Merhaba, ekomvet kapsamına giren cihazlar hakkında fikir alışverişi yapmak adına konuyu canlandırmak ve takıldığım noktaları danışmak istiyorum.
Soğutucu gaz dendiğinde bakılacak yerlerin hepsini derlemek zor, ben bulduklarımı paylaşayım dedim.
Firmadaki:
1- Klimalar (salon, duvar, VRV vb.)
2- Sabit fm200 sistemleri
3- Yemekhanelerdeki soğuk odalar
4- Sebiller (ki genelde düşük olduğu için kapsam dışı)
5- Trafolarda kullanılan SF6 akım kesiciler
6-Chiller vb büyük soğutma ekipmanları
7- IT sistem odaları veya bazı laboratuvarlarda bulunan özel soğutma sistemleri
Bu cihazların envanterini çıkarıyoruz, F-gazların karbon eşdeğer hesaplamasına göre 5 ton üzeri olanları ekomvet kapsamına alıyoruz.
Benim bulabildiğim F-gaz içeren ekipmanlar bunlar, ekleme çıkarma yapabiliriz.
Fakat takıldığım birkaç konu var:
1. Konu; üretim içindeki makinelere bağlı pano soğutucu, su veya yağ soğutucu olabiliyor. Bu şekilde üretime bağlı olanlar girilmeyecek diye bir durum var mıdır?
Bazı yerlerde "çalışması f-gaza bağlı cihazlar olmalı" diye bir ifade var. Sanki bunu tam sağlamıyor gibi geliyor. Ayrıca çok eski makineleri olan yerlerde boyanmış, etiketi gitmiş, markası bilinmeyen bir sürü ekipman çıkıyor. Ekomvet kapsamında sayılıyorsa da bu verileri temin edemiyorsak ne olur?
2. sorum SF6 ile ilgili. yönetmelikte "6 kg veya daha fazla kükürt hekzaflorür içeren elektrik şalt ekipmanının," şeklinde bir kısıt var. Trafolardaki akım kesici/yük ayırıcı olarak kullanılan cihazların içinde yer alan gazlar için baktığımda her bir etiket için (seri no farklı olan ekipman) 6 kgdan az ise SF6 gazım o zaman sisteme dahil etmiyor muyum? yoksa bu amaçla kullandığım tüm SF6lar toplanıyor 6 kg nun altında kalırsa dahil edilmiyor mu?