yüzden diğer meslek dallarıyla çevre mühendisliğini kıyaslamak pek sağlıklı olmayacaktır.
 
Yunus BağciGaliba haklısınız, özellikle;
* bunu her bölüm için düşünüyorum ancak yetkinliğin sorgulanması konusunda çevre mühendisliğinin diğer bölümlerden farkı var.
* ... o yüzden diğer meslek dallarıyla çevre mühendisliğini kıyaslamak pek sağlıklı olmayacaktır.
olarak belirttiğin hususlarda, Zaten eğer bir insan Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olmuşsa, hesap makinesi kullanmadan önce bile eğitim görüp, yetkinliğini kağıt üzerinde göstermesi lazım.
 
Arkadaşlar merhaba
Geçen sene sınava giren oldumu? Sorular nasıldı? Örnek sorulara ulaşabileceğimiz bir yer var mı?
Şimdiden herkese teşekkürler.
 
Utanç verici bir eğitim, utanç verici bir sınav. Bu sınavın olması bile ayıptır. Ben herkese yardım ederim. Bir telegram grubu kurun. Bu mesajımın altına grup linki bırakın. Anonim olarak toplanıp yardımlaşırız.

Ben hak ve adalete önem veririm. Burada ise tüm meslektaşlarımızın hakkı yeniyor. Bakanlıkta bu belgeye ortaya çıkaran her türlü kararın altında imzası olan herkese hakkım haram olsun.
 
Merhaba, atık su arıtma tesisi sorumlusu belgesi özel şirketlerde çalışmak için de gerekli midir? Çevre görevlisi belgesini birçok ilanda gördüm ancak bu belgeyi özellikle belirten bir ilana hiç denk gelmedim. Eğer bir ilanda ''atık su arıtma ve su arıtma tesislerinin işletilmesi, takibi ve yasal mevzuata uyumunun takibi yapılması'' yazıyorsa belirtilmese bile bu belgeye sahip olmamız gerektiği anlamını mı taşıyor? Yeni mezun olduğum için henüz bu konular hakkında bir bilgim yok. Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
 
Tuğçe Nur UZUNMerhaba,

Bu belge ile ilgili şu an çok fazla ilan göremezsiniz. Çünkü resmi olarak 23 Mayıs 2022 ile tebliğ yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra arıtma tesisi tesis sorumlusu belgesi aranılan bir özellik olacak.

A ve B sınıfında kalan tesisler dışarıdan hizmet alamayacağı için, bünyesine alacak ya da bünyesindeki çalışanlara bu belgeyi aldıracaklardır.
 
Üst